Хората се подвеждат, защото ги лъжат. Безогледно. От всякакви чужди

...
Хората се подвеждат, защото ги лъжат. Безогледно. От всякакви чужди
Коментари Харесай

Васил Велев: Грантополучатели лъжат безогледно за евтиния американски газ

Хората се подвеждат, тъй като ги лъжат. Безогледно. От всевъзможни непознати фондации и грантополучатели още веднъж слушаме какъв брой на ниска цена е американският газ и за какво сме ги отказали тези предложения.

Първо, за какво предходното държавно управление не ги подписа договорите, като са толкоз положителни?

Второ, предходните ръководещи през април ни бяха дали обещание 4 пъти по-ниски цени на същия американски газ, пък той се оказа два пъти по-скъп. Сега още веднъж имаме такива апели и обещания.

Искаме по волята на досегашните управници да сменяем 100-те % съветски газ, от който 30 % е доста на ниска цена, със 100 % безценен газ на настоящи цени. Няма по какъв начин да стане по-евтин от този, който имаме по контракт.

 

Ние приказваме и за увеличение на този на ниска цена %, който е петролно индексиран. Защото по-рано до 2019 година договорът беше 100 % петролно индексиран. Европейската комисия ни накара и ние доста въодушевено променихме формулата за петролното индексиране.

 

Ние сами си вкарахме този автогол, тъй като в случай че не бяхме трансформирали формулата, цената на съветския газ в този момент щеше да е доста под 100 лева, както е по контракта с азерите, или такава, каквато е в Сърбия и в Турция. Но и при настоящето състояние цената на съветския газ е доста по-ниска от настоящите пазарни цени, по които желаеме да сменяем доставките от " Газпром износ " – доста постоянно отново с съветски газ, само че през медиатори.

 

Идеите за Уестингхаус в АЕЦ „ Козлодуй “ са небезопасна игра с огъня, предизвестява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България в изявление на Велиана Христова за.

- От доста месеци насам казвате, че изходът от провокираната газова рецесия в България е в подновяването на договарянията с „ Газпром “, тъй като другояче бизнесът няма да се оправи с високите цени и има риск да останат на улицата над 250 000 души. Но едвам в понеделник след съвещанието на Кризисния енергиен щаб стана ясно, че служебното държавно управление ще стартира да договаря за доставки на съветски газ. Има ли задоволително време да се реши въпросът преди зимата?

- Ние към този момент изгубихме няколкостотин милиона лв. в месеците до август в това число и загубите ще продължат през септември и октомври. Загубите са равни на разликата в цената на природния газ по контракта с „ Газпромекспорт “ и цената, която сме постигнали със заместващите количества. Азерският газ си върви в равни количества всеки ден, а разликата до общия размер ще се усили до размера на ползване през зимата и това са заместващи количества, които се купуваха на спот пазара. Те в множеството случаи са отново съветски газ, единствено че през медиатори и с 20-30-40 % по-скъпо, в сравнение с би ни коствало, в случай че купувахме непосредствено.

- Това за медиаторите оказа ли се правилно, тъй като Асен Василев отхвърля?

- Това е изрично правилно, потвърдено е и с документи. За това няма опрощение, тъй като под знамето на русофобията евентуално се крие корупция.

- Виждаме обаче, че хора бяха изкарани на митинг против договаряния с „ Газпром “, Демократична България също гръмко декларират, че не било морално да се купува газ от Русия….

- Да, не е морално да се купува непосредствено, а е морално да се купува отново съветски газ, но през медиатори с няколкостотин милиона по-скъпо за тези месеци, т.е. няколкостотин милиона повече изхарчени пари на българските консуматори.

- Те мълчат и по другия въпрос – че в действителност газът беше спрян, тъй като поради глобите на Русия й блокираха банковите сметки, тя не може да си получи парите за продадените количества и се принуди да предприеме вид с заплащането в рубли. А ние отказахме да плащаме в рубли и естествено ни стопираха газа.

- Всъщност, заплащането не е в рубли. Плащането си е по контракта, във валутата по контракта, а просто се разкриват специфични сметки в долари за нас и в рубли в " Газпромбанк ". Банката превалутира за своя сметка доларите в рубли, без да ни взима комисионни, и ги превежда от нашата рублева сметка в " Газпромекспорт ". Чак тогава собствеността на стоката – на газа, минава към купувача. Иначе заплащането си е в същата валута, както до момента. Ние не вършим никакви арбитражи, ние не носим валутен риск – това категорично е казано в изискванията за откриване на сметките, които са станали неразделна част от контракта на всички места в Европейски Съюз, където къпуват непосредствено съветски газ. И това беше една от лъжите на бившето държавно управление – че имало разноски по превалутирането, които можело да стигнат 11 %. Категорично такива разноски няма, тези разноски са нула.

- Много страни в Европа минаха към схемата със сметки в рубли и получават съветски газ по тази скица. Нашето предходно държавно управление и " Булгаргаз " отхвърлиха – сякаш Европа не разрешавала, а в действителност, с цел да се потвърдят като първи русофоби. Това чисто политически ход ли беше?

- Нека да е ясно, че не просто доста страни в Европа употребяват схемата, а и страните, които са трите кита на Европейския съюз – Германия, Франция, Италия, получават съветски газ и заплащат по тази скица. Ние получаваме евросубсидии, които в действителност се внасят главно от тези три страни. Т.е. морално е да получаваме тези дотации, направени от тези страни с на ниска цена съветски газ, а не е морално да получаваме газ като тях. Още една странна логичност. Не е морално да получаваме съветски газ на добра цена, морално е да го получаваме с 30 % по-скъпо. И последно – не е морално да купуваме непосредствено съветски газ, само че е морално да купуваме съветски нефт и откакто другите страни от Европейски Съюз спрат да го вършат. Специално си издействахме такава уговорка.

- Стана ясно, че от тези сякаш 7 американски танкери, които се оказаха 3 и чието разтоварване въобще не е било контрактувано от предходното държавно управление, в този момент е контрактуван един танкер, тъй като няма свободни слотове за разтоварване в Турция или Гърция. При това състояние излиза, че още за октомври ние няма да имаме газ. Има ли компании в този момент, с изключение на торовия цех, които и сега да нямат газ?

- В момента няма дефицит на газ, има висока цена, която накара редица компании да спрат работа. През лятото, дори и през септември, потреблението на газ е доста по-ниско, в сравнение с през есента и зимата – октомври, ноември, декември. Потреблението пораства всеки месец…

- Вие и в понеделник казахте, че за бизнеса е позволена цена 200 лева за мегаватчас, само че над 250 лева към този момент е доста. Сега сега каква е цената на газа?

- За месец август е близо 300 лева А за септември се чака да бъде доста по-висока – 315 лева и нагоре. За съпоставяне - през август цената на същия съветски газ, който ние получаваме през медиатори, при нашите съседи е към 100 лева В Сърбия е малко под 100, в Турция е малко над 100. Т.е. към 100 лева на мегаватчас е цената от двата края на тръбата, която минава през България, а по средата при нас е 300 лева!

- Какво обаче ще стане след октомври, за когато нямаме и газ?

- Към момента за времето от октомври до декември има обезпечени количества по контракта с азерите, той е за по-малко от 30% от потреблението. За останалите количества се организираха два търга, които са за цялото належащо и недостигащо количество, които дублират отчасти газа от офертата за 7-те танкера. Ние имахме за последното тримесечие на тази година една втора от дефицита по офертата за 7-те танкера. Те са в действителност три до края на годината – по един на месец. Но това количество е по-малко от половината от дефицита. И настрана се организираха двата търга, за които споделих. Единият отново е за полутечен газ, другият беше за доставка в България на газ по тръба. Беше обявено, че имало 15 предложения. Т.е. количества могат да бъдат обезпечени, само че цената е недопустимо висока. Да не забравяме, че ние се конкурираме с производителите в останалите страни на едни и същи пазари. И в случай че при нас цената е в пъти по-висока, в сравнение с при тях, ние губим конкурентоспособност.

- Каза се, че ще се водят договаряния за повече газ от Азебрайджан, който да влиза вероятно през Гърция. Възможно ли е това да стане?

- Ще се опитат да договарят нарастване, само че ние от Азербайджан към този момент имаме една трета от потреблението в годишен проект. Колко да ги увеличим, с цел да не минем от една взаимозависимост към друга? А и ние желаеме диверсификация. Една трета е от Азербайджан, в случай че ги увеличим двойно, ще станат две трети, значи ще станем подвластни от различен един снабдител и това също не е добре. Освен това, цената, по която ще получим увеличените доставки от азерите, в случай че въобще има такива, ще бъде настоящата пазарна цена, която е доста висока. А и евентуално ще бъде отново съветски газ, тъй като азерския е разпределен от дълго време. Текущата пазарна цена е няколко пъти по-висока от тази, която е по дълготрайния контракт. Т.е. ние би трябвало да търсим не просто газ, а газ на най-хубава цена. Ние зададохме непосредствено въпроса: от всичките тези 15 предложения, плюс офертата за 7-те танкера, има ли някоя от тези предложения, която да е на по-добра цена от тази, която е по дълготрайния контракт с Газпромекспорт? Отговорът изрично беше НЕ.

- Значи по цялата логичност, по-изгодно от покупката от Газпром, не можем да намерим. А какво ще стане, в случай че Газпром ни откаже договаряния, и ще има право, като имаме поради по какъв начин ни постла предходното държавно управление – с отхвърли си, с изгонването на 70 души от съветското посолство и прочие?

- Никой не знае какво ще стане. Преговорите никога няма да са леки и гладки. Защото по този начин сме си постлали. Но ние при всички случаи би трябвало да ги проведем, тъй като заравянето на глава в пясъка ще ни докара до доста драматичен резултат. Има в контракта уговорка „ вземи или заплати “, не можем да кажем, че този метод на заплащане не го приехме, тъй като Европа не го приема…

- Ами, това не е правилно!

- Не е правилно, ето Германия, Франция, Италия, Словакия, Австрия, Унгария и така нататък го одобряват и заплащат по този ред. Те одобряват, че има форсмажор, който постанова смяна на метода на заплащане. И доста е евентуално арбитражният съд да одобри същото. И тогава ние ще изискуем над 1 милиарда евро глоба по клаузата „ вземи или заплати “. И всевъзможни приказки, че в случай че в този момент възстановим доставките, сами ще си признаем грешката и ще подлежим на наказания, са доста неиздържани. Ние би трябвало да подновим доставките от Газпром безалтернативно, с цел да не губим стотици милиони левове месечно, само че това би трябвало да стане със съглашение и съвместен отвод от искания – т.е. ние би трябвало да се откажем да търсим неустойки за по-високите цени, които сме платили за заместващите количества при прекъсване на доставките по контракта с Газпром износ и те би трябвало да се откажат да търсят неустойки по клаузата „ вземи или заплати “. (А че сме платили повече за заместващи доставки го заяви и в ефир ръководителя на съвета на шефовете на Булгаргаз). Нещо повече, това за нас е и късмет невзетите количества през май-юни-юли-август, които са били на относително по-добри цени, да ги вземем в зимните месеци, до януари-февруари-март. За нас е безусловно наложително уреждането на взаимоотношенията по този дълготраен контракт. Той и сега не е преустановен, ние сме спрели доставките по него, спрели сме заплащанията по схемата, по която те са поискали, само че договорът с Газпром износ не е преустановен. И сега изключителни права за България има Булгаргаз по силата на този контракт. Той хем не е преустановен, хем не се работи по него и виси като гилотина заплахата от наказания, от неустойки, хем други търговци не могат да заместят Булгаргаз.

- С две думи, в случай че служебното държавно управление въпреки всичко успее да се оправи в тази основана от различен каша, ще бъде огромен триумф за него.

- Да. И в случай че прояви самообладание, умения, мъдрост и отговорност, може да търси и по-добри условия и при осъществяването, и при завършването на контракта. Аз отново дублирам – съветският газ от двете страни на нашата тръба, която минава в Балкански поток, е с цена към 100 лева Би могло и в средата на тръбата за нас да бъде същата цена. Няма по-ниска себестойност на газ в света с тези количества, докаран до България от съветския. Останалото е благоприятни условия, умения на договарящите, на ръководещите, тъй като договарят не компании, в случай че някой си мисли, че обособена компания може да контракти условия, договарят ръководещите. Вижте, че по тематиката се срещат президенти. След като може на изток и на запад по отношение на България цената да е 100 лева, би трябвало да може и в България да е 100. Цената на азерския ще бъде под 100 лв. след старта на интерконектора. Но ние дори не за това настояваме, приказваме за микс от порядъка на 200-250 лева Министърът на енергетиката приказва за мъчно изпълним микс сред 250 и 300 лева

Трябва да се прави разлика сред цената на спот пазара, която се променя в доста огромни диапазони за къс интервал от време, и другата цена – по дълготрайните контракти. С азерите ние имаме цена, която е 5-6-7 пъти по-ниска според от цената в последните седмици на борсата в Амстердам. И тя е относително непрекъсната, тъй като е вързана с петролните деривати. Т.е. азерският газ е доста под 100 лева на мегаватчас. 30 % от цената на съветския газ е като на азерския, а другите 70 % са по настоящите цени, които са високи и порастват. Искаме по волята на досегашните управници да сменяем 100-те % съветски газ, от който 30 % е доста на ниска цена, със 100 % безценен газ на настоящи цени. Няма по какъв начин да стане по-евтин от този, който имаме по контракт. Ние приказваме и за увеличение на този на ниска цена %, който е петролно индексиран. Защото по-рано до 2019 година договорът беше 100 % петролно индексиран. Европейската комисия ни накара и ние доста въодушевено променихме формулата за петролното индексиране. Ние сами си вкарахме този автогол, тъй като в случай че не бяхме трансформирали формулата, цената на съветския газ в този момент щеше да е доста под 100 лева, както е по контракта с азерите, или такава, каквато е в Сърбия и в Турция. Но и при настоящето състояние цената на съветския газ е доста по-ниска от настоящите пазарни цени, по които желаеме да сменяем доставките от Газпром износ – доста постоянно отново с съветски газ, само че през медиатори.

- Много благодаря за този разбор, тъй като хората най-често споделят, че желаят да схванат тези тънкости, с цел да не се подвеждат.

- Подвеждат се, тъй като ги лъжат. Безогледно. От всевъзможни непознати фондации и грантополучатели още веднъж слушаме какъв брой на ниска цена е американският газ и за какво сме ги отказали тези предложения. Първо, за какво предходното държавно управление не ги подписа договорите, като са толкоз положителни? Второ, предходните ръководещи през април ни бяха дали обещание 4 пъти по-ниски цени на същия американски газ, пък той се оказа два пъти по-скъп. Сега още веднъж имаме такива апели и обещания.

Трябва да се разбере, че тези пари допълнително, които излизат от България, и в последна сметка всеки един от нас ги заплаща – дали тъй като ще спре предприятието му и ще остане без работа, дали тъй като ще се понижат заплатите или пък високата цена ще се калкулира в продукта в магазина, т.е. всичко ще нарастне. Тези стотици милиони, които плащаме допълнително, ги заплащат в последна сметка всички. В градовете, където има парно, цената му в този сезон е към този момент увеличена с 40 %. Но това е при цена на природния газ 115 лева, само че тя към този момент е 300 и продължава да пораства. И с цел да е оскъпена единствено с 40 %, се употребяват 1 милиард лв. дотации. Т.е. парното би трябвало да се оскъпи три пъти или ще трябват повече от 1 милиард нови дотации в допълнение, с цел да не се оскъпи толкоз. А от кое място ще ги вземем – ами, от заеми, които след това ще ги връщат и внуците ни.

- Имам и един въпрос, който се отнася не за газа, а за тока. Приказваха ни до момента от предходното държавно управление по какъв начин един реактор най-малко в АЕЦ „ Козлодуй “ до две години щял да мине на гориво от Уестингхаус. Но премълчават, че първо горивото от Уестингхаус не е съвместимо с технологията на нашия АЕЦ, а също така в Съединени американски щати е неразрешено да се връща отработено гориво – къде ще го през деня? Т.е. ще закъсаме и с тока, в случай че това продължи по този метод. Сега Русия си прибира назад отработеното съветско гориво.

- Това е игра с огъня, която не е безвредна. И от позиция на нуклеарна сигурност, само че и от позиция на надеждна и безаварийна работа. Там би трябвало доста деликатно да се подходи, да се минат всички процедури, тествания, би трябвало да се събере информация от други сходни централи, където е юридически опит за подмяна на горивото и какви са резултатите. Защото откъслечната информация, която се просмуква, не е доста обнадеждаваща. Една повреда или просто блокиране на АЕЦ „ Козлодуй “ ще съдбовно. Имайте поради, че в този момент ние резервираме в промишлеността относително конкурентни цени, въпреки и след обезщетения отново да са по-високи. Нашата промишленост заплаща по-високи цени от средноевропейските. Но са сравними. Ако няма обезщетения, ние ставаме тотално неконкурентоспособни. Цената надвиши 1200 лева на мегаватчас. Това, че тя се заплаща от бизнеса, от учебни заведения, общини, лечебни заведения и прочие към 250 – 300 лева приблизително, е посредством само на АЕЦ „ Козлодуй “. Без него няма от кое място да дойдат тези пари. Защото в централата себестойността е 60 лева, а до 1200 лева е облага. Печалбата на АЕЦ е 95% при тези цени. А тя създава половината от силата, която България използва, и тя е на такива суперниски цени. Това ни дава опция да компенсираме крайната цена на потребителите и да бъдем конкурентоспособни. Сравнете цената и за бита – тя е приблизително заложена на 82 лева за мегаватчас – три пъти по-ниска от тази за потребителите на свободния пазар и 15 пъти по-ниска от настоящата пазарна цена. Няма по какъв начин да имаме тези цени, в случай че не работи АЕЦ „ Козлодуй “. Това би трябвало да е изрично ясно.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР