Хранителен режим, богат на антиоксиданти, може да защити мозъка и

...
Хранителен режим, богат на антиоксиданти, може да защити мозъка и
Коментари Харесай

Учени: Определени храни предотвратяват развитието на деменция

Хранителен режим, богат на антиоксиданти, може да отбрани мозъка и да предотврати развиването на деменция, сочи американско изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.
Най-полезни са веществата, обезпечавани посредством потреблението на зелени листни зеленчуци, както и на плодове с избрани цветове.
Проучването е на експерти от Националния институт за стареенето в Съединени американски щати, намиращ се в Балтимор. Те откриват, че хората, чиято кръв съдържа най-високи количества на три основни антиоксиданта, са по-малко склонни да развият деменция, в сравнение с тези с по-ниско наличие на тези субстанции.
“Изводът е, че здравословната диета, богата на антиоксиданти от тъмни листни зеленчуци и плодове с оранжев пигмент, със или без банкет на антиоксидантни добавки, могат да понижат риска от деменция “, сподели доктор Луиджи Феручи от американския институт, финансирал проучването.
Според него единственият метод да се потвърди връзката сред антиоксидантите и здравето на мозъка е посредством дълготрайно клинично изследване с определени на инцидентен принцип участници. Така се открива дали по-малко хора, които одобряват деликатно следено количество антиоксидантни добавки, развиват деменция с течение на времето, добави Феручи.
В проучването са взели участие съвсем 7300 души на възраст сред 45 година и 90 година Те са минали през физически тест, кръвно проучване за равнищата на антиоксиданти и са описали хранителния си режим. Участниците са били разграничени на три групи според от количествата на антиоксиданти в кръвта, като положението им е проследявано приблизително 16 години. Проучването е поведено в границите на 26 години.
Учените разкрили, че тези, които имат най-високо количество антиоксиданти лутеин и зеаксантин в кръвта си, са по-малко склонни да развият деменция, спрямо тези по-ниски равнища. Лутеин и зеаксантин има в храни с растителен генезис като зеле, спанак, броколи и грах.
Всяко нарастване на общоприетото отклоняване, мярка за това какъв брой разпръснати са данните по отношение на междинното, на тези равнища на антиоксиданти в изследването е обвързвано със 7% понижение на деменцията.
При доброволците с високи равнища на различен антиоксидант, наименуван бета-криптоксантин, всяко нарастване на общоприетото отклоняване е обвързвано с 14% понижен риск от деменция. Бета-криптоксантинът се намира в плодовете с оранжев пигмент, в това число портокали, папая, мандарини и райска ябълка.
"Експертите считат, че потреблението на антиоксиданти може да помогне за отбрана на клетките на тялото, в това число и на мозъчните кафези, от увреждане ", сподели Феручи.
Не е ясно обаче количеството на антиоксидантите, които би трябвало да се одобряват дневно с храната, както и добавки за здрав мозък.
Изследователите обаче са на мнение, че антиоксидантите могат да оказват помощ за отбрана на мозъка от оксидативен стрес, който може да аргументи увреждане на клетките.
Данните от проучването са оповестени онлайн в списанието “Нюролъджи”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР