Хората, които наблюдаваме началото на диалога между Българската православна църква

...
Хората, които наблюдаваме началото на диалога между Българската православна църква
Коментари Харесай

Горан Благоев: Срещите между Българската и Македонската църкви трябва да са ежемесечни


Хората, които следим началото на разговора сред Българската православна черква и Македонската православна църква-Охридска архиепископия, сме извънредно прелестно сюрпризирани от скоростните темпове, с които той се развива.

Само преди по-малко от месец Светият Синод разгласи, че ще направи комисия, че ще стартира диалози, само че почтено казано, самият аз не бях оптимист, че това ще се случи толкоз скоро. Слава Богу, нашият Свети Синод доста прелестно изненадва с мъдростта, която демонстрира в този случай.

Срещите сред двете църкви от тук насетне би трябвало да станат ежемесечни. Нека да не са на две седмици, само че да бъдат ежемесечни срещи, тъй като има ужасно доста за изясняване в връзките сред Българската и Македонската църкви. Сред тези неща са, да вземем за пример, историческият генезис на църквата в модерна Македония. Това нещо не го виждам от страна на македонския Синод.

Всичко се взема решение на масата на договарянията. Беше значимо да се стартира, да се седне и да се води този диалог. На 21 декември в синодалната палата бяха македонският архиепископ Стефан и двама от митрополитите, само че и това не е по никакъв начин малко, тъй като става дума за главата на църквата и двама от старшите митрополити. Очакваше се да има по-голяма представителност от страна на МПЦ, само че значимото е, че първата крачка е направена. Тези хора стартират да беседват за това, което ние доста искахме да стане.

На първо място двете църкви взаимно да стартират срещи, а не първо да се съветват с една или друга поместна черква. Засега уверенията от страна на Светия Синод са, че не са имали диалози с Руската патриаршия или другите поместни църкви. Т.е. началото на диалозите сред двете съществени страни трябваше да стартират и през днешния ден сме очевидци на това. Резултатът от този първи диалог е оптимистичен. Да се надяваме, че от първите месеци на годината ние ще имаме едни още по-чести срещи.

Ако приказваме за взаимното честване на идни църковни празници, на които е богат идващият месец и половина, то разликата в календара единствено способства едните архиереи по единия жанр да са в България, респективно другите – в Македония. Трябва обаче да имаме поради, че църквата е една по-забавена в своя ритъм институция, вследствие на нейната вековна традиция не считам, че би трябвало да чакаме доста скоро такива взаимни визити и празнувания, колкото ни се желае. Трябва да се изяснят някои неща в Комисията и по-късно да се радваме на нашата реципрочност.

Една добра крачка в това отношение беше направена от страна на нашия патриарх Неофит, който изпрати собствен персонален представител – Величкият свещеник Сионий. Това е един млад архиерей, на който доста хора разпореждат огромни очаквания за разговора с Македония. За страдание той към момента не е синодален член, дай Боже и това в миналото да се случи. Тези стъпки са направени – визитата на българският свещеник в Струмица, посланието на българския патриарх Неофит особено до Струмишка епархия и до вярващите хора в Република Македония. Това са все едни дребни, само че прекомерно положителни стъпки в посока на доближаването. Много е значимо обаче да го забележим и от страна на Македония.

Много е значимо от Македония да пристигна в действителност една доста безапелационна поръчка, че ние сме едно. Не да се приказва за два народа, не да се приказва за нашата и вашата обща история, нашата история до 1945 година е обща. Тя е една и взаимни отстъпки в това отношение не трябва да има. Надявам се, че Светият Синод няма да ги направи. Подчертавам, че тази реципрочност би трябвало да забележим и от страна на МПЦ-Охридска архиепископия. /БГНЕС

----------

Горан Благоев, публицист и водещ на предаването „ Вяра и общество “ по Българска национална телевизия 1. Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР