Хунтата в Нигер обвини Франция в нарушение на затварянето на

...
Хунтата в Нигер обвини Франция в нарушение на затварянето на
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер обвини Франция в нарушаване на въздушното пространство и освобождаване на терористи

Хунтата в Нигер упрекна Франция в нарушаване на затварянето на нигерското въздушно пространство и в освобождение на терористи, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според хунтата тези дейности на Франция съставляват един същински проект за дестабилизиране на Нигер.

" Френските сили изпратиха през днешния ден от Нджамена, столицата на Чад, боен аероплан в 6,01 ч. локално време ", се споделя в официалното съобщение на Националния съвет за предпазване на отечеството, който пое властта в Нигер с преврата в края на юли " Този аероплан преднамерено прекъсна всички контакти с въздушния надзор при нахлуване в нашето въздушно пространство сред 6,39 ч. и 11,15 ч. локално време ", се добавя в известието.

В същото изказване хунтата упрекна Париж, че е освободил терористи, които се намират в нигерски затвори. Под терористи хунтата схваща въоръжени джихадисти. Според хунтата след освобождението тези джихадисти са взели участие в съвещание за обмисляне на офанзива по военни позиции в зоната на трите граници сред Нигер, Буркина Фасо и Мали, в западната част на Нигер.

Същевременно хунтата заяви и че позиция на националната армия в гореспоменатата зона е била атакувана през днешния ден сутринта, само че в това известие не се загатва дали офанзивата е била осъществена от освободени джихадисти. Все още се установя броят на жертвите от нея.

" Свидетели сме на същински проект за дестабилизиране на нашата страна ", споделя хунтата и добавя, че този проект цели да я дискредитира и да провокира разделяне сред нея и народа на Нигер, който я поддържа. Целта на проекта била и да се породи навсякъде възприятие за безпокойствие.

В резултат на това хунтата желае от Силите за отбрана и сигурност на Нигер да покачат степента на паника за цялата територия и приканва народа да остане активизира и внимателен.

Тези обвинявания против някогашната колониална мощ Франция бяха отправени в навечерието на срещата на върха на Икономическата общественост на западноафриканските страни, на която те ще обсъдят ситуацията в Нигер. Срещата на върха ще бъде на следващия ден в Нигерия.

Хунтата обаче счита, че тази районна организация е подчинена на Франция. Регионалната организация към този момент предизвести нигерските военни с военна намеса, ако дипломацията се провали, с цел да позволи рецесията в Нигер и сваленият президент Мохамед Барзум не бъде върнат на власт.

Франция отхвърли и през днешния ден всички обвинявания, отправени ѝ от хунтата в Нигер.

" Полетът, който беше изпълнен тази заран, беше позволен и съгласуван с нигерската войска ", съобщи френски държавен източник. " И нито един терорист не е бил освободен от френските сили ", добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР