Хората са запознати с ползите за здравето от зеления чай

...
Хората са запознати с ползите за здравето от зеления чай
Коментари Харесай

Какви са ползите за здравето от зеления чай?

Хората са осведомени с изгодите за здравето от зеления чай от епохи. Проучванията демонстрират, че потреблението на зелен чай може да повлияе позитивно на здравето на кожата, да помогне за намаляване и да понижи риска от сърдечно-съдови болести.

Зеленият чай като напитка или хранителна добавка се предизвиква още за възстановяване на умствената зоркост, облекчение на храносмилателни признаци и главоболие, наред с други изгоди.

Според отчет на Международния институт за стабилно развиване чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата. ( 1 )

Зеленият, черният и оолонг чай идват от едно и също растение Camellia sinensis, само че се подготвят по разнообразни способи. За изработката на зелен чай е нужно листата първо да преминат топлинна обработка в съд или на пара и по-късно се сушат.

Всъщност всички типове чай, като се изключи билковия, се подготвят от изсушени листа на храста Camellia sinensis. Степента на окисляване на листата дефинира типа на чая.

Зеленият чай се прави от неокислени листа и е един от минимум обработените типове чай. Поради тази причина съдържа най-вече антиоксиданти  и потребни полифеноли.

Откъде идва зеления чай?

Camellia sinensis е растението, от което се прави чай (зелен, черен, бял, матча, пу-ер и други).

Листата, които се берат за подготвяне на зелен чай, нормално са крайната пъпка на чаения шубрак и първите едно или две листа под него. Цялата обработка се прави в границите на 24 часа след прибиране на реколтата.

В взаимозависимост от стила и района, от време на време първата стъпка е да се даде на реколтата късо, меко изсъхване, с цел да се разреши на листата да станат по-гъвкави и лесни за оформяне. Следващата стъпка, която е определящата за изработката на зелените чайове е топлинната обработка.

Прилагането на топлинна обработка към нежните, развити и неокислени листа е от решаващо значение за приготвянето на зелен чай.

При черния и оолонг чай листата първо се навиват, с цел да се отворят клетъчните стени, преди да се приложи каквато и да е топлота, задействайки окислителна реакция, която прави листата черни.

При зелените чайове, използването на топлота обработка изключва ензима, който катализира реакцията на окисление, запазвайки хлорофила, който дава името на зеления чай.

Ползи за здравето

Хората са употребявали зелен чай в обичайна китайска и индийска медицина за управление на кървенето и укрепване на рани, подкрепяне на храносмилането, възстановяване на здравето на сърцето и психическото здраве и контролиране на телесната температура.

Проучванията демонстрират, че зеления чай може да има позитивен резултат върху свалянето на килограми, чернодробни болести, диабет вид 2 , заболяването на Алцхаймер и други

Въпреки това е значимо да се означи, че са нужни повече доказателства, преди учените да могат дефинитивно да потвърдят тези вероятни изгоди за здравето.

Предотвратяване на рака

В страни, където потреблението на зелен чай е висока, някои случаи на рак са по-ниски. Проучванията при хора обаче не демонстрират поредни доказателства, които да потвърждават, че пиенето на зелен чай понижава общия риск от рак.

Преглед  въз основата данни от 2020 година на епидемиологични и пробни изследвания при хора даде спорни резултати, както и лимитирани доказателства за изгодата от потреблението на зелен чай за понижаване на риска от рак. ( 2 )

Учените оцениха 142 приключени изследвания, в това число 1,1 милиона участници.

Локалното приложение на полифенолни екстракти от зелен чай обаче може да играе роля в отбраната на кожата от UVB радиация.

Преглед на от 2018 година на in vitro, in vivo и проучвания върху хора показва евентуалните изгоди от полифенолите на чая при химиопревенцията на рак на кожата, провокиран от UVB. ( 3 )

Проучвания на кафези от животни и епруветки допускат някои позитивни въздействия върху следните типове рак: ( 4 )

  • гърди
  • пикочен мехур
  • яйчник
  • колоректален  (чревен)
  • езофагеален  (гърлен)
  • бял дроб
  • простатата
  • кожата
  • стомаха

Общите констатации от многочислени изследвания върху хора са дали спорни резултати и лимитирани доказателства за изгодата от пиенето на зелен чай върху общия риск от рак.

Отслабване

Преглед на няколко изследвания откри, че катехините в зеления чай и кофеина могат да играят роля в увеличението на енергийния метаболизъм, което може да докара до намаляване. ( 5 )

Допълнителен мета-анализ на няколко разнообразни механизма за намаляване, провокирани от полифеноли в чая, допуска, че катехините и кофеинът синергично провокират резултати на загуба на тегло, за разлика от това, че те са резултат единствено от кофеина. ( 6 )

Въпреки това, въздействието на пиенето на зелен чай върху отслабването е малко евентуално да има клинично значение. Повечето изследвания, които демонстрират дребни промени в метаболизма, употребяват екстракти от зелен чай с извънредно високи концентрации на катехини.

Здраве на сърцето

Проучване от 2006 година допуска, че потреблението на зелен чай е обвързвана с понижена смъртност заради сърдечно-съдови болести. ( 7 )

Проучването наблюдава над 40 000 участници на възраст 40-79 години в продължение на 11 години, започвайки през 1994 година Установено е, че участниците, които пият минимум пет чаши зелен чай дневно, имат понижен риск от смъртност заради сърдечно-съдови болести.

Мета -анализ от 2016 година на проучване на зеления чай и сърдечно-съдовите болести поддържа тези открития. В разбора са включени общо девет изследвания, включващи 259 267 индивида. Учените заключават, че потреблението на зелен чай е обвързвана с удобни резултати във връзка с риска от сърдечно-съдови и исхемични болести. ( 8 )

Отделни рецензии от  2017 г одина и от 2019 година също откриха, че полифенолите в зеления чай могат да намалят кръвното налягане, да понижат възпалението и да подобрят епителната функционалност, което може да помогне за понижаване на риска от сърдечни болести при хора с наднормено тегло или затлъстяване. ( 9 ) ( 10 )

Възпалителни положения на кожата

Зеленият чай има противовъзпалителни свойства. Преглед на клинични изследвания при хора и опити с кафези и животни откриха, че зеленият чай и неговият главен съставен елемент, епигалокатехин-3-галат (EGCG), имат явни противовъзпалителни резултати. ( 11 )

Анализ от 2019 година за използването на дестилат от чай в козметиката поддържа това. Учените откриха, че разтвори, включващи екстракти от чай, предизвикват противовъзпалителни реакции, когато се ползват локално. Те също откриха, че микроциркулацията на кожата се усъвършенства в засегнатите области. ( 12 )

Риск от инсулт

Редовното пиянство на зелен чай или кафе  изглежда е обвързвано с понижен риск от  .

Проучване съобщи, че включването на зелен чай в ежедневната диета на човек може да бъде обвързвано с дребна, само че позитивна смяна в риска от инсулт. ( 13 )

По-нисък холестерол

Преглед от 2011 година  установи, че потреблението на зелен чай, като напитка или под формата на капсули, е обвързвана със обилни, само че скромни понижения на общия холестерол на липопротеините с ниска компактност. ( 14 )

Диабет вид 2

Проучванията по отношение на връзката сред зеления чай и диабета са непоследователни.

Някои допускат по-нисък риск от диабет вид 2 при хора, които пият зелен чай, в сравнение с при тези, които не употребяват чай. 

Един обзор на 17 рандомизирани контролни изследвания откри връзка сред потреблението на зелен чай и намалените равнища на глюкоза и инсулин на гладно. ( 15 )

Допълнителен обзор от 2017 година на диетични полифенолни изследвания също свързва зеления чай, като част от средиземноморския модел на хранене, с понижен риск от диабет вид 2. ( 16 )

Въпреки това, други изследвания не откриват никаква връзка сред потреблението на чай и диабета.

Болест на Алцхаймер

В изследване на кафези в епруветка от 2011 година , учените тествали резултата на зеления чай за заболяването на Алцхаймер. ( 17 )

Тестовете употребяват CAGTE за показване на фитохимикали от зелен чай, евентуално налични след храносмилането в горната част на стомашно-чревния тракт и диференцирани PC12 кафези като модел за невронни кафези.

Учените откриват, че при високи равнища на централизация CAGTE е в положение да отбрани клетките от увреждащите свободни радикали и бета-амилоидни пептиди, които могат да играят роля в развиването на заболяването на Алцхаймер.

Използваната от тях централизация обаче е доста по-голяма от тази, която може да се откри в човешкото тяло.

Памет

Някои изследвания допускат, че зеления чай може да усъвършенства работната памет и други когнитивни функционалности на човек. ( 18 )

Двойно-сляпото изследване на доброволци откри, че зеленият чай може да бъде обещаващ при лекуване на когнитивни увреждания, свързани с невропсихиатрични положения като деменция .

Мета -анализ от 2016 година на наблюдателни изследвания допуска, че ежедневното пиянство на чай е обвързвано с понижен риск от когнитивно увреждане и леко когнитивно увреждане. ( 18 )

Други изгоди

Други изследвания допускат, че зеленият чай може да помогне за попречване на зъбни кариеси, и хронична отмалялост , да лекува кожни болести и да усъвършенства артрита  чрез понижаване на възпалението.

Необходими са обаче спомагателни клинични изпитвания върху хора, с цел да се затвърдят тези теории.

Хранителна информация

Неподсладено свареният зелен чай съдържа по-малко от 3 калории на чаша. ( 19 )

На 100 гр съдържа:

  • протеин – 0,22 гр
  • въглехидрати – 0 гр
  • мазнини – 0 гр
  • желязо – 0,02 мг
  • магнезий – 1 мг
  • калий – 8 мг
  • манган – 0,184 нг

Зеленият чай съдържа относително малко количество кофеин (приблизително 29 мг на чаша от 240 мл) спрямо черния чай (около 47 мг на чаша) и кафето (около  95 мг  на чаша). ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

Кофеинът в чаша чай може да варира според от продължителността на времето за запарване и количеството чай.

Зеленият чай съдържа едно от най-високите количества антиоксиданти от всеки различен чай. Зеленият чай съдържа към 30% полифеноли , от които почти 80% е EGCG. ( 23 )

Видове

Зеленият чай се предлага в доста типове и форми, в това число:

  • бутилирана и подсладена със захар или неестествен подсладител
  • единични пакетчета чай
  • пакетиран в огромна разфасофка
  • инстантен прахуляк
  • добавки от зелен чай, под формата на капсули или като течни екстракти

Зелен чай матча (Matcha)

Зелен чай матча (Matcha)

Докато зеления чай матча се прави от същото растение като останалите зелени чайове, японците са създали извънредно модернизиран набор от стъпки за подготвяне на този уважаван тип чай, който включва пулверизиране на чаените листа посредством развой на мелене.

Когато човек пие матча, се употребява цялото листо. При всички останали типове чай листата се накисват и по-късно се отстраняват. В резултат на това мача често носи доста повече кофеин, защото пиещият употребява самите листа.

Странични резултати и опасности

При възрастни има малко известни странични резултати, свързани с пиенето на зелен чай.

Въпреки това е значимо да се отбележат следните опасности и затруднения:

  • Чувствителност към кофеин: Хората с тежка сензитивност към кофеин могат да изпитат бодърствуване , тревога, нервност, гадене или смутен корем  след пиянство на зелен чай.
  • Увреждане на черния дроб:  Консумирането на висока централизация на дестилат от зелен чай може да повлияе негативно на здравето на черния дроб в редки случаи.
  • Други стимуланти: Ако човек употребява зелен чай дружно със стимуланти, това може да повиши  кръвното му налягане  и сърдечната периодичност.

По -голямата част от изследванията допускат, че редките случаи на увреждане на черния дроб от консумация на дестилат от зелен чай са идиосинкратични реакции. Прегледите на тези случаи също не са в положение да заключат директната причинно-следствена връзка. ( 24 )

Винаги се консултирайте с доктор, преди да започнете каквато и да е билка или добавка.

Често задавани въпроси

Кога да пием зелен чай?
Може да пиете зелен чай заран вместо кафе, преди или след подготовка или сред храненията. Не се предлага да се приема преди лягане, тъй като съдържа кофеин и е диуретик.

Изострящите мозъка свойства на напитката се дължат частично на съществуването на кофеин, стимулант, за който е потвърдено, че покачва вниманието и бдителността. ( 25 ) ( 26 )

Въпреки това, за разлика от кафето и другите кофеинови питиета, зеленият чай също съдържа L-теанин, аминокиселина, която има успокоителен резултат. L-теанинът и кофеинът работят дружно, с цел да подобрят мозъчната функционалност и настроението – без да предизвикват негативните странични резултати.

Някои изследвания демонстрират, че пиенето на зелен чай може да бъде изключително потребно тъкмо преди подготовка. Приема преди подготовка усилва изгарянето на мазнини със 17% спрямо плацебо. ( 27 )

Нещо повече, чаят може да форсира възобновяване след интензивна подготовка, демонстрира друго изследване. ( 28 )

Съществуват и отзиви, че с цел да се възползвате от цялостните антиоксидантни сили на зеления чай, той би трябвало да се употребява сред храненията. Това значи, че би трябвало да го консумирате най-малко два часа преди и два часа след хранене.

За какво оказва помощ зеления чай?
Зеленият чай е цялостен с антиоксиданти. Може да помогне за намаляване, поддържане на мозъчната функционалност, понижаване на шанса за развиване на сърдечни болести и да предложи известна отбрана против рак.

Колко време се пие зелен чай?
Пиенето на три до пет чаши зелен чай дневно наподобява оптимално, с цел да извлечете най-вече изгоди за здравето.

Въпреки това някои изследвания демонстрират изгоди за здравето при хора, които пият единствено една чаша дневно, до момента в който други изследвания считат, че пет или повече чаши дневно са оптимални. ( 29 ) ( 30 )

Заключение

Зеленият чай може да има редица изгоди за здравето. Например, може да помогне за контролиране на тежестта, инфектиране на кожата и диабет вид 2. Някои изследвания също свързват потреблението на зелен чай с възстановяване на сърдечно-съдовото здраве.

Зеленият чай има една от най-високите концентрации на антиоксиданти от всеки различен чай. Той е естествено нискокалоричен и съдържа по-малко кофеин от черния чай и кафето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР