https://youtu.be/uM4McIDrgls?si=Nv03RWu6xH4Fl96YИ като се замисли човек, става съвсем ясно защо медиите

...
https://youtu.be/uM4McIDrgls?si=Nv03RWu6xH4Fl96YИ като се замисли човек, става съвсем ясно защо медиите
Коментари Харесай

Цензурираха и резолюция на ООН срещу събарянето на паметници и възраждането на нацизма

https://youtu.be/uM4McIDrgls?si=Nv03RWu6xH4Fl96Y

И като се замисли човек, става напълно ясно за какво медиите изцяло премълчаха Резолюцията – ами, тъй като у нас тъкмо това, което Организация на обединените нации жигосва и приканва за противопоставяне против него държавните управляващи, се прави от… самите управляващи. Е, по какъв начин да си пробие път информацията от Организация на обединените нации освен това състояние? И под сурдинка е мъчно да се спомене. Напук на апела на Организация на обединените нации резолюцията да се популяризира най-широко. Няма по какъв начин да не забележим ролята на Посолството и в тая простотия. На днешните всеотдайни реализатори на непозната воля обаче ще напомним кое посолство и кой дипломат „ благославят ” политическите пандизчии в Белене след 1946 година Да разгърнем спомените " Всичко тече " на акад. Илчо Димитров: " С директното им поощрение (на американците - б.а.) Н. Петков възглави относително мощно, само че обречено опозиционно придвижване, което бе смазано след подписването на Парижкия кротичък контракт. Разговарял съм със завърнали се от Белене опозиционни дейци: Проклинаха Барнс (американския дипломатически представител), вдъхнал им напразни очаквания, за които бяха понесли тежки тествания. "

Почти всички прояви и дейности, които международната организация отхвърля изрично и приканва за битка против тях, станаха надали не всекидневна процедура у нас. Но по този начин или другояче в този момент става дума за документ, признат от Общото заседание на международната организация, на която България е член, и без значение от това дали формалните ни управляващи му се радват или му се ядосват, тя би трябвало да се преценява с него.

Затова през днешния ден ви предлагам със съкращения част от детайлите, които изнася доцент Сивилов в неповторимото си предаване, както и извадки от Резолюцията, която елементарно се намира в формалния уебсайт на Организация на обединените нации. Между другото тя е много обемен документ и съдържа 75 члена.

Всеки може самичък да реши защо става дума.

Димна завеса “ с Александър Сивилов



Вчера общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за битка с героизирането на нацизма и неонацизма, расизма, расовата дискриминация и ксенофобията. И в тази резолюция има ясно записано, че монументи на антифашисти и хора, воювали и борили се против нацизма, не би трябвало да се събарят. Сега ще ви прочета съответния текст от резолюцията, който приказва за това, това е точка, член [16] на документа в който се декларира: „ Държавите показват дълбока угриженост поради зачестилите опити и дейности, ориентирани против оскверняването и събарянето на монументи, издигнати в чест на тези, които са се борили против нацизма по време на Втората международна война, както и на ексхумация и преместването на остатъци на такива хора, и подтиква страните изцяло да се преценяват с признатите отговорности по член 34 от спомагателния Протокол едно от женевските конвенции от 1949 година. ”

Виждате, че напълно ясно и изрично в следващата резолюция на Организация на обединените нации за битка против героизирането е декларирано тъкмо това, че не би трябвало да се събарят такива монументи, а вие виждаме това да става в центъра на София. Естествено би трябвало да сте наясно, че тази резолюция не мина безпрепятствено през Общото заседание на Организация на обединените нации, в противен случай, имаше много разногласия и тук би трябвало да подчертая, че доста страни гласоподаваха против нея, а няколко се въздържаха. От общо дали своят вот 118 страни 49 бяха срещу, а 14 отхвърлиха да вземат страна в гласуването. В последна сметка резолюцията бе призната и тя сега показва мнението на Общото заседание на Организация на обединените нации. Страшното в този случай, страшното за мен е, че страни като Съединените щати, европейските страни и някои от другите западни страни като Австралия, Япония, гласоподаваха против резолюцията, осъждаща героизирането на фашизма и нацизма. България бе също измежду тези, които гласоподаваха против тази резолюция. И тук е значимото да подчертаем, че у нас ще се оправдаят, както постоянно с общата позиция на Европейския съюз. Тъжното е, че такава обща позиция имаме от 2014 година. Имаме от момента, в който стартира Майдана, от момента, в който се видя, че нацизма в Европа стартира да се оправдава и защото доста от тези политически придвижвания бяха потребни на европейския политически хайлайф и на американския политически хайлайф, поради това не се стигна до осъждането на нацизма и героизирането на нацизма и неонацизма, на расизма и така нататък. Много е дълъг описът на концепциите, които са наказани от тази резолюция на Организация на обединените нации. Впечатляващото е, че тя беше подкрепена от Китай, от голяма част от страните по света, от Израел в това число, което ви приказва че изобщо тук не става дума за нещо, което тук е обвързвано с съветската агитация. Даже в противен случай, в случай че би трябвало да проследим развиването на гласуването и прокарването на тази резолюция на Организация на обединените нации, тук има един доста, доста забавен миг. Защото тази резолюция бе друга от предходните, които бяха вкарвани от страна на Русия. В нея през ноември, по искане на Австралия, Япония и Украйна бе включен един спомагателен текст в който се декларира, изтъквам: „ Москва се пробва да оправдае своята териториална експанзия против Украйна с хипотетична цел за очистване на неонацизма ” Този текст е вътре във финалния текст, който бе гласуван и е доста значимо да разберете, че той бе вкаран с ясната концепция, че в случай че има такова нещо в документа, Русия евентуално ще го отдръпна. И доста други страни ще се откажат да гласоподават за него. Но ненадейно Русия поддържа и този вид на текста, в който е декларирано, че Москва се пробва да оправдае нахлуването си в Украйна с унищожаването на неонацизма.[…]

Но да се върнем на обстановката в Организация на обединените нации. По време на разискването няколко страни подчертаха, че се разграничават от него. Естествено Русия се разграничи от него, Белорусия се разграничи от него, Китай, Сирия, Северна Корея, Египет. Добре е да разбирате, че това са страните, които ясно стоят до Русия в този миг и те го демонстрират по този метод. Но всички останали страни не са проруски настроени. Имайте поради, че доста от латиноамериканските страни не заемат проруска позиция. И без значение от това, те гласоподаваха в интерес на тази резолюция, което демонстрира че тук в действителност би трябвало да има уравновесен метод. Интересното тук е, че от 2014 година Европейският съюз наложително всякога качва в своите медийни платформи, което доста наподобява на опрощение, за какво не гласоподават в поддръжка на тази резолюция. Съединените щати и Държавният департамент на Съединени американски щати вършат същото. Те изясняват, че са против нацизма и по този начин нататък, само че че тази резолюция сее разделяне. Трябва да ви кажа, че четох текста няколко пъти, само че не видях какво тъкмо има за разделяне вътре. Има доста забавни неща, които са записани в текста на тази резолюция. Не единствено против разрушаването на паметниците, само че изобщо против пропагандата на нацизъм и неонацизъм. Няма в текста нищо обвързвано да вземем за пример със обстановката в Европа. Да, показва се терзание, че има такива неща, опозоряване и разрушение на монументи. Но другояче, ще ви прочета няколко образеца. Осъжда се пропагандата на нацизма, оправдаването и издигането на монументи на хора, свързани с фашисткото и нацисткото придвижване, като съответно се показва, че тук става дума и за създаване на монументи на войски, които са били част от армията на Третия райх, тъй като такава наклонност има в прибалтийските страни. Абсолютно същото е и в Украйна. […] Имайте поради, че в България почват да се чуват такива гласове за основаването на монументи на хора, които са били за включването на България в оста, които са сътрудничили с Третия райх и които в последна сметка в днешно време още веднъж се трансформират в герои, макар, че техният подвиг е много противоречив.

В началото на документа има основен детайл, който е изключителна значим и против който несъмнено застават огромна част от страните, които са дали своят вот срещу. А той е в действителност доста значим. Документът предлага на страните да подхващат ограничения в законодателната област и образованието, с цел да не бъде позволено пренаписването на историята и резултатите от Втората международна война. И да не се допусне отричането на закононарушенията против човечеството и военните закононарушения, осъществени по времето на войната.



Разбирате, че тук става дума тъкмо за опит да се спре този развой, който виждаме през последните няколко години. […] Защото несъмнено в битката против Русия стартира да се преразглежда мястото на Съветския съюз в общата история на човечеството. А то мисля, че е задоволително ясно.

A/RES/78/190

Общо заседание

Distr.: Generalе

22 Decembre 2023

Седемдесет и осма сесия

Пункт 69 а) от дневния ред

Резолюция, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации

на 19 декември 2023 година

78/190. Борба с героизирането на нацизма, на неонацизма и на други практики, които способстват за поддържане на актуалните форми на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях назадничавост.

Общото заседание,

Ръководено от Устава на Организацията на обединените народи, от Всеобщата декларация за правата на индивида, Международния пакт за цивилен и политически права, интернационалната спогодба за унищожаване на всички форми на расова дискриминация и от другите принадлежности, свързани с правата на индивида,

Позовавайки се на клаузите на резолюциите на комисията по правата на индивида 2004/16 и 2005/5, надлежно от дати 16 април 2004 година и 14 април 2005 година, и на съответните резолюции на Съвета по правата на индивида, в частност… (изброяват се голям брой резолюции от 2008 до 2022 година.- б.пр.), носещи названието „ Световен апел за съответни дейности за очистване на расизма, на расовата дискриминация, на ксенофобията и свързаната с тях непоносимост и за всеобщо използване на Декларацията и на Програмата от Дурбан,

[…]

Позовавайки се на Статута на Нюрнбергския арбитражен съд и на присъдата на Трибунала, който призна за незаконни в частност организацията SS и нейните съставни елементи, измежду които „ Вафен-SS “, поради обстоятелството, че нейните публични членове са направили или са знаели за осъществяването на военни закононарушения и закононарушения против човечеството в подтекста на Втората международна война, както и на съответните клаузи на Статута на Трибунала,

Помнейки жестокостите на Втората международна война и наблягайки в тази връзка, че точно постигнатата тогава победа над нацизма докара до основаването на Организацията на обединените народи, призвана да предотврати бъдещи войни и да защищити от такива бедствия бъдещите генерации,

[…]

Разтревожена от разпространяването в доста райони на света на разнообразни екстремистки политически партии, придвижвания, идеологии и групи с расистки или ксенофобски темперамент, съответно нацисти и бръснати глави, и от обстоятелството, че това събитие стигна до приемането на дискриминационни ограничения и политики на локално или национално равнище,

Отбелязвайки с безпокойствие, че даже когато неонацистите или екстремистите публично не са във властта, наличието вътре в държавните управления на ултрадесни идеолози може да има като резултат вкарването в политиките и ръководството на същите идеологии, които вършат неонацизма и екстремизма толкоз рискови.

[…]

Изпитвайки съществено безпокойствие от това, че неонацистските и други групи, а също обособени лица, изповядващи ненавистнически идеологии, все по-активно се прицелват в хора, които елементарно се повлияват, изключително децата и младите, употребявайки особено основани уеб-сайтове за тяхното идеологическо рекрутиране и култивиране,

[…]

1.Потвърждава съответните текстове от Дурбанската декларация и от финалния документ на Конференцията за обзор на Дурбанския развой, в които страните жигосаха опитите да се запазят и възродят неонацизмът, неофашизмът и насилническите националистически идеологии, учредени на расови и национални предразсъдъци, и заявиха, че тези феномени никога и при никакви условия не могат да бъдат оправдани.

2. Припомня ситуациите в Дурбанската декларация и финалния документ на Конференцията за обзор на Дурбанския развой, в които страните прецизираха, че реализирането на правото на изложение на отзиви, в частност посредством средствата за всеобща информация и благодарение на новите технологии, в това число Интернет и цялостното уважаване на правото свободно да търсиш, да получаваш и разпространяваш информация, има позитивен принос в битката с расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях непоносимост.

[…]

4. Констатира с паника, че Руската федерация се пробва да оправдае своята териториална експанзия против Украйна под претекст за премахване на неонацизма, и акцентира, че потреблението на неонацизма като предлог за оправдаване на една териториална експанзия компрометира съществено взетите ограничения за същинска битка с това зло.

[…]

6. Заявява надълбоко безпокойствие от героизацията под каквато и да е форма на нацисткото придвижване, на неонацизма и на старите членове на организацията „ Вафен-SS “ в частност посредством издигане на монументи и възпоминателни знаци и посредством образуване на обществени митинги в чест на нацисткото минало и посредством обявление, че техните членове и тези, които са се били против антихитлеристката коалиция… са взели участие в придвижване за национално освобождение…

[…]

16. Заявява надълбоко безпокойствие от мощно зачестилите опити и дейности за опозоряване и разрушение на монументи, издигнати в памет на тези, които са се борили против нацизма през Втората международна война, а също – от противозаконната ексхумация или пренасяне на останките на тези хора, и в тази връзка настоятелно приканва страните да извършват в цялостен размер съответните свои отговорности, в частност по член 34 от Допълнителния протокол към Женевските конвенции от 1949 година

17. Осъжда уверено дейностите, свързани с героизиране и агитация на нацизма като нанасяне на пронацистки графити и рисунки, изключително върху монументи, отдадени на паметта за жертвите на Втората международна война.

18. Приветства напъните на страните членки за опазване на историческата памет, в това число посредством строителство и запазване на паметниците и мемориалите, отдадени на тези, които са се сражавали в редовете на антихитлеристката коалиция.

[…]

23. Насърчава страните да вземат съответни ограничения, в това число в законодателството и образованието, спазвайки отговорностите, които им постанова интернационалното право в региона на човешките права, с цел да се попречва ревизирането на Втората международна война и отричането на закононарушенията срещу човечеството и на военните закононарушения, осъществени през Втората международна война.

24. Ангажира страните да вземат дейни ограничения за това системите на образованието да създават точни материали, засягащи историята, а също – да насърчават толерантността и другите интернационалните правила в региона на правата на индивида.

[…]

28. Напомня изводите на Специалния докладчик, съгласно които ревизионизмът и опитите да се фалшифицира историята могат в избрани случаи да нарушат възбраните за потребление на ненавист, планувани в алинея а) на член 4 на Конвенцията, които страните са длъжни да разгласят за наказуеми по закон, а предприеманите от неонацистите при рекрутиране на хора опити да пропагандират екстремистка идеология или расова, етническа или религиозна злоба и непоносимост може да попаднат под действието на член 4б) на Конвенцията.

30. Изразява съществено безпокойствие по отношение на опитите да се прокарат закони за възбрана на знаци, които в дадената страна са свързани с успеха над нацизма.

[…]

32. Подчертава, че паметта би трябвало да се почита и че описаните нагоре практики оскърбяват паметта на неизброимите жертви на закононарушенията против човечеството, осъществени през Втората международна война… и може да оказват отрицателно въздействие върху децата и младежта, и че страните, които не се борят дейно против сходни практики не извършват отговорностите си, които Хартата на Организация на обединените нации постанова на членовете на организацията, изключително тези, които са свързани с задачите и правилата на организацията.

[…]

51. Акцентира върху рекомендацията, дадена от Специалния докладчик на Генералната асамблея на нейната шестдесет и четвърта сесия, в която той отбелязва значимостта на уроците по история, с цел да се обяснят трагичните събития и човешките премеждия вследствие на установяването на идеологии като нацизма и фашизма.

[…]

58. Изисква от страните да подхващат ограничения за задълбочаване на свободата на изложение, чиято реализация може да играе съществена роля за развиване на демокрацията и за противопоставяне против расистките и ксенофобските идеологии, учредени на концепциите за расово предимство.

74. Насърчава държавните управления, неправителствените организации и включените в тях структури да разпространят допустимо най-широко изключително, само че не само посредством посредничеството на медиите, информацията за наличието на тази резолюция и правилата, оповестени в нея.

75. Решава да продължи да се занимава с въпроса.

50-то пленарно съвещание

19 декември 2023

Превод от френски Велиана Христова
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР