Хората, които редовно ядат портокали, са по-малко склонни да развият

...
Хората, които редовно ядат портокали, са по-малко склонни да развият
Коментари Харесай

Портокал дневно възпрепятства макулната дегенерация


Хората, които постоянно ядат портокали, са по-малко склонни да развият слепота, настояват откриватели от Университета в Сидни. Дегенерация на макулата е заболяване, което визира централната част на ретината (макулата). Въпреки че е нарушено централното зрение, периферното се резервира.

Д-р Бамини Гопинат, професор по епидемиология, твърди, че хората, които ядат най-малко по един портокал дневно, са по-малко застрашени от макулна недъгавост. Дори ежеседмичната консумация на порция портокали е от изгода, твърди той.

Макулната недъгавост е обвързвана с възрастта и се появява вследствие на стареене на организма след 60-65 години. Тя попречва възприемането на обекти, лица, изкривяват се редове при четене, липсва нюх за цветове и може да се затрудни шофирането.

Екипът на Института за медицински проучвания на Уестмийд прави оценка данните на повече от 2856 австралийски възрастни на 49 години за интервал от 15 години.

Данните са взети от едно от най-големите епидемиологични проучвания в света - Blue Mountains Eye Study. Те включват информация за метода на живот и заболяванията на пациентите. Резултатите сочат, че потреблението на портокали ежедневно понижава риска от макулна недъгавост с 60 % даже 15 години по-късно.

Фактите се базират и на предходни проучвания, които демонстрират, че витамин А, Е и С са потребни за очите. Те са фокусирани на връзката сред флавоноидите и дегенерацията на макулата.

Флавоноидите съставляват мощни антиоксиданти , намиращи се в множеството плодове и зеленчуци и имат противовъзпалителни, противоракови и противоалергични свойства.

Свързани публикации.. Макуларната недъгавост - какво би трябвало да знаем? 0 Слепота - кои патологични процеси могат да я провокират? 0 Създават ново лекуване за макулна недъгавост 1

Изследван е и резултатът на други храни с флавоноиди като ябълки и алено вино, само че е открито, че те не защищават очите по този начин, както портокала.

Предишни проучвания демонстрират също, че храни, съдържащи

омега-3 мастни киселини, цинк, лутеин, витамин С и Е, могат да предотвратят макулната недъгавост и катаракта . Такива храни са: спанак, зеле, плодове, сьомга, риба звук, яйца, ядки, фасул, стриди и свинско месо.

Освен флавоноиди, бета-каротин и витамини, портокалът е богат и на калий, калций и магнезий. Така той се смята за антиоксидант, който защищава сърдечносъдовата система , попречва дегенеративни и ракови болести.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР