Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на

...
Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на
Коментари Харесай

Няма да повярвате колко евтина и лесно достъпна е за консумиране космическата храна от рецептурника на БАН!

Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на всеки българин, и то единствено против 4-5 лв. на порция. Космическият рецептурник се поддържа от Българска академия на науките от повече от 30 години, а България е третата страна в света, която е почнала да създава такива храни. Сред тях са супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци. Всеки, който желае да яде лиофилизирани артикули – т.е. артикули, от които е изтеглена водата, с цел да станат „ галактически “, може да направи поръчка в Института по криобиология и хранителни технологии.

Всъщност галактическите храни са сублимационно изсушени или още лиофилизирани - посредством авансово заледяване на материала и по-късно изсушаването му.

Т.е. от тях се изтегля влагата, само че в това време се резервират хранителната им стойност, минерали и потребни субстанции. Това изясни пред доцент доктор Илиана Начева от института. Тя е и началник на лабораторията по лиофилизация и профилирани храни, в която се случва това „ готвене “ за галактическите условия.

Тя и сътрудниците й бяха приготвили образци, които всеки можеше да опита на Научно празненство в „ Музейко “ в София - междугалактическа разходка, на която бе изложен поднос с изсушено (лиофилизирано) сирене, плодово мляко, ягоди, праскови, кайсии, сливи. Когато им се сипе вода, те връщат естествения си тип. Но в института и в лабораторията, която доцент Начева управлява, първо ги замразяват, а след това им изтеглят и водата – до момента в който в тях не остане едвам от 2 до 5% влага.

Така да вземем за пример порция сирене от 100 грама, след всички тези процедури, става едвам 10-15 грама. За всеки, който желае да си поръча галактическо сирене, за този грамаж, ще заплати 4-5 лв., разясни доцент Начева. Но в случай че поръчката включва продуктът да бъде набавен от института, цената към този момент е друга. Тя зависи и от поръчаните количества.

Засега главните клиенти на лиофилизираните артикули са алпинисти и спортисти, на които им трябват храни с дълъг период на валидност. А когато са минали през това заледяване и сушене, те устоят до 5 години и повече.

Въпреки славното минало и обстоятелството, че България създава тази технология, все още зад орбита не ядат от българския рецептурник.
Напоследък консуматори на този рецептурник са и вегетарианци.

Наскоро момче състезател занесъл риба в лабораторията да я изсушат. Трябвало му, с цел да яде единствено чистия протеин. В този случай той платил единствено за машината за самата лиофилизация. Ръководителят на „ галактическата “ лаборатория изяснява, че всеки може да донесе приготвена от него храна или купена от магазина, стига в нея да няма лой.

Така до платото с изсушените галактически плодове и млечни артикули, в специфични пакетчета в интерактивния музей учените бяха подредили варен фасул, сармички, лютеница, боза. Последните две действително са на прахуляк, а бобът безусловно се хрупа. Те са сложени в три пласта алуминиево и полиетиленово фолио, затворени под вакуум или с неподвижен газ.

Източник: vesti.bg

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР