Хоризонтът за присъствено обучение за гимназистите става все по-далечен. Все

...
Хоризонтът за присъствено обучение за гимназистите става все по-далечен. Все
Коментари Харесай

Няма надежда за тестове за големите ученици

Хоризонтът за присъствено образование за гимназистите става все по-далечен. Все още проби за тях няма и не се знае по кое време ще има, става ясно от систематизирани данни на просветното министерство за получените и разпределени проби, с които учениците биха могли да се върнат по класните стаи.

От началото на акцията за връщане на учениците в клас с тестване досега министерството на образованието е получило от министерството на опазването на здравето общо 1 557 000 теста. От тях в учебните заведения в страната са разпределени малко над 1.5 млн. теста, показват от МОН. 

Тестването на децата от 1 до 4 клас стартира на 10 ноември в 13 области. Започна се с най-малките, защото при тях отдалеченото образование е най-неефективно. От 15 ноември т.г. се включиха и останалите 15 области. До 26 ноември т.г. са изразходени близо 600 000 теста.  Останалите 900 000 до раздадените 1.5 млн. теста обезпечават проучването на дребните възпитаници до 10 декември т.г. 

Количеството нужни проби за двете седмици от 29 ноември до 10 декември т.г. е по-голямо от изразходваното до момента, тъй като непрекъснато се усилва броят на децата от начален стадий на образование, които се връщат в учебно заведение със единодушие на родителите да бъдат тествани два пъти в седмицата, споделят от МОН.

Оттам разясняват, че към този миг в склада на БЧК в с. Лозен са налични малко повече от 54 000 теста. Очевидно е, че те няма по какъв начин да стигнат за огромните възпитаници, които не престават втори месец да учат през компютрите си.

" В сегашната обстановка на дефицит на проби МОН търси всевъзможни способи да върне колкото е допустимо повече възпитаници от всички класове в учебно заведение, спазвайки заповедите на министъра на опазването на здравето ", споделят от МОН. По-рано и министър Николай Денков уточни, че по-големите ученици от 5 до 12 клас ще се върнат в учебно заведение, когато бъдат получени обещаните от министерството на опазването на здравето проби.

Нищо чудно обаче да се окажем в обстановка  децата всеобщо да стартират да се връщат в клас поради спада на заболяемостта, който следим последните дни, а проби още да няма. До през вчерашния ден 130 общини минаха към ротация на учениците от горен курс, защото при тях болните понижиха под 500 на 100 хиляди души (при 14 дневна заболяемост на равнище община от 250 до 500 души на 100 хиляди души учениците следва да минават на ротация). От на следващия ден въпросните общини се усилват до 139 на брой. Сред тях е и община Пловдив, където заболяемостта спадна до 484 души на 100 хиляди - учениците от 5 до 12 клас там също преминават на ротационен принцип - 50% ще учат присъствено, останалите - отдалечени, като ще се сменят през седмица. Децата до 4 клас в това число не престават да организират занятия в клас с тестване, без да вземат участие в ротацията.

През последните две седмици заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 19 година е към 1000 деца седмично. В пика на вълната беше към 2500 деца седмично. Ваксинираните и преболедувалите измежду огромните възпитаници са повече от 10%, демонстрират още данни на МОН.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР