Хуавей и други китайски технологични компании ще бъдат обект на

...
Хуавей и други китайски технологични компании ще бъдат обект на
Коментари Харесай

Дори и при сделка САЩ ще ударят китайските технологични фирми

Хуавей и други китайски софтуерни компании ще бъдат обект на строги рестрикции от страна на Съединените щати, без значение от това дали бъде подписано комерсиално съглашение с Китай, заяви икономист, представен от Си Ен Би Си.

Двете най-големи международни стопански системи са в търговски спор от 18 месеца. Тарифният им конфликт ескалира през май, когато Съединени американски щати не разрешиха на Хуавей да продава свои технологии на американския пазар.

"Дори при сключване на така наречен първа фаза на комерсиалната договорка и даже при изцяло комерсиално съглашение считаме, че строгите ограничавания върху технологиите от американска страна ще останат ", споделя водещата китайска икономистка в UBS Тао Уан.

Пред Европейската конференция на UBS Уан сподели, че американското решение за възбрана на Хуавей е било "катализатор, показващ, че в действителност разногласието на комерсиалния фронт се е разпрострял в други области като технологиите ".

През май американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, в която разгласи, че телекомуникационният бранш е в "извънредно състояние ". "Чуждестранните ни противници от ден на ден основават и се възползват от уязвимостите ни в в осведомителните и информационни технологии и услуги ", се споделяше в заповедта.

Според Уан аргументът за националната сигурност прави по-трудна смяната на американските позиции за китайските технологии.

"След като един път е упоменато, считам, че ще е доста мъчно за политиците да кажат "не ме е грижа за националната сигурност ". Всъщност ще е доста мъчно да се даде заден ход ", счита икономистката.

Миналия месец Тръмп сподели, че Съединени американски щати и Китай са съвсем подготвени с "първата фаза " на комерсиалната договорка и съвсем неотложно след подписването й ще стартира работата по "втората фаза ". Според американския президент първата част от съглашението съставлява съвсем 605 от него. За момента към момента не са избрани дата и място на подписването й.

Китайската стопанска система може да нарасне с 5,7% през 2020 година

Според UBS Китайската стопанска система ще означи напредък от 5,7% през 2020 година, откакто през октомври американската администрация реши да не постанова нови цени на китайските артикули. Прогнозата на банката приема, че няма да има усилване на комерсиалното напрежение сред Пекин и Вашингтон.

Успоредно с това UBS отбелязва и че няколкото покачвания на митата през 2019 година са повлияли на вложенията в китайските корпоративни и индустриални браншове. Очаква се и през 2020 година вложенията леко да намалеят поради несигурността към търговията, се споделя в прогнозата.

Според Тао Уан като цяло темпът наа расеж на китайскаата стопанска система през 2020 година ще зависи от комерсиалната война. Ако да вземем за пример бъдат анулирани последно обавените евентуални цени, както и наложените през септември мита, "Китай има напълно сериозен късмет да реализира напредък от 6% " през 2020 година, счита тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР