Хондурас екстрадира бившия президент Хуан Орландо Ернандес в Съединените щати

...
Хондурас екстрадира бившия президент Хуан Орландо Ернандес в Съединените щати
Коментари Харесай

Екстрадираха в САЩ бившия президент на Хондурас Хуан Ернандес

Хондурас екстрадира някогашния президент Хуан Орландо Ернандес в Съединените щати по отношение на обвинявания за трафик на опиати и оръжие. Само 3 месеца, откакто напусна поста си, Ернандес ще  бъде изправен пред съда в Ню Йорк.

Според правосъдните документи Ернандес е забъркан в трафик на опиати, посредством който са доставени 550 тона кокаин в Съединените щати. Има повдигнато и обвиняване за владеене на оръжие и скрит план.  

Прокурорите упрекват Ернандес, че е получил милиони долари от наркокартели, в това число от известния мексикански наркобос Хоакин Гусман прочут като ”Ел Чапо ". Твърди се, че той е употребявал парите за финансиране на политическите си акции на президентските избори в Хондурас през 2013 и 2017 година

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд съобщи, че след избирането на Хуан Орландо Ернандес на президентския пост наркотрафикантите в Хондурас са били оставени да работят на практика безнаказано, а корупцията е била на всички места - от публичните институции до националната полиция, военните и Конгреса. Ернандес е задържан в дома си през февруари по искане на Съединени американски щати.

След като Върховният съд на Хондурас отхвърля жалбата му, в този момент той е екстрадиран.   

Бившият президент отхвърля да е направил непозволени дейности и твърди, че е станал жертва на екстрадирани от него наркотрафиканти, които лъжат, с цел да си отмъстят.

Братът на Ернандес - Тони, някогашен конгресмен, също е съден и получава присъда пожизнен затвор от същия съд в Съединени американски щати и съвсем по същите обвинявания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР