Хората по света са заплашени от нов тип пристрастяване: номофобия

...
Хората по света са заплашени от нов тип пристрастяване: номофобия
Коментари Харесай

Номофобия заплашва хората по цял свят

Хората по света са застрашени от нов вид пристрастяване: номофобия - боязън от неналичието на мобилен телефон. Това към този момент е прието като проблем и си е тип пристрастяване - по-скоро към световната мрежа, в сравнение с към мобилното устройство. Има клиники по света, които лекуват интернет зависимостите. Това е най-големият проблем на човечеството - губи се обществената връзка. Някои надали не поддържат онлайн връзки: изпитват същински усеща към индивида насреща, без в никакъв случай да са го виждали и докосвали, разяснява психологът Ина Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Експертката е на мнение, че самотата поражда и от лесния достъп до информация. Според Антонова колкото по-информирани сме, толкоз по-сами желаеме да останем и тогава се стига до чувството за самота.

Няма с кого какво да си кажем, тъй като знаем всичко. Може да потърсим в Гугъл - е измежду неправилните ни показа. Всичко това се дължи на доста страхове - да не ни видят, да не ни опознаят. Винаги имаме време да измислим отговор, да избягаме и да се скрием безнаказано, разясни още специалистката. И добави: пристрастяваме се към личните си положителни хормони - допаминова взаимозависимост. Най-добрата методика за справяне с казуса с пристрастяването постоянно е била стимулация и награждаване. Няма по какъв начин да проработи " това ти вреди, стой да го правиш ".

По думите на психоложката ограничаването е принуждение, а насилието поражда отплата, което значи, че ще засилим зависимостта. Трябва да променяме поетапно ползите си и да се ангажираме с действия, които също ни носят наслаждение.

Вече над 97% от популацията на страната ни употребява мобилен телефон, а близо 95 на 100 имат смарт телефон. Това сочат данни от изследване на един от огромните телекоми у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР