Хората, които се занимават с математика професионално, а и мнозина

...
Хората, които се занимават с математика професионално, а и мнозина
Коментари Харесай

Мозъкът вижда в математиката красота

Хората, които се занимават с математика професионално, а и мнозина други, виждат в комплицираните математически формули толкоз доста хубост, колкото има в най-прекрасната музика на великите композитори или в шедьоврите на изобразителното изкуство. 

Това потвърди опит на Лондонския академични лицей, за който споделя Би Би Си. На 15 математици в Англия били показани 60 разнообразни уравнения, които те можели да окачествят като „ грозни ” и „ красиви ”. Докато математиците ги разглеждали, реакциите в мозъка им били следени със скенер. Оказало се, че при възприемането на математиката се задействат същите мозъчни центрове, както при оценяването на художественото и музикалното изкуство, което всички виждаме като красиво.

Изследователите в опита считат, че може да има невробиологична основа в мозъка на всички хора, която служи за различаване на хубост даже в непредвидените места като в математиката, която е точна просвета и се основава на логиката.


Математическата формула на Ойлер – едно от уравненията, в които хората, които не се занимават професионално с математика, могат да открият най-вече хубост. Тя наподобява елементарна на тип, само че е извънредно дълбока по смисъла си. Сравнява пет от най-важните математически константи – 0-та, 1-та, „ e ” и Пи – двете най-често срещани трансцедентални цифри и „ i ” – фундаменталното имагинерно число. 

„ Голям брой зони в мозъка са свързани с разглеждането на уравнения. Когато гледаме математическа формула, която считаме за красива, се задейства тази част от мозъка ни, която дава отговор за страстите – предната орбитофронтална кора – също както когато следим прелестна картина или слушаме хубава музика ”, споделя един от създателите на изследването проф. Семир Зеки. Колкото повече хубост виждаме в една математическа формула, толкоз повече се задейства тази част от мозъка ни.

„ Изследванията на нервната система не могат да кажат какво е хубост, само че в случай че намираме нещо за хубаво, евентуално предната част от мозъчната кора ще бъде намесена и (чрез нея) можем да открием хубост във всичко ”, показва професорът.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР