Хроничният дефицит на витамин D има най-разнообразни последствия в организма.

...
Хроничният дефицит на витамин D има най-разнообразни последствия в организма.
Коментари Харесай

Приемът на витамин D в детството намалява риска от диабет


Хроничният недостиг на витамин D има най-разнообразни последици в организма. Днес към тях можем да прибавим и повишението риска от диабет .

Приемът на задоволителни количества витамин D в детството и юношеството може да понижи фрапантно риска от развиване на диабет в зрелост. Позитивната взаимозависимост е в действие даже при деца, наследствено предразположени към захарна болест .

Това е заключението на теоретичен екип от университета в Колорадо (САЩ), проучил въздействието на кръвните равнища на витамин D върху положението на панкреаса и Лангерхансовите острови, секретиращи инсулин .

Увреждането на Лангерхансовите острови в панкреаса води до отслабена секреция на инсулин и е причина за развиване на диабет вид 1 . Установено е, че това увреждане най-често е предизвикано от автоимунна реакция, асоциирана с хроничния недостиг на витамин D. Поради тази причина доста постоянно диабет вид 1 се значи като автоимунно заболяване .

Витамин D извършва ролята на мощен имуномодулатор , чиято трайна липса може да наруши естественото действие на имунната система и да отключи реакции, при които нейните кафези неправилно нападат и унищожават клетките в Лангерхансовите острови на панкреаса. Рискът от сходни реакции е най-голям при децата, заради към момента неукрепналата изцяло имунна система.

Свързани публикации.. 10 неща, които би трябвало да знаем за Витамин D 0 Дефицит на витамин D и свързани с него болести 0 Храни, богати на витамин D 0

В това отношение статистиката е задоволително красноречива. Диабет вид 1 е най-често срещаната форма на метаболитно нарушаване при деца под 10-годишна възраст. Установено е, че болестта се среща най-често при деца в крайните северни региони на планетата и тук-там, където слънчевите часове са по-малко. Именно в сходни региони се регистрира и максимален % на популацията с продължителен недостиг на витамин D, в това число деца.

Доказателствата за връзката сред недостига на витамин D в детството и покачвания риск от диабет в зрелост демонстрират какъв брой значимо е да се наблюдават равнищата на витаминa при децата. Отговорност на всеки родител е да

предприеме

бързи и навременни ограничения за компенсиране на възможен дефицит на витамин D

през детството.

Особено значими са сходни ограничения през есента и зимата , когато обичайно излагането на слънце и естествената синтеза на витамин D са най-слаби.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР