Хот-дозите отбелязват важна годишнина тази година – през 2016 г.

...
Хот-дозите отбелязват важна годишнина тази година – през 2016 г.
Коментари Харесай

Няколко изненадващи и вкусни факта за хотдога

Хот-дозите означават значима годишнина тази година – през 2016 година се навършват 100 години от надпреварата на Нейтън за надяждане с хот-дози. Ето някои любопитни обстоятелства, подбрани от Mental Floss, които да храносмилате по време на лятното барбекю.

1.Имат извънредно противоречив генезис

За наденички се приказва още от времето на Одисей на Омир, само че произходът на хот-дога е много противоречив. Мнозина си приписват купата “изобретател на хот-дога ”, всеки със своята доктрина, само че никой не може да каже къде се крие истината.

2. Сандвичи ли е хотдога?

Не единствено произхода на хот-дозите, само че и въпросът към коя категории храни спадат и могат ли да се считат за сандвичи, се оказва неразгадаем. Националният съвет по хот-дог и наденици е на мнение, че хот-дозите са неповторими, само че енциклопедията Merriam-Webster ги окачествява като сандвичи, въз основа на обстоятелството, че съставляват просто парче самун с заряд.

3. Японците са измислил някои много цветни хотдога

Японците са известни със своите истински хот-дози. Черни хот-дози превзеха пазара в Токио през 2013 година Колбасът е оцветен с черен въглен, а това явно не оказва въздействие върху усета му.

4.Вървят ръка за ръка с бейзбола

Хот-дозите “присъстват ” на бейзболни мачове от 1890 година насам. Според една история, за пръв път са сервирани от немец, който бил притежател на тима Сейнт Луис Браун.Според друга, в един изключително леден ден, продавач на сладолед решил да смени предлагания от него артикул с топъл сандвич. Така или другояче,връзката на храната със спорта продължава да е мощна даже след повече от 120 години.

5. Те с в центъра на най-известното хранително съревнование

Според една легенда, първото съревнование по надяждане с хот-дог се състояло през 1916 година за споразумяване на напълно елементарен залог. Първото документирано съревнование е през 1972 година В този случай, спечелилият изял 14 хот-дога за 12 минути. Тази година, деветкратният първенец Нейтън Джоу Честнът сложи нов връх, изяждайки 70 хот-дога за 10 минути.

6. Не са храна единствено за простосмъртните

През 1939 година кралят и кралицата на Англия били признати от Франклин и Елинор Рузвелт в Хайд парк, Ню Йорк. В духа на американската просвета, първата дама сервирала хот-дози по време на пикник по реката. Очевидно, сандвичът много се усладил на крал Джордж VI и той незабавно помолил за втора порция.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР