Хюбърт Смитс, 5 октомври 2023 г.Руско-украинската война разкри забележителното отношение

...
Хюбърт Смитс, 5 октомври 2023 г.Руско-украинската война разкри забележителното отношение
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия важат и за кафето, и за корабите

Хюбърт Смитс, 5 октомври 2023 година

Руско-украинската война разкри забележителното отношение на някои бизнесмени в Холандия към глобите, с които държавното управление желае да спре експанзията на Кремъл. От време на време някъде в света на бизнеса се появява някой зевзек, който вижда себе си най-вече като жертва на войната.

Миналото лято това беше основният изпълнителен шеф Фабиен Симон от Douwe Egberts. Търговецът на кафе не обмисля прекъсване на активността си и заплащането на налози в Русия, макар че смени марките на кафето от боязън да не навреди на имиджа му:

от Jacobs на Monarch, което в действителност е по-добре в сходство с съветския ретроимпериализъм.

Кафето и чаят са „ съществени артикули за здравето или живота “, написа Саймън в The Wall Street Journal в средата на август. Най-добре представилият се тази есен за момента е Арнут Дамен, основен изпълнителен шеф на едноименната корабостроителница в Горинхем, която освен построи яхти за съветски предприемачи, само че и достави на съветското държавно управление транспортен съд, с който то може да форсира експанзията си в Арктика. Заради глобите Damen Shipyards трябваше да прекрати търговията с Русия. Компанията обаче не желае сама да поема тази загуба. Предпочита да възвърне пропуснатите изгоди от данъкоплатците. Bloomberg разкри, че Деймън е подал иск за обезщетение до държавното управление.

Забележете: не против това в Москва, а против личното си държавно управление в Хага.

За протокола: Damen Shipyards не е в тежко състояние. През първата година от войната, 2022 година, компанията реализира рекорден оборот. И въпреки всичко призоваването на Деймън не е изненадващо. Тя илюстрира меркантилната Холандия, където класическата глава с две лица на Янус остава преобладаваща даже след февруари 2022 година и на глобите се гледа като на правила (законови), а не на кардинални (политически). Отчасти заради тази причина режимът на наказания даде шокиращо неприятни резултати. До 1 април тази година в Холандия са замразени активи на стойност не повече от 644,5 милиона евро и са спрени транзакции на стойност 863,4 милиона евро. Само 23 първокласни яхти са били сложени под наблюдаване през целия интервал. Тези ограничения не могат да се смятат за задоволителни. Все още не е известно какъв брой съмнителни активи от Русия са били трансферирани през Нидерландия. Според интернационалната платформа Organized Crime and Corruption Reporting Project това би възлизало на 45 милиарда евро. Но във всеки случай „ ние “ сме дъното на Европейския съюз, където са замразени общо повече от 200 милиарда евро съветски активи. Неслучайно De Nederlandsche Bank заключи, че доста финансови институции не могат (или не искат) да овладеят хипотетичния съветски капитал. Добре е да знаете, че незнанието не е мотив.

Не е загадка кои съветски концерни и олигарси способстват материално и/или морално за войната на изтребване в Украйна.

Руският проучвателен колектив Project разгласява имената и номерата на участниците през август. Тази ясна диаграма включва и бизнес сътрудниците на Douwe Egberts и Damen Shipyards. Благодарение на сериозния уебсайт Meduza, описът може да се види много елементарно и от холандски банки и компании. Ако производителят на кафе и корабостроителят бяха погледнали личните си кодекси за държание и правила за сходство, те можеха да видят с един взор, че следствията от тези дейности може да са мъчителни от финансова позиция, само че не толкоз сложни за осъществяване: излезте от съветския пазар, не се оплаквайте. Те обаче вършат противоположното. Може да е концепция за Ингрид Тийсен, ръководител на VNO-NCW (Обединението на работодателите в едрия бизнес, и изтъкнат покровител на глобите против Русия като гаранция за възобновяване на правовия ред в света, б.пр.), която в никакъв случай не пази единствено краткосрочни ползи, само че демонстрира и обществена ангажираност, да предложения Фабиан Симон и Арну Дамен на кафе.

Хюбърт Смитс е публицист и историк, основател на платформата за разбори Raam op Rusland - Прозорец към Русия от 2016 година, и създател на монографията „ Отмъщението на Путин “. Русия против Европа (Прометей, 2015), преиздадена с нов увод през 2022 година

Текстът е преведен и оповестен с общителното единодушие на създателя.

Превод: Таня Стоянова
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР