Хранителна бомба, богата е на желязо, калий и други минерали.

...
Хранителна бомба, богата е на желязо, калий и други минерали.
Коментари Харесай

5 причини да включите банани в диетата си

Хранителна бомба, богата е на желязо, калий и други минерали. С отличен усет когато е недопечен, само че и много подобаващ за варене, готвене, печене или пържене. Едва ли някой ще оспори вкусовата прелест и питателните качества на банана.

Широко употребяван по целия свят, плодът е част от културата и питателните обичаи освен на Югоизточна Азия, само че и на Африка, Европа, Съединени американски щати и Близкия изток. Всичко, в това число стъблото на банана, както и кората, имат изгоди за здравето, а елементи от цветовете му също се готвят и употребяват. А знаете ли, че банановата кора също е била употребена за прежда, употребена в обичайните японски кимона?

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Facts and diet (@factsanddiet)

Първи сведения за култивирането на диворастящия дотогава  банан откриваме от долината Кук, Нова Гвинея още през 8000 година прочие н. е. Скоро стартира да се отглежда в други елементи на Югоизточна Азия и районите на Южния Пасифик.

Скромният банан, постоянно употребен като растение за междинно развъждане, с цел да обезпечи по този начин нужната сянка на култури като какао, кафе и черен пипер, се трансформира в превъзходен метод да се изхранят служащите в плантациите.

А ето и какво прави банана толкоз потребен и обичан в днешно време.

Хранителна стойност

Хранителното наличие на този подценен плод, който постоянно се отхвърля като елементарен, е феноменално. Една порция приблизително огромен банан има към 122 калории със наличие на въглехидрати и вода и нула мазнини. Основните хранителни субстанции, съдържащи се в този плод, са протеини, въглехидрати, разтворими и неразтворими фибри, витамин С, рибофлавин, фолат, ниацин, мед, калий и магнезий.

Полезен за храносмилането

Богати на диетични фибри, бананите подкрепят храносмилането. Устойчивото нишесте, намиращо се в неузрелите банани, е всъщност пробиотик, който подкрепя растежа на чревните бактерии в стомаха. Какво още? Проучванията демонстрират, че пектинът, съдържащ се в плодовете, оказва помощ при запек.

Помага за поддържане на оптимално телесно тегло

Често се позволява, че от консумация на бананите оказват помощ за наддаваме на килограми, само че това не е правилно заради ред аргументи. Първо, това е засищаща закуска. Фибрите в плода го вършат потребен вид за хранене и забавят храносмилането. Убива апетита и кара човек да се усеща утолен. Съдържа малко над 100 калории и, както споменахме, няма мазнини.

Чудесен е  за сърцето и бъбреците

Бананите съдържат огромни количества калий и магнезий, като и двата се смятат за жизненоважни за поддържане на здравето на сърцето и бъбреците. Наблюдава се, че хората, които употребяват доста калий, в действителност са изложени на по-малък риск от сърдечни проблеми, което още веднъж акцентира значимостта на включването на богати на магнезий храни в диетата, с цел да се избегнат сърдечно-съдови болести.

Суперхрана за спортисти

Най-бързият и най-лесният метод да си върнете всички изгубени електролити след тежко физическо натоварване е да си хапнете един банан. Обилното потене по време на интензивни тренировки  води до загуба на електролит и богатият на минерали банан е тъкмо това, от което тялото ви се нуждае, с цел да се възвърне.

И въпреки всичко – имайте поради следното -бананът сигурно е наличен суперплод, само че би трябвало да го консумирате рационално. Около два приблизително огромни банана се смятат за задоволителни за един здрав човек дневно.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Eat Grow Fit (@eatgrowfit)

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР