Хотелиери и ресторантьори се конкурират, предлагайки все по-високи възнаграждения на

...
Хотелиери и ресторантьори се конкурират, предлагайки все по-високи възнаграждения на
Коментари Харесай

Гимназията по туризъм в Поморие – спасителен пояс за бранша в региона


Хотелиери и ресторантьори се конкурират, предлагайки все по-високи хонорари на квалифицираните фрагменти, излизащи от училището

От Професионалната гимназия „ Алеко Константинов “ в Поморие са създали действия към Министерството на образоването и науката да бъде повишен приемът им на възпитаници, научи Флагман.бг. „ И в десетте паралелки броят на записаните деца е оптимален. Класовете са по 26 индивида. Тази година кандидатстващите обаче бяха доста повече. Поради тази причина подадохме документи в РУО - Бургас местата да бъдат увеличени с по две бройки за всяка от паралелките “, разгласи шефът Валентин Карталов.

Професионалната гимназия по туризъм съществува под това име от 1965 година и има богата история в одобряването и издигането престижа на специалностите, свързани с ресторантьорството и хотелиерството. В най-старата учебна летописна книга образователното заведение попада под името Анхиалско в началото учебно заведение „ Отец Паисий ”. Началото на неговото изграждане отнасяме в късната есен на 1910 година С прелестна локация – в Стария град на Поморие, и на метри от морския бряг, през днешния ден то предлага отлични условия за образование на младежите.
 Сградата е издигната през 1910 година и изцяло реновирана през 2013 г.
„ През 2013 година постройката бе изцяло реновирана. Основен ремонт е изработен на фасадата, класните стаи и залите за процедура. Нашите деца се образоват в три нови кухни, модерна IT зала с последно потомство професионален програмен продукт и в съвременен кабинет по сервиране “, обясни шефът на гимназията.
 Коктейлите са едни от най-предпочитаните питиета, изключително през лятото. Умението да се подготвят е специфичност, която всеки бармън усвоява с самообладание и процедура. В кабинета по сервиране има всичко належащо, за осъществяване на класическите предписания и нови интерпретации
 
  Учебната процедура се организира от висикоквалифицирани преподаватели  Една от професионално оборудваните кухни в училището  IT за лата е със модерно съоръжение, а софтуерът е подобен на този, с който работят хотелите в страната и по света
Кандидатстването в ПГ „ Алеко Константинов “ става след седми клас. Завършващите гимназията имат професионална подготовка по готварство, кетъринг и ресторантьорство. Те познават софтуерните процеси, по които би трябвало да се подготвят храните и напитките и правилата за вярното им предпазване. Наясно са със санитрно-хигиенните условия, които трябва да се поддържат на работното място. Сервизът за тях е специалност и познават етикета за поднасяне на ястия, нареждане на маса и отношение към клиента.
 На презентация за анаеробно преработване на биоразградими боклуци, провела се преди дни в учебното заведение, възпитаниците на гимназията демонстрираха познания, отлична дисциплинираност и предпочитание да вземат участие интензивно. Младежите демонстрираха, че мислят бързо и завоюваха доста поощрителни награди 
„ Нашите деца нямат проблем с намирането и започването на работа. Дори не се постанова да си търсят. Мастните компании сами идват при нас и оферират на учениците, навършили 18 години, позиции в обектите им за хранене и настаняване на туристи. Всяка година възнагражденията се усилват, изискванията на труд също са се подобрили. Имам редица образци за наши фрагменти, които са се развили и са измежду най-хубавите в сектора и цяла България знае имената им. Например Виктория Зайкова от Hells Kitchen “, разгласи шефът.
 Стотици необикновено вкусни порции риба и салати с морски блага бяха гратис раздадени на Рибарско пристанище - Поморие по време на Робния фест това лято. Шеф Виктория Зайкова, началник Махмуд Ал Байруми, дружно с скъпите си помощници от ПГТ " Алеко Константинов " - Поморие подготвиха ястията
Шеф Зайкова зае почетното второ място в четвъртото издание на известният кулинарен формат. Това лято тя се включи в първото издание на Рибния Фест в града дружно с ученижи от гимназията по туризъм. Вики получи от кмета на Поморие – Иван Алексиев, и ключа към града. Жестът на внимание бе поради достойното ѝ показване в разнообразни кулинарни излъчвания, в които тя освен че подготвя вкусни ястия, само че постоянно популяризира своя роден град и ПГ „ Алеко Константинов “.
 Една от дипломите на учиника Руси Тодоров, който усъвършенства уменията като млад сервитьор
Възпитаниците на гимназията от 8 (осми) до 12 (дванайсети) клас всяка година се показват на районни състезания по готварство. В група или самостоятелно младежите неведнъж печелят първите места, показвайки умения и креативност.

„ Участваме и в благотворителни начинания. Миналата Коледа със средства от бюджета на учебното заведение осигурихме 3-степенна вечеря за 300 индивида. Децата подготвиха предястие, главно ядене и десерт, които занесохме на Социалния патронаж, домове и пенсионерски клубове от града и покрайнината “, обясни Валентин Карталов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР