Хората с ампутирани крайници, отстранени органи и други сериозни заболявания

...
Хората с ампутирани крайници, отстранени органи и други сериозни заболявания
Коментари Харесай

От 2018 година закриват ТЕЛК-овете. Ето каква реформа готвят

Хората с ампутирани крака, отстранени органи и други съществени болести към този момент няма да се постанова да вървят на преосвидетелстване пред лекарските комисии, с цел да получават своята пенсия за неработоспособност. Това сподели през днешния ден във Враца заместник-министърът на труда и обществената политика Султанка Петрова.

Тази смяна е единствено една от залегналите промени в цялостната идея на Министерството труда и обществената политика, която визира експертизата на работоспособността и здравната експертиза. Голямата промяна в работата на ТЕЛК стартира от идната година. “От началото на 2018 година стартира промяната малко по малко, заяви Дарик.

" Започваме от преструктурирането на ТЕЛК-овете и идната стъпка е смяна в законодателството. Първите и най-важни промени, които ще бъдат направени, са в Закона за здравето, където се касае за ТЕЛК-овите решения и другите промени ще са в Наредбата за здравна експертиза”, разясни зам.-министър Султанка Петрова

Реформата планува ТЕЛК-овете в цялата страна да бъдат закрити и на тяхно място да стартират работа Центрове за преосвидетелстване. Изцяло изменен ще е методът на работа в тези центрове.

" Всички оценки на работоспособността и медицинските експертизи ще се правят въз основата на интернационалната подредба на Световната здравна организация, която регистрира човешкото действие, увреждане и здраве. Към момента това е най-хубавият и обективен метод на работа в тази посока. Методите на работа там са стандартизирани и няма късмет за злоупотреби ",коментира още зам.-министър Султанка Петрова.

Вторият главен акцент в идните промени е оправянето с многочислените случаи на неточно издадени решения на ТЕЛК.
тагове ТЕЛК промяна Султанка Петрова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР