Хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да

...
Хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да
Коментари Харесай

Промените за втората пенсия минаха на първо четене


Хората, родени след 31 декември 1959 година, ще могат да избират три метода за приемане на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Това гласоподава на първо четене болшинството в Народното събрание с поправките в Кодекса за обществено обезпечаване. Така се урежда изплащането на пенсиите от наложителните частни фондове, които все още ръководят над 17 милиарда лв., заяви БНР.

Промените дават опция на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 година до 2025 година в това число, да могат да упражняват правото на избор на обезпечаване до 1 година преди тази възраст.

Този интервал ще се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Изрично се планува, че спомагателните пожизнени средства за напреднала възраст и на разсрочено заплащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се основава спомагателен запас.

От Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се въздържаха при гласуването с претекста, че поправките не са съобразени с рекомендациите на регулаторния орган - Комисията за финансов контрол.

Социалистите даже окачествиха текстове като лобистки и настояха, че обслужват ползите на частните пенсионни фондове.

Социалният министър Деница Сачева обаче посочи, че с промени те в закона е реализиран баланс и компромис и обърна внимание:

„ Първите дами, които би трябвало да се пенсионират, би трябвало да могат да създадат това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право заради процедурни съображения.

Интересите на пенсионерите са напълно обезпечени, като от една страна пенсиите им се дефинират от брутната сума на вноските, а въпреки това те могат да трансферират своите средства по техен избор в Национален осигурителен институт и противоположното “, разяснява министър Сачева.

Новите текстове са основни за най-малко 17 хиляди дами, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от три милиона обезпечени в частни компании и фондове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР