Хубаво е, но не е готово - този прочут рефрен

...
Хубаво е, но не е готово - този прочут рефрен
Коментари Харесай

Новата помощ за украинците у нас стартира с "Хубаво е, но не е готово"

" Хубаво е, само че не е готово " - този фамозен рефрен важи в цялостна степен за старта на новата помощ за украинците, получили у нас краткотрайна протекция. По нея от началото на ноември държавата предоставя ваучери за храни и артикули от първа нужда на стойност 100 лева (програмата е по европейска мярка). Те могат да се вземат от дирекциите на общественото подкрепяне. Украинка обаче се оплака в обществените мрежи, че с публикуван на 3 ноември ваучер отива в магазин на " Лидл " в Бургас и касиерката я гледа с опулени очи -  не е чувала за ваучера, не важи. Случаят стана мотив " Сега " да потърси информация от кои тъкмо магазини могат да се купят стоките. Търсенето стана посредством позвънявания по телефона на институциите, както би го направил всеки редови жител. Усилията не се увенчаха с триумф. Изводът би ли се справил украинец, който най-често с тъга приказва български и не е осведомен с тукашните нрави, е явен.  

Първото позвъняване бе до случайна дирекция на общественото подкрепяне по морето - несебърската. От телефона, който се появява на първо време при търсене в Google, общително препратиха към различен. Там съветът бе да звъннем в Бургас. " Нищо не се знае още. Те магазините по места са разнообразни " - по този начин прозвуча отговорът в Бургас. Даден бе дружно с напътствие да се обадим на тъкмо избран номер. Оказа се прочут - в Несебър. " Още е рано, нищо не се знае. Аз по тази причина желаех в Бургас да питате. Дайте си телефона, ще ви се обадим! ", рече служителката. Всички по веригата бяха учтиви, само че обещанието за назад позвъняване по този начин и не бе изпълнено.

След това телефонирахме в магазин на " Билла " в Бургас. Отговорът на служителка бе, че към момента няма случай на извършване на покупки с новите ваучери, само че и че не знае какво ще се прави, тъй като не е сведена информация. Позвънихме и на " Лидл " - Бургас - служителка изреди ваучерите, с които се работи, само че въпросният не фигурираше.

Всичко това е картината на процедура. След нейното определяне пратихме публични въпроси до Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). От там обясниха, че: ваучерите могат да бъдат употребени в цялата магазинна мрежа в страната; всеки един магазин може да разчита, че средствата за продуктите, предоставени против ваучера, ще бъдат възстановени; просто комерсиалният обект следва да издаде фактура към ваучера с детайлно отбелязване на закупените артикули, която да бъде показана в Дирекция " Социално подкрепяне " на територията, на която се намира обектът. Видно от практиката, всичко това е теоретичната част на нещата.

А на процедура и АСП призна, че приобщаването на веригите към момента е в ход: " Уверяваме Ви, че от Агенцията за обществено подкрепяне поставяме старания да разпространяваме новата скица за поддръжка на украинските жители, в това число и посредством реализиране при нужда от спомагателна информация на диалози с търговски вериги и търговски обекти на централно и локално равнище ". До този миг помощ с информация била оказана на огромни вериги като " Билла ", " Лидл ", " Кауфланд " и " Пепко ", а към този момент предпочитание за съдействие на национално равнище било изрично доказано от " Билла ". " По данни на териториалните поделения, други по-малки търговци на локално равнище също одобряват ваучери за реализация в техните обекти ", споделиха още от АСП. 

Агенцията напомни и интернет страниците, от които жителите могат да вземат информация: 

За голямо страдание всичко това не са първите неразбории с новата стратегия:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР