Хотелиер от Черноморец отказа да настани над 200 туристи, въпреки

...
Хотелиер от Черноморец отказа да настани над 200 туристи, въпреки
Коментари Харесай

Хотел отказа да настани 210 туристи заради дългове на агенцията им

Хотелиер от Черноморец отхвърли да настани над 200 туристи, макар че имали резервация. Като причина той посочи задължения на техния туроператор към него, които не били погасени преди този момент. Така хората, измежду които и деца, рискуваха да останат без заслон, вместо на отмора. Само за часове обаче страната се намеси и казусът беше позволен.

Министърът на туризма Николина Ангелкова спомага персонално за решение на противоречивия проблем, който за малко не остави без заслон в Черноморец 210 български туристи, сред които и деца. В следобедните часове през вчерашния ден тя бе известена по телефона от ръководителка на групата, че в хотел "Мурите бийч " в града отхвърлят настаняване на танцьори, пристигнали за присъединяване във фестивал. Причината съгласно управлението на хотела била, че туроператорът "Еврогрейд " ООД - провел престоя, не бил заплатил остарели отговорности към тях.

Ангелкова незабавно осведоми за проблема ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов и незабавно отпътува за Черноморец. Към хотела пое и екип инспектори от Главна дирекция "Туристическа политика " на министерството. На място дойде и Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите. Спешната инспекция на Министерството на туризма сподели, че туроператорът има застраховка, удостоверението му в Националния туристически указател е от 2005 година Хотелът дава отговор на условията, откри инспекцията на специалистите. След извършените на място договаряния хотелиерът настани групата туристи, без значение от старите отговорности на туроператора, и ще си търси по правосъден ред невъзстановените средства. "Хората не трябва да стават заложници на частно-правен спор ", безапелационна бе Ангелкова.

От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) оповестиха, че и те правят инспекция по случая. След получения сигнал на денонощия телефон на КЗП 0700 111 22 са изпратени два екипа, които почнали инспекция по случая. Междувременно на място е дошъл и туроператорът, от който контролният орган е изискал документите по отношение на осъществените заплащания за настаняването на групата. Макар туристите към този момент да са настанени, инспекцията на КЗП продължава до цялостното изясняване на събитията по случая.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР