Хомосексуалността не е болест, категоричен е германският здравен министър Йенс

...
Хомосексуалността не е болест, категоричен е германският здравен министър Йенс
Коментари Харесай

Законопроект в Германия забранява терапия за "поправка" на сексуалната ориентация

Хомосексуалността не е болест, безапелационен е немският здравен министър Йенс Шпан. Изготвен от него законопроект планува възбрана на така наречен репаративна терапия, прилагана за да се " поправи " половата ориентировка, споделя " Дойче веле ".

Германският министър на опазването на здравето Йенс Шпан е подготвил законопроект за възбрана на така наречен репаративна ( " поправяща " ) терапия, която се ползва за да се промени половата ориентировка на индивида от хомосексуална в хетеросексуална.

" Прави индивида болен, а не здрав "

Законопроектът планува такава терапия да не се ползва при хора под 18 години. Другояче стоят нещата при възрастните, които сами са решили да се подложат на нея - в случай че решението им не е взето под въздействието на машинация, илюзия, насила или опасност, те имат право да се подложат на такава терапия. Хора на възраст сред 16 и 18 години също биха могли да преминат тази терапия, само че единствено в случай че лекарят е потвърдил, че те добре осъзнават произлизащите от нея опасности. Нарушението на тези инструкции ще се глоби с високи санкции или даже отнемане от независимост до една година.

По думите на министър Шпан, репаративната терапия би трябвало да бъде неразрешена дотолкоз, доколкото е допустимо. Защото тя постоянно провокира съществени физически и душевен премеждия - и прави индивида болен, а не здрав, счита Шпан. " Хомосексуалността не е болест ", безапелационен е министърът. По неговите думи, въпросният законопроект е " значим публичен сигнал " за всички, които имат компликации да одобряват хомосексуалната си ориентировка. Министърът възнамерява също така да забрани рекламата на този тип терапия.

Сериозни опасности

По данни на фондация " Магнус Хиршфелд ", в Германия годишно на този тип терапия се подлагат към 1 000 души. Тя може да докара до мощен стрес, меланхолия и съществени психологични разстройства и даже може да увеличи риска от самоубийство, считат от Министерството на здравеопазването. Още повече, че доказателства за успеваемостта на тази терапия няма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР