Холивуд обича филмите по действителен случай. Те често се оказват

...
Холивуд обича филмите по действителен случай. Те често се оказват
Коментари Харесай

10 от най-добрите филми по действителен случай

Холивуд обича филмите по автентичен случай. Те постоянно се оказват добра инвестиция и нерядко разрушават бокс офис класациите.

Сред най-емблематичните, които не попадат при 10-те по-надолу, можем да отбележим лентата на Спилбърг, представяща същинските събития за протеста на робите на испанския транспортен съд „ Амистад “; престъпния „ Зодиак “, разказващ за известният сериен палач от края на 60-те и началото на 70-те години на предишния век, наричащ себе си Зодиак или английската историческа драма „ Речта на краля “, която през 2010 година завоюва Оскар за най-хубав филм, за най-хубава мъжка роля и за най-хубав режисьор.

Ако и вие като нас сте почитатели на филмите по действителни събития, през днешния ден имаме скъп лист за вас – 10 от най-хубавите филми по автентичен случай, показани в случаен ред.

1. „ Списъкът на Шиндлер “ (1993 г.)

„ Списъкът на Шиндлер “ е биографичен филм на Стивън Спилбърг  и споделя за судетския немец и предприемач Оскар Шиндлер, който съумява да избави живота на над 1000 евреи по време на Втората международна война. Филмът печели голям брой награди, от които 7 Оскар-а, в това число за най-хубав режисьор.

2. „ Арго “ (2012 г.)

„ Арго “ е политически трилър, разказващ за спасяването на шест американски дипломати, взети за заложници в Техеран. Режисьор на кино лентата е Бен Афлек, който играе и основната роля на сътрудника на Централно разузнавателно управление на САЩ Тони Мендес и води избавителната интервенция. Aктьорският състав включва носителите на премия „ Еми “ Брайън Кранстън и Джон Гудман, както и носителят на „ Оскар “ Алън Аркин. Филмът получава седем номинации за Оскари 2013, включително и за най-хубав филм. Също по този начин е номиниран и за пет Златни глобуса, от които печели в категориите най-хубав режисьор и най-хубава драма.

3. „ Хотел Руанда “ (2004 г.)

“Хотел Руанда “ споделя историята на един напълно действителен воин на име Пол Русесабагин, управител на хотел в Руанда, който с кураж и ловкост съумява да избави над 1200 бежанци от сигурна гибел. По време на геноцида в Руанда са избити близо 1 милион души от племето Тутси. Филмът печели Оскар за най-хубава мъжка роля на Дон Чийдъл, най-хубава поддържаща женска роля и най-хубав автентичен сюжет. Както и Златен глобус в категориите най-хубав трагичен филм, най-хубав артист в трагичен филм и най-хубава истинска ария.

4. „ Хвани ме, в случай че можеш “ (2002 г.)

„ Хвани ме, в случай че можеш “ споделя историята на Франк Абигнейл Мл., шарлатанин и талантлив измамник, чийто невероятен гений му разрешава да присвои безнаказано милиони долари. Преди да навърши 20 години, той съумява да се показа поредно за доктор, юрист и втори водач от огромна самолетна компания, а сътрудникът от ФБР Карл Ханрати си слага за цел да го съобщи на правораздаването. В основните функции влизат Леонардо ди Каприо и Том Ханкс. Филмът е номиниран за Оскар за най-хубава поддържаща роля и най-хубава музика.

5. „ 127 часа “ (2010 г.)

Филмът се базира на записките Арън Ролстън и споделя за действителна преживелица, в която той е заклещен от голям камък в далечен каньон в Юта. През идващите пет дни, Ралстън изследва живота си и претърпява естествените стихии, преди да ампутира личната си ръка, с цел да се освободи от скалата. „ 127 часа “ получава шест номинации за Оскар и три за Златен глобус.

6. „ Невъзможното “ (2012 г.)

“Невъзможното “ наблюдава действителните събития, по време на които десетки хиляди непознати са изправени пред смъртоносното цунами, което удари югоизточна Азия през 2004 година Мария (Наоми Уотс), Хенри (Юън Макгрегър) и тримата им дребни синове отпътуват на зимна почивка в тропическия парадайс на тайванското крайбрежие. Но сутринта на 26-ти декември, до момента в който фамилията си почива край басейна, голяма водна стена се издига над курорта и го опустошава. Наоми Уотс получава номиниции за Оскар и Златен Глобус.

7. „ Недосегаемите “ (2011 г.)

След случай с парапланер, богатият благородник Филип е прикрепен на инвалидна количка и съвсем не напуща дома си. Той наема млад мъж от предградията, неотдавна пуснат от пандиза, за своя болногледачка. Два разнообразни свята са изправени един против различен, с цел да станат причина за раждането на едно шантаво и занимателно другарство, а връзката сред Филип и Дрис да стане недосегаема. Филмът има редица интернационалните награди, както и влиятелната френска премия „ Сезар “ за най-хубав артист за Омар Сай.

8. „ Блек Хоук “ (2001 г.)

Режисьорът Ридли Скот и продуцента Джери Брукхаймър описват за пагубната военна задача на Съединени американски щати през 1993 година в Сомалия, чиято цел е да се обезвредят двама лейтенанти от армията на сомалийския деспот. Но два военни хеликоптери „ Блек Хоук “ са свалени над града, а задачата прекатурва хода си тотално и се трансформира в обезверен опит, оживелите бойци да бъдат изведени от Могадишу. Филмът получава две номинации и печели две награди Оскар.

9. „ Социалната мрежа “ (2010 г.)

Режисьорът Дейвид Финчър и сценариста Аарон Соркин, изследват основаването на Facebook, най-революционния обществен феномен на новия век, през противоречащите гледни точки на ужасно умни млади мъже, всеки от които претендира, че е измежду създателите. „ Социалната мрежа “ печелите три Оскара и няколко награди Златен глобус, измежду които за най-хубав трагичен филм, постановка и сюжет.

10. „ Късметлията “ (2005 г.)

Историята наблюдава част от живота на някогашния професионален боксьор Джим Брадок и неговото семейство по време на Голямата меланхолия в Америка през 30 години на 20 век. В функциите са Ръсел Кроу и Рене Зелуегър, режисьор Рон Хауърд, а филмът получава три номинации за Оскар и две за Златен Глобус.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР