Хонконг не е Китай - този графит, изписан на много

...
Хонконг не е Китай - този графит, изписан на много
Коментари Харесай

Протестът в Хонконг вече е директно предизвикателство към Пекин

" Хонконг не е Китай " - този графит, изписан на доста места в завладения от стачкуващи парламент на самостоятелната територия, е знак на най-голямото предизвикателство към президента Си Цзинпин за 7-те години, откогато е на власт и се трансформира в най-силният от десетилетия китайски водач.

Избухналият късно в понеделник в офанзива и завладяване на постройката на администрацията на Хонконг митинг най-сетне накара Пекин да отговори на продължаващите седмици наред митинги и да предизвести, че случилото се е " неприкрито предизвикателство " към модела " една страна, две системи ", гарантиращ висока степен на самостоятелност на някогашната английска колония.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Странното безучастие на полицията против радикалната част от другояче мирните митинги в деня на 22-а годишнина от предаването на Хонконг под властта на Пекин разреши към няколкостотин души да разбият заключените стъклени порти, към 3000 души да нахлуят в комплекса и в пленарната зала на Народното събрание, като по пътя си трошаха и изписваха графити. Дори водачи на опозицията оцениха случилото се като провокация.

[Reuters]
Когато часове по-късно тежко въоръжени служители на реда изтласкаха протестиращите със сълзотворен газ, вътрешността на постройката остана облепена с хиляди бележки и послания от хора, които се борят да защитят права, каквито в континентален Китай въобще няма. Полицията отдели улиците към Народното събрание, намиращ се покрай финансовия център, който не работеше в понеделник поради празник. Във вторник бизнесът бе възобновен обикновено и нямаше забележима отрицателна реакция на събитията. Но развалените административни офиси не работеха, а законодателното заседание ще остане затворено в идващите две седмици.

Защо стачкуват

Този път демонстрациите, събрали милиони души, избухнаха поради план на закон за изгонване в Китай, в това число на политически дисиденти и чужденци. Местният водач Кари Лам отстъпи и замрази прокарването му през Народното събрание, само че те упорстват за цялостен отвод от плана и оставката на Лам. През цялото време централната власт в Пекин следеше безмълвно по какъв начин тя ще се оправи с рецесията.

Сега централната власт назова случилото се " съществени противозаконни дейности ", които " потъпкват върховенството на закона ", и прикани хонконгските управляващи да проверяват " незаконната отговорност на нападателите, прибегнали до принуждение ".

Мнозина анализатори на дейностите на Пекин са единомислещи, че в този момент Си Цзинпин може да употребява събитията като катализатор за затегне контрола си над Хонконг десетилетия преди да изтекат в 2047 година специфичните гаранции за автономията на територията. Сред тях са правото на митинги и на без значение правораздаване. Юристи, правозащитници, настоятелен и дипломатически среди подлагаха на критика проектозакона на Лам, който може да сложи под голяма въпросителна отбраната в почтен правосъден развой, какъвто в Китай не е обезпечен, показва Reuters. Агенцията цитира изказвания за изтезания в китайските арести и затвори, изтръгването със закани и мощ на признания, случайно задържане на хора.

[Reuters]

Цензура и реакции

Китайската цензура работи на високи обороти за блокиране на новините за митингите в Хонконг, с цел да не допусне те да вдъхновят сходни дейности в континентален Китай, добавя Reuters. Чуждестранни малките екрани като CNN и BBC са налични единствено в първокласни хотели и стеснен кръг първокласни жилищни комплекси в Китай, а когато те излъчват репортажи от Хонконг, екраните им стават черни. В същото време държавната организация " Синхуа " разпространяваше репортаж с приповдигнат звук за проведен от управляващите концерт във връзка годишнината от връщането под властта на Пекин с изложение по какъв начин публиката е пяла националния химн, а изпълнителите показали своята " дълбока обич към Родината ".

[Reuters]
Англия и Съединени американски щати предизвестиха, че ще има съществени последствия, в случай че китайско-британското съглашение от 1984 година не се съблюдава. При предходни сходни реакции английската позиция постоянно е бивала отхвърлена от Пекин с обясненията, че Лондон повече няма думата какво се случва в Хонконг. Сега бе декларирано, че взаимната декларация от средата на 80-те години е единствено един исторически документ. " Отхвърляме сходна позиция, която внушава, че декларацията към този момент не е годна и нашите права и отговорности по контракта са завършили ", съобщи в Народното събрание за.-министърът на външните работи Алън Дънкан. " Категоричната ни позиция е, че декларацията задължава китайското държавно управление да поддържа висока степен на самостоятелност на Хонконг и неговите права и свободи и призоваваме Китай да ги извършва. "

Странната тактичност на полицията

Внезапното отдръпване на полицията, защитаваща парламентарната постройка, озадачи много експерти по социална сигурност, показва още Reuters. Стотиците маскирани младежи бяха оставени часове наред да щурмуват, след което да трошат из постройката съоръжение и мебели.

" Какво са считали, когато са решили да ги оставят да влязат в комплекса? Не се сещам за нито една тактическа причина за това. Направо е стъписващо ", разяснява Крис Педър, деец от хонконгската полиция, който в този момент работи като съветник по въпросите на сигурността и тероризма.

[Reuters]

Мартин Лий, един от водачите на продемократичното придвижване в града, сподели за радио BBC, че съгласно него управляващите са оставили протестиращите да нахлуят. " Когато влязоха, служителите на реда внезапно изчезнаха. Виждалби л исте нещо сходно в който и да е град по света, където има значима постройка като парлрамента? Да бъде атакувана, да има там полиция и тя да не се опита да ги спре? Никое държавно управление не би толерирало офанзива против сходна постройка, до момента в който полицията бездейства. "

Стивън Ло Уайчун, шеф на полицията в Хонконг, сподели на конференция, че подчинените му в постройката са били под блокада повече от 8 часа и са се отдръпнали към 21 часа. По това време извън към този момент се бяха събрали към 30 000 души, твърди той. Очевидци споделят, че едвам няколкостотин от тях са работили коренно. Ло споделя още, че част от атакуващите са пробвали да изключат тока, а в тясно и мрачно пространство на полицията е мъчно да употребява нормални средства за разгонване на стачкуващи.

До 2047 година китайско-британското съглашение за предаване властта над Хонконг планува територията да резервира висока степен на самостоятелност с право на демонстрации, свободна преса и без значение правораздаване.

[Reuters]
Стив Викърс, съветник и някогашен шеф на кралската работа за наказателни следствия в града, разяснява, че въпреки полицията да е демонстрирала изключителна въздържаност, тактиката ѝ е " подозрителна ". " Малцина държавни управления биха капитулирали в толкоз огромно и в действителност да предадат при сходни условия парламентарната постройка на подстрекатели и радикални стачкуващи. Винаги би трябвало да се помни, че при сходно необикновено събитие, когато полицията не задържа фронта, единствената опция е директна намеса от континентален Китай. "

Когато часове по-късно полицията построи стена от щитове и стартира да изтласква събралите се, те просто се разпръснаха след изстрелването на няколко гранати със сълзотворен газ. При предходни случаи се стигаше до конфликти, а този път нямаше опозиция и не се видя някой да е задържан. Последното значи, че в този момент ще отнеме месеци, а може и години, в опити да бъдат разпознати от видео записи най-радикалните измежду маскираните стачкуващи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР