Хубавото е, че имаме прозрачност. Всеки може да провери касовото

...
Хубавото е, че имаме прозрачност. Всеки може да провери касовото
Коментари Харесай

Икономист: България остана единствената страна без закон за офшорния вятър

" Хубавото е, че имаме бистрота. Всеки може да ревизира касовото положение на бюджета и фискалния запас ", сподели Руслан Стефанов, програмен шеф и основен икономист в Центъра за проучване на демокрацията.

" Фискалният запас е в един прекрасен файл на Excel. Всички държавни управления вършат неприятни практики, когато си потеглят от власт или идва краят на годината – вършат едни големи разходи. Направено е това, което се прави от 20 години – разноски като за последно, тъй че да се захранят избрани политически ползи, само че не се заплашва финансовата непоклатимост ", акцентира той.

" Българската стопанска система работи и се събират задоволително доходи. По три пъти на година цели смени с митничари събирахме и ги хващаха с хиляди евра в кеш без да има правосъдни последици. Оттам идват проблемите със събираемостта. Проблемът не е със промяната на управлението на митниците. Проблемът е когато надолу няма явен сигнал. Каналите се трансферират от държавно управление на държавно управление. Търси се метод не по какъв начин да се затворят, а по какъв начин да се овладеят “, добави пред бТВ Стефанов.

" Има ясни решения, които са се случвали през годините. Преди 2011 година спазвахме възпитание. Тогава можеше да ни санкционират и имаше фокус върху корупцията в България. Митниците и Национална агенция за приходите механически станаха грамотни, само че при мрежи като на Нотариуса, Еврото, шефката на митниците сега – би трябвало да е ясно, че водят до уволнения и наказване “, изясни икономистът.

" Можеше да не отделяме пари за непотребен план за атомна централа – АЕЦ " Козлодуй “. Може да видите всички модели, които сме договорили с Европейската комисия, които демонстрират, че България до 2050 година, до момента в който не излязат от употреба двата съществуващи реактори, няма да има потребност от нови нуклеарни мощности. Този факт не се е трансформирал по време на Белене. Да, до 2050 година би трябвало да сме построили мощности. Ние каква софтуерна част от веригата направляваме? Имаме ли проучвателен институт, който да изследва новите благоприятни условия на нуклеарната енергетика? Имаме ли дребни и междинни компании, които да работят по целия свят в нуклеарната енергетика? Нямаме. Ние сме консуматор. Това е заблудата за величието на българската енергетиката “.

" За да си енергиен хъб, би трябвало или да си огромен производител на сила, или огромен консуматор, или да имаш страхотна инфраструктура. Не приказваме единствено за тръби. Това, което Европа разбра, е, че не е нито едно. Затова влага във възобновими източници. България остана единствената страна без закон за офшорния вятър. Защо няма политическо водачество това нещо да се направи? Румъния го вкара и ще има " перки “ в морето. След 10 години ще се питаме за какво те имат 10 милиарда евро повече вложения, за какво имат още хиляди компании, навързани с тези вложения, за какво университетите образоват в тези нови технологии и за какво са по-богати? Да, това включва и офшорния вятър. Нещата се натрупат. За кой път вършим " спасяването “ на Топлофикация София? Това са 3 милиарда лв.. Преди това " Белене “, а в този момент АЕЦ " Козлодуй “ – още няколко милиарда. Турбините на ПАВЕЦ " Чаира “ – милиони. Инвестициите в зелена сила идват от Европейски Съюз “, акцентира Руслан Стефанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР