Хората се раждат, работят и... изчезват. Неразкритите случаи на безследно

...
Хората се раждат, работят и... изчезват. Неразкритите случаи на безследно
Коментари Харесай

7 известни личности, които изчезват безследно

Хората се раждат, работят и... изчезват. Неразкритите случаи на безследно изчезнали звезди е една от най-загадъчните страници в международната история. Изобретатели, деца на магнати, политици и летци като че ли са се стопявали във въздуха, пораждайки десетки версии и догадки за това какво се е случило, написа Мениджър NEWS.

1. Майкъл Рокфелер

Майкъл не бил „ златното момче “ на баща – най-богатия американец Нелсън Рокфелер. Бил естествен юноша – учил в университет, служил и в армията. След това, до момента в който татко му бил ангажиран с политиката (като губернатор на Ню Йорк), Майкъл решил да иде на експедиция в Нова Гвинея.

В това екзотично място рядко попадат потомци на милиардери. Местните племена посрещнали американеца топло и с наслада разменяли локално историческо и културно завещание с донесените от него чуждоземни рядкости. Майкъл обаче желал да откри най-редките и скъпи артефакти, които съгласно слуховете били владеене на племето асмати.

Преди да се насочи на последното си странствуване, Рокфелер даже отишъл при локалния шаман. Той му споделил, че вижда на лицето му маската на гибелта. Като тъмно предвещание пристигнали и предизвестията, че катамаранът на американеца е претрупан. Той обаче не се вслушал в препоръките и отплавал.

Всичко завършило съвсем съдбовно. Морският съд се обърнал и пасажерите едвам се добрали до брега. Самият Рокфелер обаче липсващ. И до през днешния ден няма публична версия за това какво се е случило с най-богатия правоприемник на света. Според някои той се е удавил, съгласно други е бил изяден от крокодили или от локалните канибали, а съгласно трети е останал да живее на близкия остров.

2. Раул Валенберг

През 2012 година той бе посмъртно награден със златен орден от Конгреса на Съединени американски щати и е почетен жител на Австралия, Съединени американски щати, Унгария, Канада и Израел. Всички тези почести са заслужени от шведския посланик с това, че той избавя десетки хиляди маджарски евреи от нацистките лагери.

За финален път е забелязан в Будапеща на 18 януари 1945 година дружно с водача му. По-късно се появяват и свидетелства, че дипломатът е видян измежду задгранични пленници в руски затвор. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики новото управление в действителност удостоверява, че Раул Валенберг е бил в Съюза като задържан. Каква обаче е била последната орис на дипломата остава мистерия. Следите на Валенберг се губят дефинитивно през 1947 година, когато се допуска, че той е в пандиза.

Според записките на генерала от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Павел Судоплатов, Валенберг е бил погубен по заповед на доближения на Сталин, Вячеслав Молотов. Според генерала Раул Валенберг е получил смъртоносна инжекция, а тялото му е било изгорено в крематориума на Донския манастир.

Има обаче версия, че Валенберг е жив и до през днешния ден. Бившите полски концлагеристи Цихоцки и Ковалски настояват, че са общували с него. Според други свидетелства той е виждан и през октомври 1958 година Дори членовете на шведската комисия, която проверява делото „ Валенберг “ са на мнение, че той може би е жив.

3. Сигизмунд Леваневски

През 1937 година на заседание при Сталин летецът-герой Сигизмунд Леваневски става и споделя: „ Другарю Сталин, желая да направя изказване! “. „ Какво изказване? “, пита Сталин. „ Искам публично да заявя, че нямам доверие на Туполев* и го считам за пакостник. Убеден съм, че умишлено проектира самолети, които отхвърлят в най-важния миг. Аз повече няма да хвърча на неговите машини! “. Туполев седи право против него. Става му неприятно.

Тази сцена е разказана в записките на различен фамозен руски авиатор – Георгий Байдуков. Тя се трансформира в съществена пречка пред плануван трансатлантически полет поради опасения от злополука.

В последна сметка било взето решение историческият полет да бъде осъществен на пробния аероплан ДБ-1. В деня след старта Леваневски оповестява по радиоуредбата, че десният мотор е отказал, а метеорологичните условия са неприятни. Това е последната новина от него. И повече никой не вижда нито него, нито самолета му.

Съществуват разнообразни версии за това, което се е случило, само че до момента нито една не е доказана. Самолетът е издирван от Якутия до Аляска, само че не е открит. Миналата година експедиция откри остатъци на полуостров Ямал, само че експертизите още не са дали дефинитивно мнение дали това е машината на Леваневски.

4. Владимир Александров

Този почитан съветски физик бил надарен човек – както в науката, по този начин и в живота. Говорел на британски с тексаски акцент и бил душата на всяка компания. Когато отивал в командировки в чужбина, живеел не в хотели, а при приятелите си, каквито имал по целия свят. Бил високо скъп за харизмата и общителността си.

Александров бил теоретик на „ нуклеарната зима “. През 1983 година дружно с група учени той показва отчет, в който безапелационно потвърждава, че потреблението даже на 30% от съществуващите към този миг на Земята нуклеарни оръжия ще унищожи живота на планетата, а по-късно тя няма да може да се върне към предходното си положение.

През 1985 година Владимир Александров взема присъединяване в научна конференция в Испания. Преди да се върне в Москва обаче той решил да се разноски, излязъл от хотела и липсващ. Повече никой в никакъв случай не го вижда. Основната версия за мистерията е, че е бил похитен от руските спецслужби.

5. Луи Льопренс

Всички знаем, че първият филм е бил сниман от братя Люмиер, само че това в действителност не е по този начин. Първият филм – правилно, дълъг едвам две секунди – е изработен от френския откривател Луи Льопренс. Лентата се назовава „ Сцена в градината Раундхей “. Тя е осъществена седем години преди формалното „ раждане “ на кинематографа.

Льопренс считал за собствен главен съперник американския откривател Томас Едисон. Мразел го, тъй като французинът нямал пари за опитите си, до момента в който заемите валели върху Едисон като конфети. И все пак европеецът съумял да изпревари американския си сътрудник.

Преди да изчезне, французинът отпътувал за Америка, където се надявал да откри финансиране. След завръщането си отишъл на посетители при родственици в Дижон, след което възнамерявал да замине за Париж, да се прекачи на влака за Лондон и да патентова изобретението си. В Дижон обаче той се качва на влака за Париж и... изчезва.

Има разнообразни версии за това, което се е случило – от скрит план на съперниците (защото дружно с Льопренс изчезнало и оборудването му) до това, че ученият самичък е провел всичко, тъй като не бил в положение да изплати задълженията си.

Тази история не би била цялостна без още един забавен факт. През 1902 година Алфонс, най-големият наследник на изобретателя, отишъл в Ню Йорк, с цел да се срещне с Едисон. На идващия ден той е убит в хотелската си стая. Вратата била заключена от вътрешната страна, само че до тялото не било открито оръжие.

6. Рудолф Дизел

Финансовата рецесия от 1913 година дефинитивно разорила изобретателя Рудолф Дизел, прочут най-много със основаването на дизеловия мотор. Той обаче продължавал да се надява на сполучлив излаз от проблемите. На 29 септември 1913 година той се качва в Антверпен на парахода „ Дрезден “ и отпътува за Лондон, с цел да открие новия си цех. Повече никой не вижда Рудолф Дизел.

Съществуват няколко версии за изгубването му. Според едната той е паднал зад борда, откакто получил инфаркт. На 30 септември от морето било извадено тялото на човек, който ненапълно приличал на него. Няма доказателства обаче, че в действителност е бил той. В нощта преди да изчезне, Дизел се заключил в каютата си, приготвил се за сън, само че не си лежащ – пижамата му била открита на леглото, а палтото и шапката – на палубата. Интересното е, че името му не попадало в листата с пасажерите, а нито един от предметите, открити на кораба, не бил доказан като негова благосъстоятелност със 100% сигурност. Нито портфейл, нито паспорт, нито чертежи или бележник.

Мнозина упрекват фамилията на Дизел в скрит план, тъй като след гибелта му то продава патентите му и взема решение всичките си финансови проблеми. Допуска се, че Дизел въобще не се е качвал на кораба, а „ изгубването “ му е режисура на корумпиран стюард.

7. Харолд Холт

Изчезват и политици. През 1967 година министър председателят на Австралия Харолд Холт отива да се изкъпе в морето и не се връща. Това е невиждан случай, който дори влиза в австралийския фолклор. И до през днешния ден в страната споделят „ да направиш като Харолд Холт “, т.е. да изчезнеш безследно или при загадъчни условия.

Версиите за случилото са следните – 1) Холт е похитен от китайска подводница, тъй като бил сътрудник на китайските спецслужби; 2) Бил е отхвърлен от Централно разузнавателно управление на САЩ, тъй като лобирал за изтеглянето на американските войски от Виетнам; 3) Инсценирал е изгубването си, с цел да замине с млада държанка.

Тъй като всички тези версии звучат в най-хубавия случай смехотворно, а в най-лошия – като недодялани теории на конспирацията, и до през днешния ден няма никакви данни за това, което в действителност се е случило в тихия мелбърнски залив на 19 декември 1967 година

---

*Андрей Туполев – руски авиоконструктор, проектирал самолетите АНТ и Ту. - Бел.ред.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР