Храносмилателните органи в корема работят заедно, за да абсорбират хранителни

...
Храносмилателните органи в корема работят заедно, за да абсорбират хранителни
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за стомаха и другите храносмилателни органи

Храносмилателните органи в корема работят дружно, с цел да всмукват хранителни субстанции и да придвижват храната през процеса на храносмилане. Те включват стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, червата и пикочната система.

Процесът на храносмилане е взаимозависим и възникването на проблем с един от органите може да наруши функционалността на различен. Например, камъните в жлъчката  могат да блокират  жлъчния канал , засягайки функционалността на черния дроб. Те могат също по този начин да блокират панкреатичния канал, причинявайки панкреатит и други тежки заболяване.

Проблемите с храносмилателните органи могат да включват болежка, наддаване или загуба на тегло, храносмилателни проблеми, тресчица и жълтеница .

Тази публикация преглежда всеки от храносмилателните органи в корема, по какъв начин работят дружно и постоянно срещаните здравословни проблеми.

Схема на храносмилателната система

Храносмилателните органи в корема не работят сами. Те зависят от органи в устата и гръдния панер, като хранопровода и езика, за подкрепяне на дъвченето, напредването на храната и осъществяването на главните храносмилателни функционалности.

Коремът включва и отделителната система. Тазът, долната част на корема, съдържа репродуктивни структури.

Стомах

Храната се придвижва до стомаха от хранопровода. След като дойде, стомахът оказва помощ за смилането на храната посредством контракции и химически ензими.

Стомахът има три пласта: накривен пласт, междинен кръговиден пласт и външен надлъжен пласт, който разгражда храната механично.

Киселини като солна киселина в допълнение усвояват храната в течно вещество, наречено химус. Мрежа от кафези – в това число париетални кафези, основни кафези, G-клетки, кафези на лигавицата и D-клетки – оказват помощ за химическото мелене на храната посредством секретиране на стомашни киселини.

Стомахът също може да задържа храна, до момента в който тя се придвижи по-нататък по храносмилателния тракт.

Жлъчен мехур

Жлъчният мехур  е дребен орган с крушовидна форма до черния дроб в горната дясна част на корема. Черният дроб образува жлъчка, която оказва помощ за смилането на мазнини и холестерол и убива бактериите. Жлъчният мехур съхранява тази жлъчка, след което я освобождава, когато тялото се нуждае от нея за храносмилане.

Жлъчката е за храносмилане на мазнини, обособяване на холестерол и даже има антимикробна интензивност.

Жлъчката се оттича в жлъчния мехур през общия чернодробен канал, след което се оттича в кистозния канал.

След това жлъчният мехур освобождава жлъчката през общия злобен канал, преминавайки през панкреатичния канал и най-после в тънките вътрешности. Човек може да живее без злобен мехур.

Черен дроб

Черният дроб  е жизненоважен за оцеляването на човек. Той употребява група лобове, с цел да помогне на тялото да смила и съхранява хранителни субстанции. Това е огромен орган в горната дясна част на корема, до и под ребрата. Той работи в тясно съдействие с панкреаса и жлъчния мехур.

Една от главните му функционалности е да създава и освобождава жлъчка в жлъчния мехур. Жлъчката също по този начин оказва помощ за производството на някои протеини, които поддържат съсирването на кръвта , филтрира отрови като алкохол от кръвта, смила остарели червени кръвни кафези, съхранява гликоген и някои витамини.

Панкреас

Друг жизненоважен храносмилателен орган, нужен за оцеляването, панкреасът , е в горния център на корема в дясната част. Той е дълъг и стеснен и работи в тясно съдействие с жлъчния мехур и черния дроб. Проблем с някой от тези органи може да засегне панкреаса.

Една от най-важните му функционалности е да освобождава инсулин , който отстранява глюкозата от кръвта, както и глюкагон , който подтиква освобождението на глюкоза в кръвта.

Панкреасът също освобождава хормона соматостатин. Това поддържа салдото на захарта и солта в организма и вазоактивния интестинален пептид, който оказва помощ да се управлява секрецията и абсорбцията на вода в червата.

Тънко черво

Храната пътува от стомаха до тънките вътрешности, където се прави по-голямата част от усвояването на питателните субстанции. Тънките вътрешности употребяват ензими от черния дроб и панкреаса, с цел да подкрепят усвояването на хранителни субстанции. Различните му жлези създават хормони и ензими като гастрин, секретин и про-глюкагон, с цел да поддържат храносмилането и усвояването на разнообразни хранителни субстанции.

Намира се в междинната до долната част на корема, под стомаха, и заема забележителна част от коремната област. Съдържа три разнообразни елементи:

  • Дванадесетопръстник: Това обработва течна храна от стомаха и храносмилателни ензими от черния дроб и панкреаса.
  • Йеюнум :  Тази част прави множеството химично храносмилане и асимилиране на хранителни субстанции.

  • Илеум: Това се отваря към илео-цекалната клапа, която разрешава на храната да отиде в дебелото черво.

Дебело черво

Дебелото черво е по-широко от тънкото черво и лежи в долната част на стомаха, простирайки се надолу в ректума и ануса. Несмляните хранителни боклуци минават в дебелото черво, трансформирайки се в дефекация. Дебелото черво също всмуква малко вода и , а бактериите в него оказват помощ за разграждането на някои хранителни субстанции, включително  витамин К.

Дебелото черво включва сляпо черво, напречното дебело черво, възходящото дебело черво, низходящото дебело черво и сигмоидното дебело черво. Малка, сходна на пръст издаденост от дебелото черво, апендиксът, може да се болести, причинявайки апендицит.

Как работят заедно 

Няколко храносмилателни органи в корема образуват храносмилателната система, като работят дружно, с цел да всмукват хранителни субстанции и да отстраняват отпадъците.

Стомахът е в горната част на корема. Храната пътува тук, откакто се придвижи надолу по хранопровода. Черният дроб, ситуиран от лявата горна страна на корема, и панкреасът, ситуиран от средата до дясната страна на корема, отделят храносмилателни ензими, които оказват помощ за смилането на храната. Жлъчният мехур, до черния дроб, съхранява и освобождава жлъчката.

Храната се придвижва към тънките вътрешности от стомаха, който всмуква вода и някои хранителни субстанции. Храносмилателните ензими от черния дроб и панкреаса пътуват до тънките вътрешности, с цел да подкрепят този развой. Храната се придвижва към дебелото черво и най-после към ануса и ректума, където хората усещат придвижване на червата.

Части от пикочните пътища също са ситуирани в корема. Бъбреците, които се намират покрай средата на корема към гърба, са органи с форма на фасул, които оказват помощ за филтрирането и обработката на отпадъците.

Оттам урината се движи надолу по уретерите и в пикочния мехур, ситуиран в долната част на корема, в таза. Пикочният мехур задържа урината, до момента в който не излезе от тялото през уретрата.

Често срещани проблеми

Някои постоянно срещани проблеми на храносмилателните органи в корема включват:

  • Апендицит : Възпаление или зараза в апендикса, което, в случай че не се лекува,  разкъсване на апендикса.
  • Камъни в жлъчката: Това са камъни в жлъчния мехур, които се отделят и пътуват до близките канали. Ако камъните в жлъчката се реалокират в друга част на храносмилателната система, човек може да получи .
  • Киселини : Стомашната киселина, която се връща назад по хранопровода, може да   чувство за парене в гърдите.
  • Запек :  Състои се от мудни, сложни или редки придвижвания на червата.
  • Болка в корема: Това може да се случи заради разнообразни аргументи, като храносмилателна болежка от газове, язви , камъни в жлъчката и синдром на раздразнените вътрешности .

Заключение

Храносмилателните органи на корема са комплицирани и взаимодействат един с различен. Ако има проблем с един орган, това може да аргументи болежка или дисфункция в различен.

Коремът също е дом на необятен набор от мускули, които могат да причинят болежка и кости, като ребрата, които могат да претърпят пострадвания.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР