Хората с увредено зрение в миналото години наред е трябвало

...
Хората с увредено зрение в миналото години наред е трябвало
Коментари Харесай

Кой е Луи Брайл – създателят на една революционна азбука

Хората с повредено зрение в предишното години наред е трябвало да учат комплицирани системи за четене и писане с огромни дефекти. Докато един френски младеж през 19 век на име Луи Брайл не трансформира всичко това.

Роден зрящ, Луи ослепява на 3 години, само че още като младеж основава революционна си система за четене и писане. Битката му обаче надалеч не завършва тук – тъй като той първо би трябвало да убеди Кралския институт за слепи деца в Париж да я одобри.

В този текст ще научим повече за това кой е Луи Брайл, индивидът, който изобрети известната писменост.

 Louis Braille, Panthéon de Paris 2012-10-11

Брайл умира, преди системата му да се популяризира – когато туберкулозата лишава живота му през януари 1852 година

Но преди гибелта му институтът приема неговата система, провеждайки проява през 1844 година: клиент прочита стихотворение на глас, а едно дете го преписва на Брайл. След това второ дете, което не е чуло стихотворението, прочита брайловата версия.

Демонстрацията потвърждава полезността на системата – и през 1854 година институтът публично я приема.

Но отвън Париж тя се популяризира постепенно. От другата страна на Атлантическия океан, в учебното заведение за слепи Пъркинс, учениците имат лична система за писане върху набраздена хартия… само че тя е такава, че те не могат да прочетат какво са написали.

То взема решение казуса с различните системи за четене и писане, които са комплицирани или невъзможни за четене от незрящи хора. И с помощта на брайловите пишещи машини скоро става елементарно и налично да се печата.

Луи Брайл вижда по-голяма цел в своето откритие – „ Такъв инструмент за връзка ще прекъсне един древен цикъл “, декларира той. „ Нямаме потребност от страдание, нито би трябвало да ни припомнят, че сме уязвими. Трябва да бъдем третирани като равни – и връзката е методът, по който можем да реализираме това. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР