Христо Монов. Снимка: БГНЕС Софийският градски съд оправда бившия изпълнителен

...
Христо Монов. Снимка: БГНЕС Софийският градски съд оправда бившия изпълнителен
Коментари Харесай

Бившият шеф на БДЖ Христо Монов е оправдан по второто си дело


Христо Монов. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд оправда някогашния изпълнителен шеф на БДЖ Христо Монов. Той бе упрекнат за умишлена занемареност поради подписана договорка за закупуване на 30 рециклирани вагона.

Прокуратурата твърди, че със подписаната договорка на 19 ноември 2008 година страната е ощетена с към 20 млн лв.. Съдът анулира паричната гаранция на Монов, която беше в размер на 5000 лв. и подвигна възбраната му да пътува в чужбина.

Прокуратурата може да стачкува решението пред Софийския апелативен съд.

Съдия Даниела Борисова изясни, че виновност за оправдателната присъда се носи най-много от прокуратурата. Магистратът изясни, че по делото има доказателства за нарушавания от други лица и за други интервали. Съдия Борисов сподели, че съдът е постави доста старания по това дело, включено са изпратени голям брой правосъдни поръчки до чужбина, с цел да се откри какъв брой тъкмо костват вагоните.

Прокуратурата обаче по този начин и не се възползвала от новосъбраните доказателства. В рамките на делото е открито, че девет години страната не е подхванала никакви дейности да транспортира 18 от вагоните, като цената на един от тях според спомагателната експертиза по делото възлиза на над 1 млн. лева За тези обстоятелства БДЖ е подал сигнал в прокуратурата, само че тя е отказала да образува следствие.

В началото на тази година някогашните шефове на БДЖ Олег Петков и Христо Монов бяха наказани поради нанесени от тях вреди на държавното сдружение, оповестиха от Софийската градска прокуратура. Монов бе наказан на три години условно, тъй като е решил да заплати 201 111 лева за превоза на рециклирани вагони в нарушаване на социална поръчка.

Олег Петков е получил доста по-тежка присъда - 4 години затвор. Той бе наказан за това, че като началник на железницата в интервала 4 октомври 2006 година до 11 февруари 2008 година е нанесъл вреди за 1 361 062 лева с вдишване на транспортните разноски за доставка на вагони по два контракта за социална поръчка. Това също е било в нарушаване на изискванията по оповестената социална поръчка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР