Хотелиери и ресторантьори се активизираха в търсене на държавно подпомагане.Представители

...
Хотелиери и ресторантьори се активизираха в търсене на държавно подпомагане.Представители
Коментари Харесай

Хотели и ресторанти натискат за държавни помощи

Хотелиери и ресторантьори се активизираха в търсене на държавно подкрепяне.

Представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се срещнаха в понеделник (10 януари) с министъра на туризма Христо Проданов. 

" От БХРА не намират за обикновено страната да подкрепя финансово действия в туризма, при които не се осъществя нощувка и които не подпомагат развитието на бранша в България. Тогава за каква помощ за българския туристически бранш и за какъв туризъм приказваме, попита Щерев. Някой може да каже, че са въвели мярката 60/40, само че това е помощ за личния състав, а не за вложителите, които имат да обслужват заеми и да покриват много други разноски в резултат на рецесията. Не може българското Министерство на туризма да подтиква непознати стопански системи, постоянно и такива отвън Европейски Съюз, вместо да даде на най-големите вложители в туризма – хотелиерите, оборотни средства ", уточни ръководителят на БХРА Георги Щерев по време на диалозите.

От асоциацията поискали от Проданов да се спре приоритетно да се финансират единствено туроператори, а да се акцентира на хотелите и заведенията за хранене. 

" Не може туроператорите да получават по 600-800 000 лв., за пускане на сезона, а хотелиерите по 10-15 хиляди, при изискване, че те са главните вложители. Така някои компании получиха средства като държавна помощ, които и в най-смелите си фантазии не са осъществили като облага, а хотелиерите останаха ощетени. Ако помощите са в действителност за подкрепяне на сезона тези туроператори би трябвало да преведат огромна част от получените помощи на хотелиерите, от които е действително осъщественият оборот. Голяма част от парите за подкрепяне на българския бизнес по този начин действително са отишли в стопанските системи на Занзибар, Мароко, Египет, Йордания, Турция, които нямат нищо общо с Европейски Съюз, с цел да се оправдаваме със спазването на наставления на Брюксел ", споделил още Георги Щерев. 

Паралелно заведенията се оплакаха, че не са получили декемврийските обезщетения за високите сметки за ток.

В позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) е посочено, че " сметките на бизнеса за тока станаха десетки хиляди, ръководещите единствено си приказват, обезщетения към момента няма ".

" Българският бизнес за следващ път е жертва на управническо безучастие - неналичието на явен проект за справяне с проблемите с тока за бизнеса е пагубна! Започнаха да идват декемврийските сметки за ток и за наша голяма изненада се оказва, че в тях ги няма обещаните обезщетения, които да покрият най-малко част от голямото нарастване. Заведения, които са плащали по 7-8000 лева в този момент получават сметки от 33-34 000 лева Такова нарастване с над 4 пъти е невероятно да бъде обезщетено и ни обрича на банкрут! Слушаме за някакви 1,5 милиарда лева, които били отделени за обезщетения за бизнеса. Като оставим на страна обстоятелството, че те няма да стигнат до средата, все още даже ги няма. Доколкото разбираме към момента не е фиктивен механизмът, по който да бъдат разпределени. И какво излиза – до момента в който някой си свърши работата, българският бизнес се трансформира в заемодател на производителите и разпределителите на сила. А изработката на даже обикновен бизнес проект е невъзможна. И всичко това се случва в миг, в който следващата вълна на ковид набира все по-големи мащаби. А в Народното събрание се карат дали да вкарат " зелен документ " и за тях. Кога ще станем очевидци на здрава, мощна, безапелационна, всеобхващаща заповед и най-сетне - ефикасни ограничения за ограничение на пандемията? Работата на парче, безсмислени локдауни, " зелен документ " единствено за избрани браншове са единствено печелене на време на гърба на бизнеса. А бизнесът към този момент няма тил, дами и господа! Говорим за оцеляване, само че в условия, които не зависят от нас. Борим се с вятърни мелници, с цел да съхраним вложенията си и сме подготвени на всичко, с цел да го създадем. А на какво сте способни вие ", четем още в позицията на ресторантьорите.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР