Христофор Митиленски е византийски професионален светски поет, живял в началото

...
Христофор Митиленски е византийски професионален светски поет, живял в началото
Коментари Харесай

Реторичният заряд на личните имена

Христофор Митиленски е византийски професионален всемирски стихотворец, живял при започване на ХI век. Ползвал се е с високо обществено състояние поради ерудицията и поетичното си майсторство. Сред творбите му даже съществува, въпреки и отчасти непокътнат, стихотворен „ репортаж “ за конни надбягвания, посредством който той предава вълнуващото събитие на другари и други фенове на спорта. В случая вниманието ни притегля поетичният му календарен цикъл от дванайсетосрични двустишия, отдадени на православни светци. В него средновековният стихотворец употребява доста реторични фигури, учредени на персоналните имена на светците. За някои от тях не се знае съвсем нищо, с изключение на името и жертвата за вярата, и тук умелият занаятчия на словото залага на многопластовите асоциации, смисли и внушения на персоналните имена, с цел да направи облиците им ярки и запаметяващи се. 

 доктор Екатерина Дикова Календарът на Христофор Митиленски е прочут в два южнославянски превода от ХIV век. Единият се свързва с Търновската книжовна школа, а другият се приема, че е сръбски. 

Как двамата преводачи се оправят с предаването на играта на тон, смисъл и асоциации в оригинала, доближават ли до поетичните висоти на умелия гръцки поет с опциите на своя старобългарски славянски език – за това споделя доктор Екатерина Дикова, гл.ас. в Института за балканистика с център по тракология при Българска академия на науките.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР