Христо Цветков не спира да преследва нови и нови граници

...
Христо Цветков не спира да преследва нови и нови граници
Коментари Харесай

Два суперрекорда паднаха 100 км Обиколка на Витоша

Христо Цветков не стопира да преследва нови и нови граници в човешките възможности, като през днешния ден усъвършенства личния си скоростен връх за Обиколката на Витоша.

Супермаратонецът завоюва трета поредна и общо четвърта своя победа, като пробяга 100-те километра за невероятните 7.39:54 ч. Това е с близо 6 минути по-бързо от миналогодишното постижение на Цветков, през 2022 година той стана първият обиколил планината с тичане под 8 часа със 7.45:34 ч.

Христо бе първенец и през 2021 година, когато също завладя новините с това, че незабавно след финала коленичи за да предложи брак на своята обичана, която през днешния ден към този момент е негова брачна половинка и заедно с детето им първа го прегърна и поздрави за успеха и върха.

28-годишният Цветков пое водачеството незабавно след старта в среднощ и непрестанно усилваше преднината си, като на 60-и км към този момент водеше с 10 мин. на различен предходен победител в Обиколката - Ивайло Атанасов. На 75-ия км Христо към този момент беше половин час пред втория и там някъде стана ясно, че темпото е за нов връх.

На финала Цветков изпревари с 50 минути Ивайло Атанасов (8.29:35 ч.), трети е Даниел Кубашлиев с 8.33:11 ч. 

" Тръгнах с планувания график, само че времето бе неприятно, дъждът и разкаляното трасе ме затрудниха по средата на дистанцията. Бях отпаднал и обезводнен, в един миг мислех, че връх е неосъществим. После обаче, след Симеоново изчислих, че към момента съм в рекордно движение и увеличих скоростта. Щастлив съм от новата корекция, явно за мен не първото място, а върхът е цел. Благодаря на фамилията и приятелите за подкрепата, " съобщи незабавно след финала първенецът, който към този момент има победи през 2019, 2021, 2022 и в този момент през 2023 година

При дамите най-бърза бе Моника Филипова, която също не изпусна лидерството от старта до финала. На 10-ия км преднината й бе 6 мин, на 32-и км - 24 мин, на 60-ия км - 52 мин. Филипова финишира за успеха с 9.32:22 ч., като остана на 15 мин. след върха на Мария Николова от преди три години - 9.17:32 ч.

Шампион на първенците и това лято е Самуил Вълчев, който победи за втора поредна година в дуатлона, освен това с връх. В това тестване участниците първо минават 100-километровия маршрут към Витоша с велосипед, а по-късно вършат това и с тичане. Вълчев финишира пръв през днешния ден след изнурителните 200 км с време 14.15:13 ч., което е с 9 минути по-добро от предходното върхово достижение на Кристиян Кирилов от преди 4 години.

Ден по-рано трима финишираха в границите на единствено 3 секунди след 100-километровото тестване при колоездачите. Шампион е 17-годишният Виктор Енев, който за първи път печели едно от емблематичните състезания в България. Веднага след него, на по секунда разлика финишираха Владислав Гюров и рекордьорът и троент успехите в Обиколката Александър Алексиев, който преди две години стана първият приключил под 4 часа конкуренцията.
 Поредното издание на
Поредното издание на " Витоша 100 " дава обещание нови върхове

Амбицията на уредниците е надпреварата да е без отпадък

И тримата са представители на Колоездачен клуб COOP, а времето на първенеца е 4.19:04 ч. Енев, Гюров и Алексиев въртяха педалите дружно и не позволиха никой пред тях по време на цялото 100-километрово трасе. При дамите рекордьорката на трасето с велосипед Христина Козарева от Велораптор излезе отпред по средата на разстоянието и не позволи никой пред себе си до финала, като отбрани купата си от миналата година с резултат 5.28:54 ч. - на 15 мин. от личния си връх от 2019 година Това е 12 победа за Козарева от 14-те й участия досега в другите дисциплинираност на Обиколката.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята юбилейна 40-а годишнина. Над 2500 са общо участниците в емблематичното състезание, което още веднъж е част от самодейност " София - европейска столица на спорта ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР