Художественият музей Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис

...
Художественият музей Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис
Коментари Харесай

Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна

Художественият музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, показва взаимната галерия живопис и статуя на трима създатели, свързани от родовата непосредственост и изкуството.

Обединяващата фигура е наложеният варненски ваятел Пламен Аврамов, който кани в плана едно от най-уважаваните имена в българската статуя - Ангел Станев, и своята брачна половинка арх. Ангелина Делкова - Аврамова. Тримата изпълват пространството на ателие “Георги Велчев ” със статуи, пластики и рисунки.

Откриването на изложбата е на 24 август от 18:00 в Художествения музей „ Георги Велчев “. Експозицията може да се види до 16 септември.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.

В дните на подготовка на изложбата Пламен Аврамов показа пред Нина Локмаджиева какво събира тримата създатели:

“Предисторията на тази галерия стартира през 2022 година, когато ние двамата с арх. Ангелина Делкова имахме нашето първо взаимно показване в Галерия 8. Тогава тя сподели фигури и обекти от печена глина, а аз - статуи и рисунки. Работите, които ще показва аз в този момент, са от дърво, керамика от печена черна глина и бял камък - варовик, който всекидневно намирам по брега на морето. Добавям и една седнала фигура от бронз, която съм лял преди години, само че в този момент ще покажа за първи път. В експозицията ще бъдат и няколко брилянтни творби на проф. Ангел Станев. Изложбата няма тематика, всеки от нас прави това, което може най-добре в своето творчество. Другото общо при нас, като се изключи че сме родом от Крайдунавска Добруджа, е и дългогодишната ни родствена връзка, която неизбежно през годините води до взаимни въздействия - повече ние сме се влияли от него, като един от най-утвърдените скулптори, в сравнение с той от нас, естествено. Ангел Станев се включва с две статуи - дърво и бронз, и два колажа. Ангелина Делкова взе участие с три статуи от три материала - дърво, керамика от печена черна глина и бял камък - варовик. Нейните творби от дърво и камък са нереални, само че когато материалът е печена глина, стават фигуративни. А моите работи постоянно са фигуративни - какъвто и материал да употребявам. Докато скулптурата на Ангел Станев е доста специфична, той от много време е бил авангарден в търсенията си и в достиженията си - още от края на 70-те години на ХХ век, когато стана един от водачите на младата статуя в България.

Наред с пространствените произведения - статуи, рисунката също ще участва в нашата свместна галерия в художествения музей “Георги Велчев ”.

Пламен Аврамов е роден в Силистра. Завършил компетентност “Скулптура ” в Националната художествена академия в София (1984). Работи пластични творби в разнообразни материали – метал, камък, керамика, дърво. По-важни независими изложения е представял във Варна - Галерия 8 (1997-2005) и ХГ Силистра (1997). Участва в симпозиуми в страната и в групови изложения в чужбина, измежду които – симпозиум за метал, Мадан (1987), симпозиум за мрамор, Бургас (1988), симпозиум за метал, Силистра (1989), симпозиум за метал и камък, Перник (1999), скулптурен парк “Оборище ”, София (2001), “Европалия 2002 ”, инициирана от Юго Вутен, белгийски колекционер и филантроп (2002), изложба “Сен Гален ”, Швейцария (2003, 2005), групова галерия на художници от Варна, Лион (2004), симпозиум за дърво, Павликени (2004), симпозиум за дърво, Габрово (2005), интернационален симпозиум по статуя в дърво Ясна Поляна (2023).

Награди и извоювани състезания:

2009 година - извоюван републикански конкурс - статуя за специализация в „ Cite Internationale des Arts “ – Париж;

2012 година - районна премия за статуя в състезанието „ Награди Алианц България “- за Североизточна България, извършен в гр. Варна.

2015 година - Обща галерия на СБХ - Награда на фондация „ Поддържане на изкуството в България “

2016 година - Голяма премия на Община Плевен - Осмо биенале на дребните форми - гр. Плевен

Негови произведения имат Националната изложба - София, галерии в Плевен, Добрич, Шумен, Търговище, Силистра, както и частни сбирки в България, Италия, Франция, Австрия, Финландия, Съединени американски щати, Германия, Белгия, Швейцария, Англия, Република Корея.

Работи в Градската художествена изложба - Варна.

Проф. Ангел Станев е роден през 1947 година в Силистра. През 1966 година приключва Художествената гимназия - София, а през 1977 година - компетентност " Скулптура " в Националната художествена академия в София. От 1977 година се показва постоянно в национални и представителни изложения на СБХ в България и чужбина - Австрия, Съединени американски щати, Германия, Гърция, Египет, Испания, Италия, Португалия, Кувейт, Норвегия, Румъния, Русия, Унгария, Франция, Япония. Участва в редица симпозиуми и биеналета за статуя. Има независими изложения в София, Варна, Созопол и други Носител на награди за статуя. Дългогодишен учител по статуя в Националната художествена академия - София.

Неговото творчество се свързва с процесите на възобновяване в българското изкуство през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато то стартира да се отдалечава от каноните на реализма.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР