Хонконг. Нахлуване на Русия в Украйна би било от полза

...
Хонконг. Нахлуване на Русия в Украйна би било от полза
Коментари Харесай

South China Morning Post: Китай ще спечели от руско нахлуване в Украйна и ще загуби, ако Байдън направи отстъпки на Путин

Хонконг. Нахлуване на Русия в Украйна би било от изгода за Китай, само че поощряването на тази позиция би провокирало реакцията на Европейски Съюз, ще добави интернационална поддръжка за Тайван и ще остави Пекин без поле за маневриране, в случай че Путин не отстъпи, написа хонконгското издание South China Morning Post .

Въпреки че Пекин се намира на 6500 километра от Киев, столицата на Украйна, геополитическите залози на Китай в хода на ескалацията на украинската рецесия не могат да бъдат по-високи, отбелязва авторътна материала.

По думите му, в случай че Русия нахлуе в Украйна и предизвика нескончаем спор със Съединените щати и техните западни съдружници (въпреки че директна военна борба е малко вероятна), Китай явно ще завоюва.

Америка ще би трябвало да преразпредели стратегически запаси за противопоставяне на Русия, а европейските съдружници ще станат още по-малко деликатни към настояванията за присъединение към нейната антикитайска коалиция.

Но в случай че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предприеме стъпки за облекчение на рецесията, като се съобрази с някои от настояванията на съветския президент Владимир Путин, Китай евентуално ще се окаже в най-лошото стратегическо състояние. Докато Путин жъне премиите от нападателната си дипломация, а Байдън заобикаля затъване в Източна Европа, Китай ще остане единствената цел на тактиката за национална сигурност на Америка.

Още по-лошо, откакто Путин ловко употребява американската фикс идея за Китай, с цел да възвърне сферата на въздействие на Русия, стратегическата стойност на неговия
залог върху Китай може да бъде доста понижена.

За Путин потреблението на страха на Байдън да не бъде замесен в спор с вторичен съперник (Русия), с цел да извлече значими отстъпки за сигурността на Русия е опасен, само че рационален ход. Но разпореждането за инвазия в Украйна — и по този метод дейно непринудено да се трансформира в главен геополитически съперник на Америка, най-малко в кратковременен до средносрочен проект — надали е в полза на Кремъл.

Новите парализиращи западни наказания и високите разноски за потушаване на митингите в Украйна съвсем несъмнено доста ще отслабят Русия и ще понижат известността на Путин вкъщи, правейки го по-зависим от китайския президент Си Дзинпин.

Любопитното е, че макар високите
залози за Китай в украинската рецесия, китайското държавно управление е извънредно внимателно при предприемането на каквито и да било стъпки в тази посока, написа SCMP.

Докато напрежението се повишава в заглавията в западните медии, в формалната китайска преса съвсем отсъства тематиката за Украйна. Забележително е, че също няма публицистични публикации или мнения, изразяващи поддръжката на Китай за Русия.

Още по-интригуващо е, че в отчет за срещата Путин-Си, оповестен от Кремъл, се твърди, че Си поддържа настояването на Путин за западни гаранции за сигурност, с цел да се изключи по-нататъшно разширение на НАТО на изток, само че китайската версия, оповестена от държавната осведомителна организация Синхуа, не съдържа такава информация.

Вместо намерено да поддържа позицията на Путин, изказването на Си беше неразбираемо и цялостно с празни думи за „ даване на твърда взаимна поддръжка по въпроси, които засягат главните ползи на другия “.

Тази тактика продължи на 27 януари по време на диалозите сред китайския външен министър Ван И и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Западните медии характеризираха изказването на китайския министър за Украйна като израз на поддръжка към Путин. Всъщност обаче Ван приказва единствено за дипломатическите
залози на Китай и в поддръжка на Путин единствено индиректно означи, че „ рационалните опасения за сигурността на Русия би трябвало да бъдат взети съществено и да бъдат прегледани “.

Сдържаността на Китай по отношение на Украйна значи, че Си желае да се презастрахова. Разбира се, нападателната дипломация на Путин обслужва ползите на Китай, най-малко към този момент. Ако той реши да нахлуе в Украйна и да отклони стратегическото внимание на Съединени американски щати от Китай, това ще е от изгода единствено за Пекин.

Но в случай че приемем, че Си не знае същинските планове на Кремъл за Украйна (съмнително е, че Путин ги е споделил с китайския си колега), той също е рационален да държи картите си скрити. Всяко изложение на безусловната поддръжка на Китай за настояванията на Путин може да остави на Пекин малко място за маневри.

В най-лошия случай, подтикването на Путин към война може да се пояснява в някои дипломатически кръгове в Москва като демонски китайски скрит план да употребява Русия като стратегическа пешка в китайско-американската студена война. Обратно, в случай че Путин реши да извлече някаква облага в името на спасяването на престижа си и да се опита да избегне евентуална злополука, Китай ще наподобява малоумен в поддръжка на невъзможните претенции на Кремъл.

Ако оставим настрани стратегическата несигурност, китайските чиновници знаят, че явната поддръжка за Путин съвсем несъмнено ще провокира омраза с Европейския съюз, в този момент вторият по величина търговски сътрудник на Китай. В стратегическите калкулации на китайските политици е жизненоважно да се попречи на Съединени американски щати да вербуват Европейски Съюз в своята антикитайска коалиция.

Независимостта и сигурността на Украйна са от решаващо значение за Европейски Съюз, а напъните на Китай да помогне на Путин ще имат противоположен резултат в Европа. Най-малкото, Европейски Съюз може да накара Китай да заплати висока цена, в случай че ограничи прехвърлянето на технологии и покаже повече дипломатическа поддръжка за Тайван.

По-специално, източноевропейските членки на Европейски Съюз, които имат по-малко търговски връзки с Китай, само че са най-застрашени от нападателната позиция на Русия, са в доста по-добра позиция от по-големите страни членки, с цел да изиграят сполучливо тайванската карта в възмездие. Вероятно малко на брой от китайското управление ще считат този риск за оневинен.

Китайските водачи са реалисти и знаят, че могат да създадат малко, с цел да повлияят на изхода на рецесията в Украйна, даже в случай че решат да се намесят обществено. Тъй като Путин държи множеството карти в това опълчване, откритата дипломатическа поддръжка на Китай надали ще промени стратегическите калкулации на главните играчи във Вашингтон, Брюксел или даже Москва.

Влиянието на Пекин ще нарасне внезапно единствено в случай че Путин реши да нахлуе в Украйна, тъй като тогава ще се нуждае от цялостната икономическа поддръжка на Китай, с цел да смекчи въздействието на западните наказания.

Но към този момент за президента Си всичко това е единствено хипотетично. Въпреки обстоятелството, че Китай е суперсила, в този момент той краткотрайно се трансформира във външен наблюдаващ, който с паника и вяра следи развиването на украинската рецесия.

Превод и редакция: Иван Христов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР