Хора и улици - София е град като град. И

...
Хора и улици - София е град като град. И
Коментари Харесай

Историите на тези пет софийски къщи ще ви смаят! СНИМКИ

Хора и улици - София е град като град. И в него тръгваме нанякъде, само че стане ли дума за старите софийски къщи и техните истории, постоянно се връщаме обратно, с цел да ги разгледаме, написа.

Колкото и да бързаме. Заставаме умерено пред красивите им старовремски фасади, постепенно учим фантастичните им орнаменти, насочваме взор нагоре пред изящните им покриви и започваме да си представяме тогавашните уютни вечери зад превъзходните им вехти непроницаеми пердета, преди да заживеят втория си живот като посолства, столични дирекции и други.

Там обаче се крият колкото персонални шепоти и трепети, толкоз и призраци на цели столетия и течения на изкуството и архитектурата.

Днес сме подбрали забавните истории на 5 от тези къщи, които ще ни върнат чак до интервала след Освобождението и първата половина на предишния век.

Започваме нашата разходка от една от най-представителните улици на града ни

- „ Сан Стефано “, и от времето, когато София е в разцвета си - началото на XX в. Градът към този момент е осветлен от златножълтите електрически лампи, по улиците е тръгнал първият трамвай, а задграничните и българските архитекти неуморно разкрасяват града, издигайки една след друга превъзходни къщи.

Едни от тях са фамозните калоферски съграждани Георги Фингов и Киро Маричков (дядо на „ шуреца “ Кирил Маричков), създатели на доста архитектурни планове на всички места из България и едни от първите и най-емблематични представители на течението сецесион у нас, което се характеризира с богати украшения и орнаменти.

Точно такива изящни детайли откриваме и върху фасадата на къщата на семейство Дренкови - пример и знак на този интервал, която се намира на ул. „ Сан Стефано “ 31.

Неслучайно тя бива издигната през 1905 година, когато е самобитният пик на това архитектурно течение.

Едни от отличителните й белези са покритата с купол ъглова кула и стройното изпъкнало женско лице, наместило се на върха на най-големия прозорец на къщата. Сецесионът обаче не остава единствено по фасадата, а се „ подписва “ и върху забележителната ограда на постройката, върху която откриваме листенца.

 Къщата на Дренкови / https://poznavame-li-sofia.blogspot.com/

Постройката се появява като фамилна къща на Стефан Дренков (също калоферски гражданин) и Вера Дренкова (германка с първична фамилия Льовенхаген).

Освен че отразява патриархалния дух от тези години, който е повелявал, че всяко семейство би трябвало да си издигне огромна хубава къща, където челядта да израсне, тя е възпроизвела и духа на тогавашната разрастваща се София.

За страдание някои от тези архитектурни шедьоври, както знаем, към този момент не са всред живите мостри или са пред разпад, само че тази столетница удържа на времето и пазейки в себе си всички тези мемоари, през днешния ден служи за постройка на Гръцкото посолство.

От съвсем две десетилетия по-късно е и чудният дом на сливенския фабрикант Киро Стефанов

Гордо извисяваща се тъкмо при започване на ул. „ Париж “ 1, където тя се кръстосва с „ Московска “, постройката има архитектурната привилегия да се нарежда на ъгъл, което дава огромен късмет на нейния талантлив занаятчия Никола Лазаров - един от най-видните имена в строителното минало на България - да разгърне въображението си.

Днес никой не може да мине оттова и да не насочи взор към превъзходния й ъглов акцент. Той е обкръжен от два пиластъра, които ни връщат назад към теченията на Ренесанса и барока, завършващ на мансардния етаж типично по неокласически с фронтон.

Точно на него с красиви огромни числа е запечатана и една година, която дълго време няма да можем да прокудим от съзнанията си – 1921-ва, когато е била издигната постройката. В поясите от лаврови листа по основния й корниз пък откриваме детайли на сецесиона.

 Домът на Киро Стефанов / фотография: Александър Геров

В тази неповторима палитра от архитектурни стилове, отразяваща безспорния гений на нейния основател, се вижда и предприемчивият дух на фамилията на първия й притежател Киро Стефанов.

На първия етаж от къщата си той позиционирал работните си кабинети. Интериорът не е напълно непокътнат, само че вътре може да се видят истинският парапет и мозайката след входната врата.

Сливенският фабрикант и двамата му братя наследили от татко си една от първите заводи за платове в Сливен, с която реализират огромни триумфи, печелят голям брой награди за качество и даже получават поръчки от царското семейство.

Всъщност тъкмо 10 години откакто Киро се настанява в къщата, един от братята му - Стефан, застава на поста министър на финансите. Тъкмо в тези години страната се радва на огромен стопански прогрес макар Голямата меланхолия в международната стопанска система.

Оттогава минава доста време, само че през днешния ден бижуто на Лазаров към момента грее в цялостния си искра. Понастоящем къщата, монумент на културата, е известна повече като „ приемната “ на Софийската община, а през 2019 година в нея за малко бе настанен Информационният център за кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Малко по-надолу на ул. „ Московска “ 41 при ъгъла й с „ 11 август “ ще се докоснем както до още една смайваща архитектура, по този начин и до една от най-вълнуващите истории на България от първата половина на XX век.

Тук ще намерим себе си пред тогавашния дом на бележития български банкер, политик и патриот Атанас Буров, чийто образ незабавно ни отпраща към 30-те години на предишния век.

За епохата на модернизма ни приказва фасадата й откъм „ Московска “, поради нейните по-сдържани детайли.

От другата страна обаче ставаме очевидци на забавното архитектурно решение на проектиралия я Сава Овчаров, което цели още веднъж да ни отпрати към сецесионовото великолепие с майсторски корниз и изпъкващия релеф на Свети Георги.

Така сложена на границата сред двете течения в изкуството, къщата от 1933 година припомня и за спорната и прелюбопитна персона на самия й притежател, който живее там до 1941 година

 Къщата на Атанас Буров / фотография: Елина Нинова

В нейните изящни салони демократът, министър в четири кабинета и народен представител от 1911 до 1934 година, е приемал формалните си посетители. Тук е кроил авторитетните си речи и е планувал икономическото бъдеще на страната ни.

Тук той е прекарвал и уютните си фамилни вечери край камината с двете си деца Стефан и Недялка и с обичаната си Смарайда или както я наричали всички – мама Майда, която отговаряла за „ вътрешната политика на къщата “. Любопитно е, че домът им постоянно е бил осветлен от десетки лампи през нощта.

Животът на Буров без подозрение е неразделна част от ориста и историята на България, само че през днешния ден, забързани, мнозина не осъзнават, че минават край фамилната къща на видния финансист.

Поради архитектурните си достолепия и истинския си интериор постройката е оповестена за монумент на културата, а в този момент в нея се е настанила Дирекция "Социална активност " на Столичната община.

Продължаваме още веднъж по ул. „ 11 август “ и се стопираме на №4 при къщата, която е обитавал кметът на София в спешния интервал сред края на Първата международна война и 1920 година - доктор Георги Калинков, който е един от създателите на Демократичната партия.

Той в действителност не е родом от България, а е бесарабски българин от Твардица, Молдова, и е емигрант след Руско-турската война от 1828-1829 година С докторската си дисертация по право от Брюксел върху комерсиалните сдружения той се връща в София и работи като юрист дълги години.

Разказът за фасадата на изящния му дом обаче е също толкоз любопитен, колкото историята на тогавашния кмет. Всъщност докторът е имал три „ залепени “ къщи, като тази, която се открива пред нас, е най-новата, предопределена особено за неговата брачна половинка от първия брак и техните деца.

 Къщата на доктор Георги Калинков / фотография: Йордан Симеонов

Построена през 1907 година, тя още веднъж е подписана със разпознаваемия почерк на арх. Никола Лазаров и превзема с комбинацията си от елементарна геометрия и изпъкващи живописни орнаменти.

Респектиращата постройка обаче се вижда отдалеко най-много по ъгловото оформление посредством изнесени еркери на етаж втори, следван от изострен покрив на третия. В дъното на двора й към момента можем да забележим към този момент схлупилата фасадата си първа сграда, която очевидно не е била застигната от огромното благоустрояване при започване на предишния век.

Днес емблематичният бивш дом на Калинкови е благосъстоятелност на Столичната община и там алегорично се е разположила нейната приемна. Интериорът не е напълно непокътнат, само че вътре могат да се видят истинският парапет и мозайката след входната врата.

За край приключваме с една от първите постройки в младата столица, издигната скоро след Освобождението. Заставаме още веднъж на знаковата „ Московска “, този път № 17, а пред нас в целия си непокътнат искра се разкрива домът на още един бесарабски българин - Димитър Греков правист и политик.

Първоначално част от Консервативната, а по-късно от Народнолибералната партия, той е първият ръководител на Върховния съд, министър на правораздаването в две държавни управления, ръководител на Третото нормално национално заседание и даже министър-председател за няколко месеца през 1879 година

Но като се изключи че е пръв в доста инициативи, той e един от най-активните участници в основаването на Търновската конституция, а по-късно е имал достойнството да бъде измежду тримата български пратеници, срещнали се във Виена с бъдещия цар Фердинанд.

 Домът на Димитър Греков / фотография: Александър Геров

Неговата къща е била една от най-представителните през 80-те години на ХIХ век

Първите й два етажа, които са без ярки орнаменти, са били издигнати през 1882-ра от австрийския проектант Ото Дьоркен в тогавашния дух на неокласицизма, а идващият е надстроен от родния ни занаятчия Никола Юруков цели 32 години по-късно.

че прибавя етаж, той я декорира в стила на късния сецесион и майсторски приключва постройката с огромен фронтон на върха, който напълно се съчетава с долната й част.

За благополучие знаковата сграда е напълно непокътната и през днешния ден е под грижите на Европейската банка за възобновяване и развиване.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР