Хората на изкуството в Русия не трябва да плащат цената

...
Хората на изкуството в Русия не трябва да плащат цената
Коментари Харесай

Михаил Баришников: Не наказвайте руските артисти и спортисти заради войната

Хората на изкуството в Русия не би трябвало да заплащат цената за войната в Украйна, счита един от най-бележитите балетисти, родени в Съветския съюз. Михаил Баришников, фамозен балетист, хореограф и актьор е срещу налагането на тежки наказания на сътрудници актьори и спортисти.

Този месец едни от изтъкнатите персони в областта на културата - диригентът Валерий Гергиев и оперното сопрано Анна Нетребко загубиха влиятелната си работа след като бяха призовани да се отрекат от връзките си с Путин и да осъдят кръвопролитната война, само че не го направиха.

„ Откритият продан в изкуството винаги е нещо положително “, сподели Баришников пред " Гардиън ". „ Не мисля, че е вярно да се трансферира тежестта на политическите решения на дадена страна върху плещите на дейци на културата или спортисти, които имат фамилии в страната. За хората в тези позиции неутралното отношение е задоволително мощно изказване. Ако би трябвало да бъда по-конкретен, Даниил Медведев би трябвало да играе на Уимбълдън. “

Миналата седмица английският министър на спорта Найджъл Хъдълстън съобщи, че е взел участие в диспути в Камарата на представителите, където е споделил: " Не считам, че хората ще са съгласни спортисти да развяват съветския байрак, изключително в случай че по някакъв метод поддържат Путин и режима му. "

Баришников споделя, че опасява, че Русия скоро ще направи невероятно бъдещето за младежите. „ В момента Русия би трябвало да направи решителна крачка. Или ще откри метод да постави завършек на сегашния спор и ще заживее в отворено световно общество, или ще бъде тласната към предишното, без вяра да изплува назад “, споделя той.

74-годишният Баришников, който е роден в Рига, Латвия, и е избягал от Съюз на съветските социалистически републики в Канада през 1974 година, желае да накара хората да се слагат в обувките на народа на Русия. Баришников стана част от ново придвижване, което се назовава " Настоящая Россия " – " Истинската Русия " в поддръжка на хората на съветската просвета, живеещи на всички места по света. В акцията вземат участие също писателят Борис Акунин и икономистът Сергей Гуриев, които сътвориха платформата, която моли руснаците да подаряват за Украйна.

„ Стотиците хиляди украинци, които са изгубили домовете си, препитанието си, околните си и даже живота си, без подозрение, понасят най-големия удар. Но всички ние, които приказваме съветски и принадлежим към съветския културен свят, също усещаме този удар. Самата дума " съветски " стана токсична “, се споделя в изказването на акцията им

Баришников съобщи, че всяка известна личност в Русия в сегашния миг е изправена пред значим избор. „ Индивидуалното решение на всеки актьор е дали да избере да съобщи намерено позицията си или не. От своя страна ще изтъквам папа Франциск. „ Войната е полуда! Спрете я! Това е свирепост!’ Ясно ми е към кого са ориентирани тези думи. Казано по-просто, Русия към този момент се е върнала във времето на Сталин. Изкуството понася големи вреди и е невероятно да знаем какво ще се случи в бъдеще. "
Популярни персони от Русия сътвориха платформа за дарения за Украйна
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР