За пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден

...
За пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден
Коментари Харесай

Около 400 000 души у нас страдат от астма

За следващ път в България ще бъде маркиран Световният ден на астмата – 7 май, по самодейност на Сдружението за развиване на българското опазване на здравето, заяви неговият ръководител Боряна Ботева. „ Смисълът на отбелязването на Световния ден на астмата е тъкмо в това – хората да имат информация за болестта и за неговото лекуване, както и да се увеличи осведомеността в обществото. Такава е концепцията и на Глобалната самодейност за астма (GINA), която инициира отбелязването на Световния ден на астмата всяка година на 7 май. През 2024 година слоганът на Световния ден е „ Информираността за астмата дава благоприятни условия “, с което се подчертава върху потребността от образоване на пациентите, с цел да могат да ръководят болестта си и да знаят по кое време да потърсят здравна помощ. Когато ти знаеш, нещата са в твои ръце “, изясни госпожа Ботева.

От Сдружението за развиване на българското опазване на здравето ще снимат профилиран подкаст на тематика „ Живот с астма “. Лекар алерголог ще приказва за признаците и за лекуването, а пациент ще показа опита си с заболяването. Подкастът ще може да се гледа в ютюб канала и във фейсбук страницата на Сдружението, както и в основаната група за взаимопомощ: https://www.facebook.com/groups/534052845558880

В обществените мрежи през целия месец май ще се излъчват и къси осведомителни клипчета за астмата. Лекар и  пациент ще дават отговори на съществени въпроси.

По данни на научните сдружения към 400 000 души са хората с астма в България, като с тежка астма са 10% от тях. Астмата е от най-честите хронични болести в света – визира над 260 милиона души. От нея умират над 450 000 души всяка година, като множеството от тези смъртни случаи може да се предотвратят. Проблемите са в несъразмерната приложимост на инхалатори за незабавни случаи с краткодействащ бета 2-агонист, в това, че пациентите не се придържат към лечението си, както и в неразпознаването на пациентите с тежка астма, които е неотложно да стартират биологична терапия.

Боряна Ботева заяви, че в България са утвърдени четири биологични лечения, налични за пациентите. Има и пета – Anti-TSLP биологична терапия – първата за тежка астма, без значение от фенотипа на астмата и равнищата на биомаркерите на пациентите. Тя е подобаваща е за всички пациенти, които нямат съответен надзор над болестта си, в това число и за тези, при които другите биологични лечения не дават приемлив отговор.

„ Тази най-нова биологична терапия е влезнала в реимбурсния лист на НЗОК за лекуване на астма, само че към момента не се заплаща от Здравната каса, тъй като Надзорният съвет не е приел условията за нейното изписване. Не се знае по кое време тъкмо ще се случи гласуването, тъй като не са избрани периоди за приемане. От същия проблем страдат и пациенти с други болести. Те чакат прекомерно дълго време за достъп до най-нови лечения. Но откакто тези благоприятни условия за лекуване са налични по света, в реда на нещата е да бъдат налични в точния момент и за българските пациенти “, безапелационна е Боряна Ботева. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР