Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото,

...
Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото,
Коментари Харесай

Хотелиери по морето ревнаха, че не им е платено за украинските бежанци

Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото, още не са получи помощта от страната. Средства по Програмата не са изплащани от април и няма изясненост по кое време ще стане това.

В база в Слънчев бряг са останали 350 украински бежанци. Сред тях са Анжела и 5-годишната й щерка от Краматорск, където не могат да се върнат. " Ако домът ни оцелее, несъмнено, ще се върнем у дома, само че в този момент дори и не мога да допускам какво ще вършим ", споделя Анжела Казанцева от Краматорск.

" Много хора обмислят да се върнат в Киев, само че има заплаха от нахлуване от Беларус. Отново да бягаме е ужасно, по-добре да изчакаме тук оптимално, с цел да се върнем, когато е безвредно ", съобщи пред bTV Кристина Мамедова, Киев.

" Подадохме ръка, оставихме тези хора за дейния сезон, отменихме резервации, които имахме, с цел да останат хората и всичко да бъде наред, само че не сме очаквали, че забавянето ще бъде толкоз дълго ", изясни Елена Андонова, която е хотелиер.

Забавяне по Програмата има още от април. " Да плащаме заплати, имаме да плащаме наеми, имаме да плащаме на снабдители, ток, вода - всички разноски, които са ни са събрали. Хората схващат, че сме в доста мъчно състояние. Питат: Защо страната не ни оказва помощ? Какво да им отговорим ние? ", разяснява Деси Николчева - хотелиер. 

" По публични данни украинските бежанци у нас са към 85 000, от тях близо ⅓   са настанени в държавни, общински и частни бази.  Над 13 000 са в област Бургас. В хотели са настанени към 10-11 000. Които са приели жители по стратегиите на 10 лева, им се разнася кетъринг, който е напълно базово изхранване все още. Тези, които са по стратегия 15 лева с изхранване, там нямаме ангажимент ", съобщи Пламен Янев - зам.-областен шеф на Бургас.

 От регионалната администрация твърдят, че за изхранване пари са обезпечени до края на август. Другите зависят от Министерския съвет.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР