Хората на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов сред общинските

...
Хората на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов сред общинските
Коментари Харесай

Фандъкова реже опашките на Цветанов и Софиянски в Столичния общински съвет

Хората на някогашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов измежду общинските съветници на партията в София няма да бъдат в листите за локалния избор. Място измежду претендентите за новия СОС няма да има и за "наследството от Софиянски ", заяви OFFNews, базирайки се на свои източници.

Знаковите съветници Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов няма да бъдат повече в групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Бившият началник на СОС Андрей Иванов бе втори в кандидатската листа след кмета Йорданка Фандъкова през 2011 година, четири години по-късно влезе под № 14 в листата. Междувременно - през 2012 година той подаде оставка като началник на СОС по персонални аргументи, откакто името му гръмна в медиите след разкрития на Яне Янев(РЗС), че Иванов е придобил непозволено 60 парцела. Последва инспекция от Националната организация за приходите, която не сподели нарушавания. Срещу Иванов имаше и обвинявания, че е забавил връщането на собствеността на Общинска банка на общината. Иванов отхвърли. Сред свадите, в които бе забъркано името му, бяха и информации за лобизъм при състезания.

Срещу Андрей Иванов имаше голям брой медийни изявления и аз разбирам решението му да подаде оставка като ръководител на Столичния общински съвет, съобщи тогава кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя дефинира офанзивите като много съществени, а решението да се отдръпна като "основателно ".

Орлин Иванов е някогашен консултант от Съюз на свободните демократи (партията на Стефан Софиянски), след това стана самостоятелен, подкрепящ кмета Бойко Борисов. Сега е ръководител на непрекъснатата комисия по локално самоуправление и нормативна уредба и член на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет.

През 2011 година вицепремиерът и вътрешен министър тогава Цветан Цветанов заяви пред медиите, че трима общински съветници от София, свързани с десни политически сили в предходния общински съвет, са поискали 500 000 евро рушвет от кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Това е станало преди локалните избори през 2007 година, когато Плевнелиев почнал процедура за отчуждаване и оценка на общински парцел в територията на план за бизнес парк, с който бил зает. "С него са създали среща трима общински съветници, заемали значими позиции в общинския съвет. За тях мълчешком се знаеше, че това са брокерите в общинския съвет. Знаете, че до 2007 година Политическа партия ГЕРБ нямаше общински съветници”, описа Цветанов. Той добави, че с цел да бъдат решени проблемите на Плевнелиев тогава, тримата общински съветници са му поискали рушвет от 500 000 евро.

Кандидатът на Българска социалистическа партия за кмет на София и общински консултант на левицата по това време Георги Кадиев пък описа, че двама от общинските съветници, поискали рушвета, в този момент са общинари от групата на ГЕРБ. Той повтори думите на Цветанов и съобщи, че общинските съветници, поискали подкупа, са „ хора от така наречен група на брокерите в остарелия общински съвет до 2007 г.”.

Сравнение на съставите на СОС сподели, че Радослав Тошев и Орлин Иванов дават отговор на изнесените данни по години и партии. Проверка на прокуратурата обаче сподели, че изнесените данни от Кадиев не са правилни, а той се извини обществено на Орлин Иванов и другите наранени лица по случая. Плевнелиев също отхвърли присъединяване на Иванов. Неофициално той разгласи измежду сътрудниците си преди месеци, че повече няма да се кандидатира за Общинския съвет.

Орлин Алексиев, който идва на работа в постройката на "Московска " 33 с защита, влиза в общинския съвет през 2007 година дружно с Борисов като кмет и Цветанов като негов заместител. Три поредни мандата е консултант, ръководител на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет и член на тази по стопанска система и благосъстоятелност. Оглавява Съвета за ръководство на Специализирания общински приватизационен фонд от 2011 година От 2009 до 2011 година бе и началник на УС на НКЖИ. До 2018-а бе и представител на общината в общото заседание на Общинска банка.

Преди дни Алексиев разгласи пред столичен ежедневник, че самичък е взел решението си да напусне политиката още преди месеци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР