Храненето По отношение на храненето повечето кардиолози в Европа препоръчват

...
Храненето По отношение на храненето повечето кардиолози в Европа препоръчват
Коментари Харесай

Как да се борим с високото кръвно, холестерола и тютюнопушенето - гледната точка на кардиолога

Храненето

По отношение на храненето множеството кардиолози в Европа предлагат така наречен средиземноморска диета. Причините за това са две – на 1-во място средиземноморските страни обичайно са с най-ниска сърдечно-съдова (СС) смъртност и заболеваемост. Франция е страната, в която хората боледуват минимум от Секретен сътрудник болести, компактно следвана от Испания. На 2-ро място средизменоморската диета е може би една от най-балансираните диети, които са ни познати. Дори съществува тезата, че в случай че бихме желали да измислим една уравновесена диета, в която да има всичко, само че в уравновесени количества и по един потребен метод за нашите пациенти, бихме стигнали до нещо като средиземноморската диета.

Естествено, ние лекарите сме практични и сме осведомени какъв брой е мъчно да се придържаш към средиземноморска диета без да живееш на Средиземно море т.е. някои взаимни отстъпки са неизбежни. Широко публикуван е митът за „ неприятните мазнини “. Всъщност французите използват доста мазнини под формата на сирена и кашкавали и нямат проблем със сърдечно-съдовото си здраве, т.е. по-скоро следва да разделяме самите мазнини на такива, които са нездравословни за здравето и такива, които не са. Така да вземем за пример зехтинът е за предпочитане пред олиото, а ферментиралите млечни артикули (сирене и кашкавал) са за предпочитане пред прясното мляко. По отношение на калориите, в случай че нямате проблем с тежестта и талията, няма потребност да ги редуцирате. Подчертавам талията, тъй като бялата лой вътре в корема е огромния провинен за захарен диабет, инсулинова устойчивост, хронично инфектиране и така нататък

Дори и хора с релативно обикновено тегло може да имат коремно затлъстяване,  а противоположното пък е постоянно срещано при дамите – леко затлъстяване, което е дифузно, а не концетрирано в корема, като единствено по себе си не съставлява медицински проблем. Съществуват разлики както в литературата, по този начин и в действителната процедура, коя диета при затлъстяване се счита за най-ефективна. Така да вземем за пример могат да се разграничат диети с лека и умерена калорийна рестрикция, нисковъглехидратна диета, кето-диета (без въглехидрати изобщо), intermittent fasting – хранене един път на ден или поддържане на период от близо 16 часа на денонощие без хранене, или дни без никаква храна в седмицата. Всеки пациент би трябвало да избере най-подходяща диета за него, като за жалост това постоянно става на правилото проба/грешка. Ключово е тази диета да стане част от неговия метод на живот, тъй като при завръщане на старите привички, най-често следва завръщане на остарялото тегло. Много постоянно, с цел да се понижи лутането на пациента, може да се окаже потребна помощта на нутриционист/диетолог. По-важни в дълготраен проект са трайните резултати и постепенната редукция на тегло. Много пациенти смъкват внезапно (за няколко месеца) 20-30 кг и след това връщат дори над изходното тегло – „ йо-йо резултат “.  Това не е удачно заради най-малко 3 аргументи – стресът за организма, също така кожата на възрастния човек не може да се оправи с такива внезапни редукции и или увисва или се получават стрии, а и в последна сметка най-съществен е резултатът дълготрайно.

Ефектите от поддържането на обикновено тегло или мечтаната редукция на непотребни килограми са многочислени – понижава се риска от развиване на захарен диабет и артериална хипертония, а при към този момент налични такива – внезапно се усъвършенства контролът им, също така се понижава натоварването върху ставите, както и рискът от развиване на сърдечна непълнота, предсърдно мъждене и някои типове рак. Тук следва да се отблежи, че съставка от хранително-диетичният режим е движението/спорта.

Физическата интензивност

Европейските управителни правила за предварителна защита на сърдечно-съдовите болести са извънредно ясни в рекомендациите си – предлагат се 150-300 минути умерена физическа интензивност на седмица или 75-150 минути интензивна аеробна интензивност на седмица. За пациентите, които не мога да доближат тези цели, рекомендацията е да не се отчайват и отхвърлят и от дребното движение/спорт, което правят – по-добре е да се прави нещо, в сравнение с нищо.  Тук още веднъж има разнообразни практики, желания и разногласия кой вид физическа интензивност е най-хубав. Пациентите на кардиолозите, които са по-възрастни и огромна част от тях имат мускулно-скелетни и други проблеми, избират ходенето и плуването като съществени физически интензивности, заради практичността, достъпността и неналичието на контузии. Ходенето за по-добро здравословното положение при опция от страна на пациента може да се размени с бързо вървене – такова до задъхване, което се счита за по-ефективно във връзка с резултатите върху здравето спрямо бавното вървене. Тук следва да се отблежи, че ние кардиолозите не вършим разлика сред формалните визити във фитнес салон или неофициалните обиколки на планини/паркове, за нас е значимо междинната седмична интензивност, която прави пациента. Движението и спортът имат многочислени удобни резултати върху здравето на пациента – по-лесна мечтана редукция на тегло, по-нисък Секретен сътрудник риск и риск от диабет, по-ниско артериално налягане (АН) и доста други. Тук обаче следва да се означи, че спортът атенюира (намалява) резултатите на другите рискови фактори, а не ги отстранява изцяло. Така да вземем за пример, един пациент на 40 година, който пуши, има висок LDL (лош холестерол) + нараснало АН и е наследствено обремен, си остава с висок риск от миокарден инфаркт и/или инсулт, даже и да е професионален състезател и да спортува всекидневно.

Холестеролът

  Липиден профил и АН. Всеки човек над 40 година следва най-малко един път да изследва липидния си профил и да си мери от време на време АН. При съществуване на фамилна обремененост за сърдечно-съдови болести или недоволства, суспектни за АХ (главоболие, измерени високи стойности на АН) могат да стартират и доста по-рано, всекидневно след 30 година възраст. Тук е значимо да се означи, че ние имаме индивидуализирани правила за LDL съгласно Секретен сътрудник риск и не се съобразяваме с лабораторните референтни граници, т.е. при един рисков пациент ще гоним LDL, който е доста по-нисък от нормата, която лабораторията дава. Отново при АН имаме индивидуализирани правила съгласно възрастта и Секретен сътрудник риск, като при най-младите ( <65 г.) и най-рисковите пациенти гоним < 130/80mmHg. Не можем да избегнем и домашните измервания на АН от пациента, т.к. до 20% от пациентите са с високо артериално налягане по време на обзор при доктор – синдром на „ бялата престилка “, а един различен по-малък % са с обикновено налягане по време на прегледа, само че по-високо в действителния живот отвън лекарския кабинет. Респективно, в първия случай ще имаме свръхдиагностика и „ ненужно “ лекуване, а във втория – ще „ изпускаме “ пациенти с високо АН.

Тютюнопушене

По отношение на тютюнопушенето, рекомендацията към всички пациенти е за цялостен отвод от него, защото намаляването на броя изпушени цигари единствено по себе си няма дозо-зависим резултат върху сърдечно-съдовите опасности. Прост образец – даже и 1 цигара на ден усилва риска от миокарден инфаркт с 50%. За страдание огромна част от пушачите продълажавт да пушат по една или друга причина. Най-често за реализиране на триумф за цялостен отвод, на тях им е нужна професионална помощ, включваща никотин-заместителна терапия, само че даже и тогава при дълготрайно следене доста от тях се завръщат към нездравословния табиет, от който са се отказали единствено краткотрайно. Вече имаме и една друга опция, която е доста по-безвредна от стандартните цигари – така наречен устройства за нагряване на тютюн,  вейповете (известни още като електронни цигари) и други, при които липсва развой на горене и формиране на пушек, като отделените нездравословни субстанции или липсват, или са в доста по-малки количества.

Нашият създател: 

 Д-р Александър Носиков е кардиолог в Диагностично-консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост с 20 години опит, от които 7г. е работил във Англия. Активен преподавател, в това число и на интернационалните конгреси, специалист по ехокардиография, част от изпитната комисия на Европейското сдружение по кардиология за акредитация по трансторакална ехокардиография. Завършил е 2-годишен курс в Лондон по лекуване и диагностика на сърдечната непълнота през 2019-2021г. През последните години е с главен интерес към профилактиката, превантивната кардиология, лекуването на артериалната хипертония и дислипидемиите, както и кардио-онкологията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР