Хората по света са разтревожени от промените в климата и

...
Хората по света са разтревожени от промените в климата и
Коментари Харесай

Кои са петте неща, от които най-много се бои светът

" Хората по света са разтревожени от измененията в климата и към този момент гледат на тях в персонален проект - по какъв начин се отразяват те на живота им, околните и страната им ". Това разяснява за Фондация " Томсън Ройтерс " Джейкъб Пущър, един от създателите на публикуваното във вторник огромно изследване на американския социологически институт " Пю ".

То ревизира от какво се боят хората в 38 страни от всички континенти. Анкетата е направена измежду 42 000 души в интервала сред 16 февруари и 8 май 2017г. и от нея се вижда, че по отношение на изследването от преди четири години делът на показалите климатичните промени като огромна опасност е скочил от 54% на 61%.

Най-притеснени са участниците от Латинска Америка - в седемте включени страни приблизително 74% са споделили, че това е огромна опасност. В Африка тази група също е забележителна (58%), като съгласно Пущър едно от вероятните пояснения е, че по този начин реагират хора от по-бедни страни без благоприятни условия да се борят с последствията. Най-малка паника по тази тематика демонстрират в Израел (38%) и Русия (35%).

Топ 5 на заканите

Водещата опасност съгласно изследването е рисковото принуждение на терористите от " Ислямска страна ". Тя е сложена под №1 в 18 от интервюираните страни - най-вече такива от Европа, Близкия изток, Азия и Съединени американски щати, претърпели смъртоносни атентати.

От осемте препоръчани от социолозите на " Пю " закани измежду челните 5 попадат хакерските атаки от други страни, положението на световната стопанска система и вълната от мигранти/бежанци.

Докато в международен проект медианният индикатор за хакерските атаки и стопанската система е 51%, то казусът с имигрантите е посочен като главен от 39%. В една единствена страна - Унгария, бежанците са посочени като най-голямата опасност за националната сигурност.
 ISIS and climate change seen as among top threats around the world

Японците са показали хакерските атаки като водеща паника, а американци, германци и британци я слагат на второ място.
Гърци и венецуелци са най-притеснени от положението на международната стопанска система и това най-вероятно отразява проблемите на личните им страни. В Гърция, да вземем за пример, 98% са споделили, че националната им стопанска система е в неприятно положение, а 88% са сложили под опасност №1 ситуацията на международната стопанска система. За съпоставяне - едвам 12% от холандците считат, че стопанската система им е зле и, надлежно, 21% са разтревожени за международната стопанска система. Същият претекст, като този при гърци и венецуелци, стои зад това, че в доста страни в Близкия изток и Латинска Америка тази опасност е под №2.
 Publics that see their countries struggling economically tend to feel more threatened by the condition of the global economy

Мощта на Съединени американски щати, Русия и Китай

На този декор е показателно, че доста близко след водещите пет закани хората слагат " мощта и въздействието " на Съединени американски щати, Русия или Китай. Турците са оповестили американското въздействие за водещата опасност (72%) за страната им. В Южна Корея и Виетнам 8 от 10 интервюирани се опасяват от китайското въздействие.

От Русия се боят най-вече поляците (65%), само че също по този начин и турците (54%), йорданците (49%), американците (47%), испанците (47%) и французите (45%).

Няма изключително разбъркване в съпоставяне със същото изследване от 2013г. като се изключи увеличената паника от американската мощ и въздействие, споделят създателите, и водещата причина за това е избирането на Доналд Тръмп за президент.

Испания е забавно изключение в Европа, тъй като там 59% са обезпокоени за въздействието на Съединени американски щати.
 In Europe, more concern about Russian influence than that of U.S. or China

Какво мислят в Европа и Съединени американски щати

В десетте европейски страни, където е извършено допитването, както и в Съединени американски щати, Канада и Русия, болшинството от интервюираните показват като съществена опасност " Ислямска страна ". Медианният индикатор за Европа и Съединени американски щати е 74%, което слага групировката под №1, и даже в Русия по този начин дават отговор 58%. Категорично войнстващите ислямисти тревожат французите (88%) и италианците (85%).

Климатичните промени слагат като водещата опасност испанците (89%), шведите (64%) и канадците (60%). Сред десетте европейски страни в анкетата медианният отговор е 64% и даже в Съединени американски щати тази тематика тревожи болшинство от хората (56%).

В 7 от споменаните 13 страни над половината интервюирани считат хакерските атаки за огромна опасност, само че на никое място те не са посочени като главен проблем. В страни, претърпели такива набези, те тревожат над две трети от интервюираните - 71% в Съединени американски щати и 66% в Германия. За сметка на това едвам една трета (34%) от руснаците виждат опасност в това ново събитие.

Тревогата от бежанците от Сирия и Ирак е намаляла по отношение на допитването от пролетта на предходната година - тогава медианният отговор, че те са опасност, бе 49%, а в този момент това са показали 42%.
 Across much of Europe, ISIS is top concern

Разлики по възраст и убеждения

Авторите на изследването акцентират отчетливите разлики в отговорите поради идеологически правила. В интервюираните западни страни от бежанците се плашат извънредно представители на консервативната десница - в Германия, да вземем за пример, съотношението е 51% против едвам 14% от левицата; същото е и в Съединени американски щати - 60% против 14%.

В отношението към климатичните промени царува тъкмо противоположното съответствие. В Съединени американски щати те тревожат 86% от политическата левица и единствено 31% от консерваторите. Но сходни, въпреки и не чак в такива диспропорции, са данните и от Канада, Холандия, Англия, Швеция и Германия.

Възрастните (над 50 години) са надалеч по-разтревожени от " Ислямска страна " в 7 страни от Европа, Северна Америка и Русия. В Холандия, да вземем за пример, 78% от тази възрастова група дават отговор по този начин, до момента в който при младите холандци 46% одобряват ислямистите като огромна опасност.

Образованието също играе роля - от бежанците се плашат най-вече хора, приключили най-вече гимназия. Това е изключително очевидно във Англия, където разликата с групата на по-образованите доближава 21 пункта, и Франция - 20 пункта.
 Those on ideological right are more concerned about ISIS and refugees; those on left more concerned about climate change
 Older people tend to see ISIS as a greater threat  Those with less education more threatened by refugees

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР