Хората пазаруват по-рядко, но повече, все по-често избират кварталните магазини.

...
Хората пазаруват по-рядко, но повече, все по-често избират кварталните магазини.
Коментари Харесай

В условията на епидемия: Българите пазаруват по-рядко и от квартални магазини


Хората пазарят по-рядко, само че повече, все по-често избират кварталните магазини. Противно на упованията, потреблението на алкохол и цигари се свива. Макар и малко, има хора, които не считат да анулират планувана почивка в страната или да създадат ремонт. Това демонстрират данни от изследване на организацията за разбори организацията на пазарни изследвания BluePoint измежду 600 нейни контакта от разнообразни генерации в интервала 10-15 април, представено от „ Дневник “.

Получените данни демонстрират, че 76% от участниците в изследването, по-рядко пазарят без значение от вида формат. В същото време се схваща, че в случай че са пазарували храна преди по няколко пъти седмично с покупката на по-малко артикули, те в този момент се събират в еднократно извършване на покупки. Освен това доста хора са " превключили " извършването на покупки от комерсиалните вериги към кварталните магазини поради по-голямото улеснение, въпреки и да избират от по-малко артикули.

Освен това доста от запитаните дават отговор, че пазарят по лист, което лимитира спонтанните покупки, каквито да вземем за пример са снаксовете и чипсовете, чието ползване се свива с над 40%.

Потреблението на плодове и зеленчуци е свито поради опасенията от внасяне на болест у дома и по-голямата компликация за обезопасяването им.

Общо 21.7% от потребителите афишират, че ще запазят потреблението си отпреди рецесията с вируса, само че с по-евтини марки.

С 29% спада и потреблението на шоколадови и захарни произведения, най-голямо е това ограничаване при поколението, родено сред 1946 и 1964 година

Потреблението на цигари спада с 15%, като главно свиването се дължи още веднъж на същото потомство. При алкохола спадът е с 23% - както при твърдите питиета, по този начин и при бирата и виното, което опровергава тезата, че от въвеждането на изключителното състояние се пие повече. Не може да се каже в каква степен това се дължи на затворените заведения за хранене.

Поръчката на храна за у дома спада с 30%. В момента множеството консуматори готвят по-усилено, изключително поколението на родените сред 1980 и 1995 година и родените след 1996 година Освен това причина за по-малкото поръчки са и хигиенични съображения за мястото, където се подготвя храната.

Очаквано при покупката на облекла и обувки има стесняване с 48%. Това се дължи освен на затворените магазини, само че и поради промяната на единствено 2-3 тоалета при сегашния темп на живот, показват от компанията. Те предвиждат разпродажби след нормализиране на обстановката и също отваряне на опция за развиване на сегмента на втора ръка артикули, които в чужбина са по-добре развити от България.

Спадът при покупката на книги, вестници и списания е с 31%, макар че участниците в допитването заявяват, че четат повече - всеки трети отделя повече време за това.

Общо 9.8% от потребителите афишират, че няма да анулират плануваната си почивка това лято в България, като най-вече са те измежду поколението, родено сред 1965 и 1979 година Близо 19% са отменили проектите си.

Също 9.1% считат да приложат проектите си за покупка на ново обзавеждане, а 18.1% ще търсят благоприятни условия да не се откажат от тях.

На опреснителен ремонт са твърдо решени 10.1%, 26.6% ще опитат да не си трансформират проектите за това, а 15.7% са се отказали от тези планове.

5.9% са отменили проектите да купят автомобил.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР