Храните в 12-те затвора ще бъдат доставяни от фирмите Чех

...
Храните в 12-те затвора ще бъдат доставяни от фирмите Чех
Коментари Харесай

Предпочитаният сервитьор в затворите

Храните в 12-те пандиза ще бъдат доставяни от компаниите " Чех Йосиф Новосад " и " Финанс груп 2013 ", като втората е част от консорциума, работил по ремонта на ларгото

© Надежда Чипева Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " ще заплати 55 млн. лева за доставка на храна в пандизите през идващите 5 години. След като приключва поръчката през 2019 година поради малко конкуренция, след това я разпорежда на единствения участник, подал оферта при втория опит. Двойният стандарт е съпроводен от промяна на критериите, както и на виновните лица, които вземат решение за избора на реализатор. Колко би трябвало да е огромен един бидон за кисело зеле? Този екзистенциален за българите въпрос се оказва решителен и за спечелването на 55 млн. лева Средствата са отделени от Главна дирекция " Изпълнения на наказванията " (ГДИН) за доставка на храни в пандизите в страната, като за избора на реализатор е оповестена социална поръчка. Четири от пет претендента обаче са отстранени, а най-после ГДИН приключва търга поради неналичието на конкуренция.

Няколко месеца по-късно обаче процедурата е оповестена още веднъж, с по-голям бюджет и по-дълъг период. Явява се единствено един претендент - ДЗЗД " Чех груп ", който е бил отхвърлен в първия търг поради оферти от него размер на бидоните. При новата поръчка обаче дирекцията към този момент търси тъкмо същите бидони като неговите и е определен да подпише контракта, макар че конкуренция още веднъж няма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Един претендент не стига

Първоначално, през октомври 2018 година, ГДИН афишира поръчка за доставка на храни в 12-те пандиза в страната за период от 48 месеца и бюджет от малко над 34 млн. лева без Данък добавена стойност. В предходни години доставката на храна за пандизите е била проведена в обособени процедури за всеки от тях или на групи. Този път обаче търгът не е разграничен на обособени позиции. " Възлагането на поръчката без делене на обособени позиции подсигурява и реализиране на най-благоприятен резултат и предотвратява възможен риск от разминаване в единичните цени на доставяните хранителни артикули, което от своя страна ще обезпечи равнопоставеност в левовата равноценност на хранодните на всички лишени от независимост лица в териториалните служби на ГДИН ", разясниха от дирекцията в писмен отговор до " Капитал ".

Документи подават пет претендента - ДЗЗД " Петров комерс и ко 2018 ", " Фууд деливери експрес ", " Стелит 1 ", ДЗЗД " Чех груп " и ДЗЗД " Храни 2018 ". Първите четири участника обаче са отстранени, тъй като техническите им оферти не дават отговор на разнообразни условия. Така в процедурата остава единствено последното обединяване, в което влизат компаниите " Нове инженеринг " и " Хебър ". Отворена е единствено неговата ценова оферта, която е с 405 хиляди лева под прогнозната. До решение за класиране и контракт обаче не се стига.

" Необходимо е процедурата да бъде извършена в изискванията на обезпечаване на конкурентна спортна среда, което допуска присъединяване и класиране на по-широк кръг лица, които разполагат с потенциала и опциите да изпълнят публичната поръчка ", написа комисията от ГДИН в отчета си и през юли 2019 година приключва процедурата. Фактът, че е отворено единствено едно ценово предложение, " слага възложителя в хипотезата, при която може да подписа контракт при най-неизгодни условия, без това да може да се откри посредством сравняването на най-малко две или повече подобаващи предложения ", написа в решението за преустановяване. Възложителят се базира на текст от Закона за публичните поръчки - член 110, ал.2, т.2 разрешава да прекратят процедурата.

Следва несполучливо обжалване в Комисията за защита на конкуренцията от страна на определения победител. " Законодателят дава независима опция на възложителя да извърши преценка на съответната обстановка и да реши да продължи процедура при един участник или да я приключи ", твърди регулаторът и се застъпва за ГДИН. Поръчката е прекъсната, тъй като може да излезе скъпо на страната, само че при повторното оповестяване и възлагане действително излиза повече пари.

На 180 градуса

Ден преди Бъдни вечер, на 23 декември 2019 година, ГДИН афишира поръчката още веднъж. Срокът на доставките обаче към този момент е пет години, а бюджетът - 46.27 млн. лева без Данък добавена стойност. При новата процедура храната на година за 12-те пандиза в страната коства със 700 хиляди лева повече.

Този път се явява един-единствен участник - отстраненият през 2019 година ДЗЗД " Чех груп ". Единствената оферта, която е със 110 хиляди лева под прогнозната стойност, обаче е призната без коментар. Обжалвания пред Комисия за защита на конкуренцията няма и обединяването подписва контракт на 12 март 2020 година за 55.89 млн. лева с Данък добавена стойност. " При второто оповестяване изискванията бяха изменени и повишени. Нямаше по какъв начин да потвърдим, че сме доставили такива огромни количества. Нямаше смисъл и да апелираме, нямаше да го трансформират ", разясняват от една от компаниите, участници в първата поръчка. " Капитал " опита да се свърже и с други, в това число и предходните спечелили, не без триумф.

Така на процедура при новия търг цените са по-високи, в сравнение с при предходния търг, а конкуренция още веднъж липсва.

" С избора на определения за реализатор участник се реализира задачата на закона, а точно резултатност при разходването на бюджетни средства, защото изборът е резултат от извършена социална поръчка посредством открита процедура по член 18, алинея 1, т. 1 от Закон за обществените поръчки, при която всички заинтригувани лица са могли да подадат оферта ", настояват от дирекцията, която преди този момент е считала, че при съществуването на един претендент опцията за преустановяване на поръчката " би дала опция да се открие още веднъж със същия предмет, при което поръчката да се разпореди в изискванията на действителна конкуренция ".

На въпрос за какво при първия търг с 5 участници са сметнали, че липсва конкуренция, а във втория, при един претендент, това не е по този начин, от Главна дирекция " Изпълнения на наказванията " обясниха, че прекратяването във втория случай " не е обвързване, вменено на възложителя, а опция, предоставена за използване от Възложителя по негова преценка ".

Перфектният избор

Важен факт в тази ситуация обаче е това, че обединяването " Чех груп " е било отстранено при първия търг, само че печели при втория. Причината за отстраняването на обединяването през 2019 година е, че някои от предлаганите артикули като доматено пюре, олио, лютеница и така нататък не дават отговор на критериите. Проблем има и с размера на бидоните за кисело зеле и туршия, които не покриват условията. При втория търг обаче ГДИН залага в документите точно бидоните, с които " Чех груп " разполага.

Според регистъра на Агенцията по публични поръчки двете компании в обединяването - " Чех Йосиф Новосад " и " Финанс груп 2013 ", и различен път са печелили в тандем поръчки на ГДИН за общо към 4 млн. лева (възложени по договаряне без авансово съобщение, т.е. без търг). Пак дружно фирмите са доставяли месо, месни артикули и риба за 2.97 млн. лева без Данък добавена стойност към " Студентски столове и общежития ", за 1.8 млн. лева на Медицинския университет във Варна, както и сирене за 397 хиляди лева без Данък добавена стойност на Държавния запас. " Капитал " изпрати въпроси и до спечелилите, само че не получи отговори до публицистичното привършване на броя.

" Чех Йосиф Новосад " е с мажоритарен притежател 23-годишният Йосиф Новосад, а негов съучастник е Пламен Стефанов Пенчев. Фирмата е производител на салами, млечни артикули и така нататък и има доходи близо 40 млн. лева за 2018 година " Финанс груп 2013 " пък е благосъстоятелност на Ирина Георгиева, която е и майка на известната поп певица Гери-Никол. Оборотът й за 2018 година е 1.95 млн. лева, а облагата - над 1.1 млн. лева Всъщност " Финанс груп 2013 " главно извършва поръчки за строителство. Фирмата има 10% присъединяване в консорциума " Антична Сердика ", реставрирал ларгото в София и нашумял около абсурда " Ало, Банов ". Дружеството извършва и ремонт на бургаското пристанище за 2.9 млн. лева

" Чех груп " взе участие и в обединяване, спечелило през юли 2018 година поръчка за над 29 млн. лева за доставка на храни на работещите в " АЕЦ Козлодуй " дружно с сдружението " Сейл комерс ". В ръководството на въпросното обединяване пък е бащата на Гери-Никол - Николай Георгиев.

Интригата при наказванията

Между двете процедури за доставка на храна има и смени в управлението на въпросната дирекция от Министерството на правораздаването. В началото на юли министърът на правораздаването Данаил Кирилов афишира, че следва освобождение на основния шеф на ГДИН Васил Миладинов, а на идващия ден споделя: " По отношение на извършени процедури за възлагане на публични поръчки - имаме несполучливи процедури. Имаме период от време, в който имаме в допълнение осъществяване към предишен контракт за доставка на храни. Имаме висяща процедура, която е напът да се провали ", цитира Кирилов " Свободна Европа ". Вероятно става въпрос точно за мегапоръчката за храни, защото тя е прекъсната навръх 8 юли. Миладинов е отхвърлен малко преди преустановяване на първия търг, като против него стартира да тече дисциплинарно произвеждане.

Освен това при първата процедура заповедите за привикване на комисии са на Нина Димитрова, която е шеф на отдел " Финансово-ресурсно обезпечаване " при Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ". В решението за преустановяване на първия търг на 8 юли и по-късно заповедите към този момент са на Даниела Йорданова, изпълняваща функционалностите шеф на същия този отдел.

Дали смяната на управлението в дирекцията има нещо общо с петгодишните доставки на храни за 55 млн. лева към този момент не е ясно. Със сигурност обаче договорът е подписан на по-високи цени по отношение на предлагането от предходния опит. Но най-малко бидоните за зеле към този момент са верният размер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР