Христо Гаджев е депутат от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната временна

...
Христо Гаджев е депутат от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната временна
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Изборът на изтребител е предопределен с промяна на критериите

Христо Гаджев е народен представител от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната краткотрайна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан за Българската войска. Член е на комисиите по защита и външна политика. Парламентарен секретар в Министерството на защитата (2010 – 2013 г.). " Дневник " беседва с него за работата на комисията за самолетите и нейните изводи.

Г-н Гаджев, комисията, която ревизира процедурата по желание на нов изтребител, би трябвало да завърши работата си в края на месеца. Открихте ли нередности?

- Успяхме да изслушаме съвсем всички министри, които са имали отношение по плана от 2010-та насам, без Стефан Янев, който беше министър на защитата в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Изслушахме и военачалник Цанко Стойков, който е пълководец на Военновъздушни сили сега и по негово време е приключен плана.

Беше поръчан самостоятелен разбор на другите методики за оценка на самолетите, които са направени през годините. Първата методика е от 2012 година, по времето на Ангел Найденов (министър на защитата в кабинета " Орешарски " - бел. ред.) се усъвършенства и през 2016 година - месец след приемането на плана за капиталов разход, утвърден от Народното събрание,е призната последната.

Забелязва се един голям проблем, който седи над процеса, а точно - методът на надзор и баланс на другите структури в Министерството на защитата. От 2010 година до 2014 година, процеса се управлява от така наречен интегриран екип. Има напътстващ ръб, който се управлява от съпредседатели - зам.-министър на защитата и шеф на защитата, и в него влизат командирът на Военновъздушни сили, представители на администрацията, на Института по защита и така нататък Оперативната работа се прави от работна група, ръководена от зам.-командир на Военновъздушни сили. Така се реализира баланс и надзор на работата на работната група и направляващият ръб има ясна визия от процеса.

При служебния министър Шаламанов тази система се трансформира и се вкарва планово ръководство въз основата на " PRINCE 2 " модел, като основава ръб за ръководство на порфолио от планове (P-2 борд), който се управлява от непрекъснатия секретар на защитата и зам.-началника на защитата и подчинени на него бордове за ръководство на планове, ръководени от командирите на типовете въоръжени сили (в частност командира на ВВС).

От документите, с които разполагаме, е видно, че процесът се капсулира в границите на въоръжената мощ. Като P-2 бива изолиран от настоящата работа. Това може да е проблем, освен по този план, само че и по всички, които предстоят. Дейността е осъществявана във Военновъздушни сили, като рядко се взима под внимание експертиза от външни структури като Института по защита. Пример за това са редица оферти на Института по защита за включване на критерии, като сигурност на доставките по време на рецесия и военно съдействие, които не са признати от плановия екип. P-2 борда е оставен пред приключен факт да утвърждава крайния артикул, без да упражнява надзор, което е и негова неточност.

Освен тези неточности по мениджмънта на плана....

- Получава се неверната процедура ползвателят, възложителят и изпълнителят/оценителят да са един и същи орган. Да не приказваме, че по време на държавното управление на Орешарски е анулиран и правилникът за ръководство на виталния цикъл на отбранителните артикули, който дава действителната стойност на плановете. По този метод опцията за демонстрация на субективизъм е огромна.

Трите предложения са въз основата на шортлист, който е изработен през 2012 година, при бюджет за пазаруване на самолетите от 760-860 млн лева дружно със земната логистична подръжка. На базата на тези условия са определени 3 страни, отговарящи на тавана. Таванът е доказан по време на министър Ангел Найденов. При нарастването на бюджета до 1. 5 милиарда лева през 2016 година продължава да се работи със същите изходни предложения, като няма никаква смяна в документите за възстановяване на предложенията.

Изискванията при първичния асортимент са 5 основополагащи и 7 седем наложителни. Те би трябвало да бъдат покрити, с цел да продължат страните напред в процедурата. При приемането през юни 2016 година от Народното събрание на Проект за капиталов разход, тези 7 критерия са доказани, като е призната примерна скица за заплащане през годините. С правенето на последващата методика месец по-късно, примерната скица става наложителна и методът на заплащане става наложителен аршин. Това прибавя още един аршин, отвън признатите от Народното събрание. В първичните методики критерият за разсрочено заплащане е основополагащ, с тежест 10% от цената на оценката. Превръщането му в наложителен води до автоматизирано дисквалифициране на участника, който не се съобрази с препоръчаното разсрочено заплащане.

А в RFI (искането за информация,) това заложено ли е?

- В първичните RFI от 2012 година, това не е наложително. Проблемът е, че в решението на Народното събрание наложителна е единствено финансовата рамка от 1,5 милиарда лева Изброени са 4 модела на разплащане и образцов вид на разсрочено заплащане, който би трябвало да бъде контрактуван при последващите договаряния за доставка. При смяната в методиката, една от страните (САЩ - бел.ред.) в самото начало е споделила, че няма по какъв начин да го извърши, тъй като разсроченото заплащане на въоръжение опонира на законодателството й. Те биха могли да изпълнят условието за разсрочено заплащане при водене на официални договаряния за придобиване, едвам откакто изискат позволение от законодателния си орган. Това е известно на Министерството на защитата доста преди смяната на методиката. Ставайки наложителен, този аршин предопределя избора и това излиза наяве от разбора възложен от доцент доктор Венелин Георгиев.

По този метод отпада от надпреварата предлагането за използвани F-16 от Португалия и Съединени американски щати?

- По този метод отпада всякаква оферта от Съединени американски щати, без значение за нови или остарели. Но вид за разсрочено заплащане може да се реализира при договаряния, каквито досега няма. Съединени американски щати акцентират това в отговор на въпроси от междуведомствената работна група при оценка на офертите през март 2017 година по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков.

Решението за смяна на критериите е взето по време на предходния кабинет на ГЕРБ. Кой носи отговорността за него? Кой е поставил подписа си върху него?

- Безспорно главната отговорност е на министъра. Негова задача е да направи нужното за дейно ръководство на процеса. Колкото до последната методика за оценка, от чуването на военачалник Стойков, стана ясно, че тя е утвърдена от командира на Военновъздушни сили по това време (генерал Румен Радев б.а.). Самият той като началник на борда за ръководство е запитал P-2 борда кой следва да утвърди методиката. След мнение на дирекция Правно-нормативна активност не следва да се утвърждава от борда, камо ли от нисшестоящ орган. Към момента парламентарната комисия не разполага с документ за министерски заповеди за анулация на старите критерии или за одобрение на новите.

Ако се откри, че има нередности в процедурата, ще има ли нов план, който да мине за одобряване от Народното събрание?

- Повече ме безпокои да не стигнем до задънена улица. Гласуваното от Народното събрание все още финансиране е 1.5 милиарда лева, само че планът може да не позволи проблемите пред изтребителната авиация. Не се учим от грешките в предните процедури, които са довели до спомагателни разноски довели до придобиване на незадоволителни или на доста по-висока цена качества. Много е значимо да посочим и почистим грешките и слабостите, с цел да не бъдат позволени в останалите модернизационни планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР