Христо Колев от село Сусам в община Минерални бани отглежда

...
Христо Колев от село Сусам в община Минерални бани отглежда
Коментари Харесай

Рибки-доктори отглежда Христо Колев в село Сусам

Христо Колев от село Сусам в община Минерални бани отглежда екзотичните рибки гара руфа. Те са известни с това, че лекуват псориазис. Този тип рибки нямат зъби и изсмукват мъртвия пласт от кожата, като отделят веществото диантамол, който е необятно употребен при производството на кожни медикаменти, и кожата става доста гладка, описа Христо Колев.

Христо работел преди години като готвач в Слънчев бряг. Видял един испанец, който докарал 4-5 аквариума с гара руфа в Слънчев бряг. Било огромна атракция. Тогава почнал да се интересува. Поръчал си професионални аквариуми в Пловдив. Започнал да се занимава единствено с аквариуми, а първата риба я купил от Индонезия. За два дни измряло цялото количество. За втората партида, която купил към този момент се подготвил и спазвал специфичен метод на развъждане. Оцеляла, а по-късно почнал и самичък да си я развъжда. В момента към този момент не купува риба, отглежда 4-5 потомство от нея и дори продава. Сега сега броя върви на 1,20-1,30 лева едната рибка.

Имаше интерес от няколко СПА центъра, които са към хотели във Велинград, описа Христо. Искаха да вършат специфичен басейн за процедури, само че това ми е доста надалеч като вървене. Такива басейни за лекуване има в Кангал /Турция/, обаче в България няма кой да я развъди тая рибка. Тя доста измира, показа още Христо. За басейна употребява вода от кладенеца, а за развъждането напряко от чешмата. Двадесет кубика е целият му басейн. Двадесет кубика от водата се филтрира и се подменя на всеки 24 часа.

Интересно е по какъв начин лекуват рибките-доктори. Те се хранят с най-горния пласт на кожата и в това в действителност се състои техният метод на лекуване. При болестта псориазис в този пласт на кожата се образуват мъртви кафези и в действителност рибата ги изяжда. Имаше едно семейство от Пловдив, бяха пристигнали есента тук. Жената имаше много псориазис по себе си и за към 10 процедури по 1 час в басейна, петната изчезнаха горе долу на 80 %, описа Христо. Сега през пролетта отново желаят да идват. Но ние това не сме го създали за да въртим бизнес. Ние си гледаме рибата на първо време себе си. На мен някой път като ми стане скучно влизам в басейна и чувството е доста прелестно.

Христо храни рибите с храна за рибки, само че те изяждат голямо количество. В момента в басейна има над 10 000 рибки. В началото, като ги вкараха за първи път в България, започнаха да търгуват по 2,50 лв. броя. Сега отново си е скъпа общо взето, само че към този момент се харчи по-евтино, само че не се намира. Мисля, че в България няма на никое място другаде плантация за развъждане. Има СПА-центрове, които са купували от нас риба. Те имат аквариуми единствено за крайници и рибата им оцелява единствено за един сезон. Те купуват примерно 2 000 бройки, тя им измира през зимата и след това отново идват да купуват, само че това са единствено аквариуми, в които хората си потапят краката. Басейни за цялото тяло има на Кангал /Турция/. Много хора от цяла Европа, които са заболели от псориазис вървят там да се лекуват.

След време може би ще създадем и ние своя база за лекуване, само че към този момент още нямаме такива планове, показа Христо. Имаме си някакъв бизнес на морето, като се върнем тук гледаме главно да изкараме зимата. Ние имаме там аквариуми за рибки и също така притежаваме най-голямата сбирка от папагали в страната.

Нашият басейн тук е за отглеждане, той не е приспособен за процедури. Десет хиляди рибки са, само че през лятото броя им стига до 20 000. Тогава като влезеш в басейна и не можеш да потънеш, те те държат над водата. Ядат ужасно доста. Хранят се с храна за рибки и по принцип чернодробна храна. Рибките гара руфа се хранят с най-горния пласт на кожата и като постоиш половин час, след това кожата ти става гладка, като на бебе. Засега единствено общи познати като дойдат на посетители питат може ли да се топнат при рибките. Казах ви, че онази жена от Пловдив отново желае да идва през пролетта.

Предполагам, че нещо такова в случай че се направи в Минерални бани, ще има доста огромен резултат. Не съм приказвал с кмета по тази тематика, само че знам, че в случай че отида на диалог, той ще каже давай да го вършим. Аз не съм подготвен – имаме две дребни деца и ще бъде доста по-сложно. Ако въпреки всичко прояви интерес, можем да приказваме, аз не желая да се дистанцирам напълно. Нали се борим всяка година с Велинград за СПА-община. Ако става въпрос за подпомагане, аз избирам да спомагам повече на Минерални бани в сравнение с Велинград.

Странно се получи, тъй като на всички места споделят, че тази риба не може да се развъжда. В Турция даже е неразрешен износът й, по тази причина я купувахме чак от Индонезия. На нас обаче нещата ни се получиха. Това по принцип е речна риба. В аквариумите става 4-5 см. само че в басейна имаме екземпляри и по 9-10. Просто колкото повече вода, толкоз по-добре. Отопляваме басейна с парно на пелети, по този начин както отоплявам и къщата. Рибките живеят напълно умерено във вода с температура 35 градуса, само че в случай че температурата на водата падне примерно на 10 градуса стартира да става болнава и измира, показа още Христо Колев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР