И ако останат, и ако се изтеглят - американците са

...
И ако останат, и ако се изтеглят - американците са
Коментари Харесай

Проф. Пол Роджърс: Талибаните са по-големият победител в Афганистан, не американците

И в случай че останат, и в случай че се изтеглят - американците са бита карта . Това не е война, която могат да завоюват с военни средства. Но в случай че изоставен, след тях остават доста проблеми. Много е допустимо талибаните да поемат контрола върху страната до една година, в случай че не и по-скоро. Това, несъмнено, ще бъде доста неприятно от американска позиция. От друга страна, американците не съумяха да подсигуряват мечтаната от тях сигурност в Афганистан в продължение на 20 години, тъй че просто се отхвърлиха. Това ненапълно е резултат от започнатото от Доналд Тръмп, само че Джо Байдън въпреки всичко се опита да се ангажира в съществени договаряния с талибаните и да не изоставя афганистанското държавно управление. Истината е обаче, че на американците им пристигна до гуша . И когато те изоставен, ще си тръгнат и контингентите на останалите страни от НАТО “. Мнението е на Пол Роджърс, професор по интернационална сигурност от Брадфордския университет. 

В предаването „ Събота 150 “ проф. Роджърс изрази подозрение, че групировките от вида на „ Ал Кайда “ и акцентира, че  в Афганистан талибаните управляват по-голямата част от извънградските региони .

„ Към момента те не могат да застрашат огромните градове като Кандахар и Кабул, само че сигурно имат голяма власт и въздействие, без значение дали това се харесва на Съединените щати. И то дотам, че сцената е готова талибаните да си върнат контрола върху по-голямата част от страната и евентуално върху цялата страна. Това е доста обезпокоително за Запада и сигурно ще е злополучие за самия Афганистан, изключително за дамите, чието състояние може да се окаже доста мъчно в бъдеще “. 

Според проф. Пол Роджърс талибаните излизат доста много по-големи спечелили от тази война, в сравнение с американците. 

„ Реалността обаче е, че в случай че талибаните се завърнат на власт, просто не знаем дали ще позволен позитивните промени да продължат. Те дават знаци, че са станали по-умерени, само че може би незадоволително. Има и различен проблем - че „ Ал Кайда “ и „ Ислямска страна “ биха могли да се прегрупират в Афганистан. Това надалеч не наподобява невероятно “. 

Той акцентира, че се вижда, че главните западни сили, западните политици, са в развой на оттегляне: 

„ Това значи, че най-вероятните основни играчи ще са граничещите с него Пакистан, Иран и даже Русия, въпреки и тя да няма обща граница с Афганистан. Трябва да следим деликатно държанието на Пакистан и на Индия, тъй като пакистанците са извънредно обезпокоени от евентуалното въздействие на индийците в Афганистан. Иран от дълго време има ползи, а и близки връзки, в западните елементи на Афганистан и изобщо не е другар на талибаните - има си характерен метод към тях. По-малките средноазиатски републики са значими сами по себе си, само че в по-малка степен от другите страни. Големи функции за бъдещето на Афганистан ще играят Иран, Пакистан, Русия и ненапълно Индия . Всички те ще опитат да засилят въздействието си, в случай че западните страни изоставен, като всички, с изключение на Пакистан, са загрижени от възраждането на талибаните и евентуалното им завръщане на власт “.

На въпрос - Смятате ли, че в този момент, когато американците напущат Афганистан, ще се опитат да извърнат повече внимание на сигурността на Европа, на събитията в Украйна или в Тайван, проф. Роджърс отговори: 

„ Да. Те се пробват да работят по-глобално, само че имат доста проблеми, тъй като да вземем за пример Северна Корея съвсем несъмнено към този момент има нуклеарни оръжия и това затруднява Съединените щати да се опълчват на въздействието ѝ. Китай пък явно се изживява като изгряваща световна свръхсила. Русия, под ръководството на Путин, ненапълно е раздразнена, че Байдън завоюва изборите, тъй като предпочиташе Тръмп да получи втори мандат, защото Путин беше много непосредствен с него. Според мен Русия се пробва да демонстрира мускули, най-малкото във връзка с Украйна, тъй като към момента Путин и Байдън маневрират за по-добра позиция в опълчването им. Това носи доста опасности. Съединените щати имат да се оправят и с доста други проблеми в разнообразни елементи на света и по тази причина желаят да сведат до най-малко уговорките си в Афганистан .

Проф. Пол Роджърс направи равносметка за цената на войната в Афганистан: 

„ Американците изгубиха повече от 2000 бойци, евентуално към 15 000 души бяха тежко ранени. Британците дадоха към 500 жертви и няколко хиляди ранени, доста от тях останаха инвалиди за цялостен живот. А цената за Афганистан е безусловно пагубна в човешко измерение . Десетки хиляди убити и милиони прокудени от домовете им. До такава степен това беше филантропичен неуспех и за двете страни, че няма оправдание за никого. Проблемът за Афганистан си остава, явно нищо още не е завършило - тъй като наподобява там ще се изправят пред всички вероятни проблеми с активизиращите се талибани през идващите 3 до 5 години “.
Интервюто с проф. Пол Роджърс можете да чуете в звуковия файл. 
 фотография: Ройтерс
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР