Храни-отроваНе дояждайте, а гответе по-малкоТрадиция е новогодишната трапеза да се

...
Храни-отроваНе дояждайте, а гответе по-малкоТрадиция е новогодишната трапеза да се
Коментари Харесай

Новогодишната трапеза може да ни разболее

Храни-отрова
Не дояждайте, а гответе по-малко

Традиция е новогодишната софра да се огъва от ястия, които се дояждат в идващите дни. Някои от тях обаче се скапват бързо и не трябва да престояват, изключително отвън ледник, тъй като могат да провокират хранително отравяне. 

На първо място това са салатите и ордьоврите с майонеза, както и тези с морски блага. Те би трябвало да се вдигнат от масата, щом пристигна време за идващото ядене. Подправените салати могат да се съхраняват в ледник не повече от 12 часа, а при стайна температура - не повече от 4. В салатите се смесват доста хранителни съставни елементи с друга компактност и свойства, тъй че срокът им на валидност зависи от самите съставки. Добавянето на майонеза редуцира този период, защото форсира размножаването на микроорганизмите и въздейства върху физико-химичните свойства на продуктите. Можем да разберем, че салатата не става за ястие, в случай че се появи кисел усет, промени се нейната текстура, цвят и аромат, на повърхността й се появи коричка.

Съветът на експертите е да нарежете всички артикули, само че да овкусите единствено толкоз, колкото ще се изядат сега. Така се предпазваме от преяждане и резервираме свежестта на ястието. Салатите с добавка на месо, птици, риба, пушени меса без дресинг могат да се съхраняват в ледник до 18 часа, а във вакуумиран тип - до 3 дни.

Желираните ястия също постоянно се сервират на празници, само че с тях би трябвало да сме изключително деликатни. Те могат да се съхраняват на стайна температура по-малко от 2 часа, а в ледник - до 12 часа. Признаците, че към този момент са рискови за здравето, са: неприятна миризма, помътняване, формиране на плака на повърхността и течност на дъното.

Всички салами, като се изключи сурово пушени и сушени, се считат за нетрайни. Ето за какво те би трябвало да се съхраняват в ледник не повече от 72 часа след отваряне на опаковката. Не би трябвало да стоят цяла нощ на масата - пробвайте се да ги вдигнете допустимо най-скоро.

Изсушаването, усилването на миризмата или смяната на текстурата на сиренето демонстрира, че в него интензивно се развъждат патогенни микроорганизми и то към този момент не би трябвало да се яде.

Най-тежкото отравяне се предизвиква от морски блага: риба, скариди, калмари. Осолената риба във вакуумирани опаковки може да се съхранява до един месец. След отваряне на опаковката - не повече от 2 дни. Леко осолената риба може да се съхранява при стайна температура не повече от 3 часа. Пържена и варена риба може да се държи в ледник един до два дни, не повече. Суровата риба, цяла, може да се съхранява в ледник единствено няколко часа. Нарязана, леко осолена, изкормена може да престои на студено до два дни, последвано от термична обработка. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР