Хонконгската кухня привлича вниманието на все повече шеф-готвачи, решили да

...
Хонконгската кухня привлича вниманието на все повече шеф-готвачи, решили да
Коментари Харесай

Световни кухни: Кухнята на Хонконг

Хонконгската кухня притегля вниманието на от ден на ден шеф-готвачи, решили да открият нейния присъщ жанр, който в действителност е примес от китайската, японската, корейската и английската кухня. Не се учудвайте във връзка въздействието на англичаните, тъй като въпреки всичко този регион е бил дълго време колония на Англия.

Тук ще попаднете в един чужд за вас свят и кухня, разчитаща най-вече на рибата и морските деликатеси, ориза, сушените плодове и зеленчуци и естествено типичните за района подправки.

Добре е да знаете, че наред с безбройните заведения за бързо хранене или сергии с подготвени за консумация азиатски ястия, на които ще се натъкнете на набучени на съчка гълъби и свински вътрешности или на плуващи в тлъстина пържени свински крачета, в Хонконг можете да попаднете и в едни от най-луксозните заведения за хранене, в които в миналото сте били.

Всъщност очарованието му евентуално се крие точно в този конфликт на контрастите, който се усеща изключително отчетливо във връзка с хонконгската кухня.

Ето 3 типични за района хонконгски специалитети, които безусловно би трябвало да удостоите с вниманието си.

Пон Чой

 Кухнята на Хонконг

Това е тип многослойно ядене, състоящо се от най-малко 9 съществени съставки, разпределени в 3 пласта, които се задушават на муден огън. То сграбчва вниманието на всички туристи с голямото обилие от меса, морски блага и всевъзможни зеленчуци. В него непроменяемо участва свинско коремче (шкембе), всякаква риба, рибни кюфтенца, морски блага, репички, тофу, китайско зеле, гъби шийтаке и какво ли още не. Тайната на неповторимия му усет се крие освен в изобилието от артикули, типични за Хонконг, само че и в благоуханните подправки и аромати, които се прибавят по време на приготвянето му.

Дим сум

 Кухнята на Хонконг: Дим Сум

Това е тип тестено произведение от рода на пастата, напомнящо италианските равиоли или съветските пелмени, което се сервира с заряд по ваш избор. За Хонконг особено е Дим сум с заряд от патешко месо, трюфели, гъши дроб и сирене Бри.

Не е доста ясна историята му, само че се свързва с появяването на чайните. Съществувало е схващането, че чаят би трябвало да се употребява независимо, без никаква храна, освен с цел да може човек пълноценно да му се наслаждения, само че и от боязън от качване на килограми. Когато станало известно, че чаят подкрепя положителното храносмилане, чайните почнали да оферират и дребни хапки дружно със сервирания чай и по този начин се родила и концепцията за Дим сум. Можете да го консумирате от заран до вечер, както вие сами си решите.

Стогодишно яйце

 Кухнята на Хонконг: Стогодишно яйце Снимка: cdn.history

Можете да срещнете стогодишното яйце и като вековно или даже хилядолетно, само че истината е, че то се подготвя за седмици или най-много 5 месеца. Което по никакъв начин не е малко, нали?

Без значение дали яйцата са пилешки, пъдпъдъчи или пачи, те се оставят да престоят в котел с плам, черен чай, лайм и сол за най-малко 7 седмици. В резултат на това те получават кафеникав цвят и сходна на желе текстура. В случай, че съумеете да се абстрахирате от типа им, както и от носещия се от тях мирис на амоняк, ви съветваме да пробвате най-малко едно стогодишно яйце. Ако не сте яли стогодишно яйце, значи не сте били в Хонконг. Така най-малко се твърди.

Вижте още апетитни оферти за:

- нудли;

- ориз по китайски;

- пилешко по китайски.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР