Хората, чиято пенсия плюс ковид добавката след преизчислението, е по-ниска

...
Хората, чиято пенсия плюс ковид добавката след преизчислението, е по-ниска
Коментари Харесай

Над 1 милион пенсионери ще получат по три добавки през февруари

Хората, чиято пенсия плюс коронавирус добавката след преизчислението, е по-ниска от декемврийската, ще получат още две компенсации през февруари.

Това стана ясно на брифинг на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков и ръководителя на Националния застрахователен институтит Ивайло Иванов.

Гьоков изясни, че през февруари пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии и коронавирус добавката, както и доплащане, с цел да се доближи размерът от декември. Към тази сума ще има и в допълнение заплащане за февруари.

Тоест към преизчислената пенсия ще има още три доплащания - коронавирус добавка 60 лв., доплащане за февруари за размера за постигане на декември и доплащане за януари.

От март до юни общият размерът за заплащане ще се образува като към пенсията ще се прибавят още две доплащания - коронавирус добавка и доплащане, с което да се доближи размера на декемврийската пенсия.

Министърът акцентира, че в януарската пенсия влиза и разликата сред 25 и 31 декември, като през идващите месеци това доплащане няма да го има.

" След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер директно отражение откри преизчислението на пенсиите от 25 декември, и намаляването на спомагателното заплащане от 120 на 60 лв., се сътвориха нереалистични упования в огромна част от пенсионерите ", добави министърът на труда и обществената политика.

Причината за това е, че крайната сума, която са получили пенсионерите след служебното преизчисляване с коефициент на тежест за една осигурителна година от 1,35 на 100, е по-ниска от последните месеци на 2021 година

Няма размер на самостоятелната пенсия, който да е по-нисък от получават в края на 2021 година, безапелационен е Гьоков. Средното нарастване на пенсиите е 12,9%, което е междинен растеж от 61,25 ст. В пенсионната история от последните години няма сходно нарастване в границите на една година, счита министърът.

По думите му през януари общата сума на заплащанията - пенсиите и коронавирус добавките, при една забележителна част от пенсионерите се е различавала от полученото през декември в минус. За по-голяма част от възрастните хора разликата е под 10 лв..

Гьоков обърна внимание, че пенсиите под линията на беднотия ще има, само че " все още няма пенсия за застрахователен стаж и възраст плюс добавка, която да е под тази линия ".

По думите му хората, които получават пенсии под линията на беднотия и нямат други приходи, ще бъдат подкрепени.

Председателят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изясни, че от този месец стартира изплащането на еднократната помощ от 75 лв. на пенсионерите със приключен имунизационен курс. Общият брой на подкрепените лица е 694 683 души. На 959 са изплатени парите в чужбина.

Иванов добави, че спомагателни заплащания, с цел да се доближи пенсията от декември, ще се изплаща, в случай че има разлика в минус.

Разработено е особено приложение в Национален осигурителен институт, в което пенсионерите могат или с ПИК на Национален осигурителен институт, или като го изискат, да погледнат, където е записана сумата за декември с добавките, както и сумите за януари и декември, какво доплащане ще получат, в случай че пенсията плюс добавката е по-ниска.

Хората, получаващи пенсиите си в пощенски клонове, ще получат касов бон, на който ще написа размерът на пенсията, на коронавирус добавката и двете добавки, в случай че пенсията е била по-малко от декември.

На въпрос за какво не се раздели изплащането на пенсиите от коронавирус добавката, с цел да няма комплициране у пенсионерите, Гьоков съобщи, че това води до непреки разноски в системата, които надали са нужни.

Председателят на Национален осигурителен институт от своя страна разяснява, че в случай че бъдат разграничени заплащанията, пенсионерите ще би трябвало да вървят до пощенските клонове няколко пъти
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР